لیپوم به توده های چربی زیر پوست گفته می شود که به دلیل رشد بیش از حد سلولهای چربی ایجاد می شود. پزشکان، لیپوم را جزء تومورهای خوش خیم می دانند، به این معنی که آنها رشد غیر سرطانی دارند. لیپوم یا غده های چربی زیر پوست می توانند در هر نقطه از بدن که حاوی سلولهای چربی هستند، ظاهر شوند؛ اما اغلب روی شانه ها، سینه، تنه، گردن، ران ها و زیر بغل دیده می شوند. در موارد با شیوع کمتر، ممکن است در اندام های داخلی، استخوان ها یا عضلات و یا به صورت توده چربی در ناحیه تناسلی نیز ایجاد شوند. این توده های چربی زیر پوست، نرم بوده و هنگامی که افراد روی آن فشار می آورند ممکن است کمی در زیر پوست حرکت کنند. به طور معمول این عارضه هیچ مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند. لیپوما معمولاً نیاز به درمان ندارد؛ اما اگر برای شما آزاردهنده است، میتوانید برای درمان به پزشک مراجعه کنید. با این حال، برای اطمینان از عدم رشد و تغییر این توده، باید به صورت دورهای معاینه شوید و اگر این توده در حال رشد یا آزار دهنده بود، احتمالاً پزشک استغده از محصولات بیز و برداشتن این توده را پیشنهاد خواهد کرد.
علت اصلی تشکیل لیپوم به طور قطعی مشخص نیست؛ اما برخی افراد ژن های معیوبی را از والدین خود به ارث می برند که می توانند در بروز لیپوم دخیل باشند. در برخی موارد، آسیب و جراحت در یک ناحیه می تواند از دلایل تشکیل لیپوم باشد. از جمله عوامل مؤثر در تشکیل لیپوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نداشتن تحرک بدنی: برخی پزشکان معتقدند که لیپوم در افرادی که تحرک بدنی ندارند، بیشتر شایع است.
- ژنتیک: لیپوم اغلب زمینه خانوادگی و ارثی دارد و ژن ها دخیل هستند.
- سن: گرچه لیپوم می تواند در همه افراد دیده شود، اما عمدتاً در افراد بزرگسال ۴۰ تا ۶۰ سال، بیشتر شایع است.
- برخی شرایط پزشکی خاص: افراد با سابقه سندرم گاردنر (شرایط ارثی که با تشکیل تومورهای خوش خیم و بدخیم همراه است) بیشتر در معرض لیپوم خواهند بود.
غده چربی در قسمت های مختلفی از بدن مانند گردن، شانه ها، پشت، شکم، دستان، زانو و … ایجاد می شود که علائم خاصی دارند. در ادامه به برخی از علائم غده چربی اشاره خواهیم کرد:
- در زیر پوست ایجاد می شود.
- به صورت نرم و خمیری می باشد.
- با فشار دادن دست بر روی آن به راحتی جا به جا می شود.
- معمولاً کم رنگ و یا بی رنگ می باشند.
- در ابتدا کوچک است؛ اما بعد از مدتی ممکن است رشد کند.
- گاهی اوقات ممکن است همراه با درد باشد.
- بر روی عملکرد دیگر ارگان های بدن تاثیری ندارد.
غده های سرطانی نیز علائم مختلفی دارند که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
- کاهش وزن شدید در شش ماه
- تب کردن بدون دلیل
- وجود غده های زیر جلدی بدون درد
- تغییر رنگ پوست ناحیه
- بروز مشکلات گوارشی و دفع غیر عادی
- سرفه شدید و تنفس سخت
- بعضی از عوامل مختلف ممکن است خطر ابتلا به توده و غده چربی را افزایش دهد. هرچند که لیپوم ممکن است در هر سنی مشاهده شود؛ اما زنان و مردان میانسال بیشتر مستعد ابتلا به لیپوم هستند و شیوع این بیماری بین گروه سنی ۴۰ تا ۶۰ سال است.
- شرایط ارثی می تواند در ایجاد آنها دخالت داشته باشد؛ زیرا ژنتیک لیپوم، معمولاً در بعضی از خانواده وجود دارد.
- بعضی از افرادی که مبتلا به بیماری نادر مادلونگ Madelung هستند معمولاً به لیپوم نیز مبتلا می شوند. این بیماری نوعی اختلال در متابولیسم چربی (ذخیره چربی) است که منجر به تجمع غیرمعمول رسوبات چربی در اطراف گردن و نواحی شانه می شود و اغلب در مردان بزرگسال الکلی دیده می شود. هرچند که زنان و کسانی که الکل نمی نوشند نیز می توانند به بیماری مادلونگ مبتلا شوند.عوامل گوناگون دیگری هم وجود دارد که باعث تغییر در قیمت کرم پودر فول کاور لاکچری کوین می شود .
سایر اختلالات نادری که باعث ایجاد لیپوم می شوند شامل:
- Adiposis dolorosa یک اختلال نادر است که با لیپوم های دردناک و متعدد همراه می شود.
- سندرم کودن Cowden Syndrome
- سندرم گاردنر Gardner’s syndrome
لیپوم ها توده های چربی غیر سرطانی هستند که به آرامی در زیر پوست ایجاد می شوند. این توده ها به ندرت خطرناک هستند و معمولاً نیاز به درمان ندارند. این عارضه بسیار رایج است به طوری که از هر هزار نفر، در بدن یک نفر ظاهر می شود
- لیپوم عادی (سلول های سفید بالغ معمولی)
- لیپوم غیر عادی (چربی های عمقی با سلول های بیشتر)
- لیپوم سلول های مختلف (چربی با انواع مختلف سلول ها)
- هیبرنوم (چربی قهوه ای به جای چربی سفید)
- فیبرولیپوم (چربی به علاوه بافت رشته ای)
- آنژیولیپوم (چربی همراه با مقدار زیادی عرق خونی)
- میلولیپوم (چربی در کنار سلول های خون ساز)
- لیپوم سلول های دوکی (چربی به علاوه سلول های میله ای)
- لیپوم عروقی (آنژیولیپوم): این نوع لیپوم متشکل از بافت چربی همراه با عروق مویرگی و عضلات صاف است. این نوع لیپوم دردناک است و هرچه تجمع مویرگ در این توده بیشتر باشد درد نیز بیشتر است.
- لیپوم مادرزادی: در این حالت توده های متعددی بر روی بدن فرد ظاهر می شود.
- جراحی: لیپوم عمدتاً به روش جراحی برداشته می شود، به این صورت که برش کوچکی در پوست ایجاد می شود و غده چربی خارج خواهد شد. فرد تحت بیهوشی یا بی حسی موضعی قرار می گیرد.
- لیپوساکشن: در این روش، برش قابل توجهی برای برداشت کل غده چربی زده می شود، همچنین امکان برداشت برخی از لیپوم ها با استفاده از لیپوساکشن نیز وجود دارد. جهت انجام این روش، برشی بر روی پوست زده می شود، لوله ای ظریف و توخالی از طریق برش ایجاد شده وارد پوست می شود تا توده ای از سلول های چربی خارج گردد.
- تزریق استروئید: در برخی از موارد می توان از استروئید های تزریقی نیز در محل لیپوم استفاده کرد. توجه داشته باشید که استروئیدها تنها توده را کوچک می کنند و قادر به حذف آن نیستند.
- لیزر: در مواقعی که توده بزرگ باشد می توان برای درمان آن از لیپولیز لیزری استفاده کرد. به دلیل این که در جراحی این توده ها جای زخم باقی می ماند می توان گفت لیپولیز لیزری بهترین راه برای درمان لیپوم است. لیزر نه تنها چربی اضافی را ذوب می کند بلکه باعث بسته شدن رگ های خونی و سفت تر شدن بافت ها نیز می شود. در این عمل هیچگونه جای بریدگی و زخم بر روی تن بیمار باقی نمی ماند، بنابراین می توان این روش را بهترین و مطمئن ترین روش برای درمان غدد چربی دانست.
تزریق استروئید
در برخی از موارد می توان از استروئید های تزریقی نیز در محل لیپوم استفاده کرد. توجه داشته باشید که استروئید ها تنها توده را کوچک می کنند و قادر به حذف آن نیستند.حال سوال پیش می آید که سرم luxury coin برای چیست و آیا برای درمان این توده ها موثر است یا خیر.
لیزردرمانی
در لیزر درمانی، میله باریکی به نام کانولا وارد غده چربی شده و پس از تخریب توده های زیر جلدی بدن، آنها را از بدن خارج می کند. همچنین می توان لیزر پرتوان را در جراحی غده چربی با تیغ جایگزین کرد. بدین ترتیب برشی بسیار ظریف که به سرعت بهبود می یابد ایجاد می شود. سپس لیپوم خارج می شود. در اکثر موارد نیازی به زدن بخیه بعد از جراحی لیپوم با لیزر نمی باشد.لیپوم توده های خوش خیم سلولهای چربی هستند. با این حال، متخصصان در مورد اینکه لیپوماها احتمال سرطانی شدن دارند یا نه اختلاف نظر دارند. توده سرطانی سلولهای چربی به عنوان لیپوسارکوما شناخته می شود.
هزینه برداشتن این عارضه به عوامل زیر بستگی دارد:
- اندازه و رشد آن
- محل غده چربی
- پیچیدگی عمل و روشی که برای برداشتن آن استفاده می شود.
با توجه به این امکانات، رفع دائمی موها در حداقل جلسات و بدون ایجاد عوارض صورت ملیپوم یک توده چربی است که به آهستگی رشد می کند و اغلب در بافت های نرم بدن بین پوست و لایه عضلانی زیرین قرار دارد. لیپوم، حالت خمیری سفت دارد اما به لمس حساس نیست و با اندکی فشار انگشت به راحتی حرکت می کند. لیپوم ها معمولاً در سنین میانسالی تشخیص داده می شوند. بعضی از افراد بیش از یک لیپوم دارند. این توده ها بعضا بر اثر ترشح نامنظم یا بیش از اندازه غدد سباسه چربی پوست ایجاد می شوند. معمولا غدد چربی زیر پوست سر به این دلیل بروز می کنند.
مشخصات غده چربی یا لیپوم چیست
غده چربی یا لیپوم یکی از شایع ترین تومورها است که در زیر پوست ایجاد می شود. حدود 2 نفر از هر 1000 نفر دارای لیپوم یا غده چربی است. اگرچه به عنوان تومور طبقه بندی می شود، اما توده سرطانی نیست و معمولاً بی خطر است.
لیپوم ممکن است در هر نقطه ای از بدن رخ دهد. بعضی از ویژگیهای لیپوم یا غده چربی عبارتند از:
- لیپوم دقیقا در زیر پوست قرار دارد و بی رنگ است.
- اغلب در گردن، شانه ها، کمر، شکم، بازوها و ران ها دیده می شوند.
- به طور کلی اندازه لیپوم یا غده چربی کوچک است. قطر لیپوم معمولا کمتر از 2 اینچ (5 سانتی متر) است، اما ممکن است همچنان رشد کند.
- گاهی اوقات دردناک است. توده غده چربی در صورت رشد و فشار بر اعصاب مجاور یا در صورت داشتن عروق خونی زیاد دردناک می شود.
روش های تشخیص غده چربی یا لیپوم
غده چربی یا لیپوم یک بیماری خطرناک نیست و به ندرت جدی می شود. اما اگر در هر نقطه از بدن خود متوجه برآمدگی یا تورم شدید، به متخصص جراحی عمومی و لیزر مراجعه کنید تا بررسی دقیق انجام شود. غده چربی معمولاً با معاینه فیزیکی قابل تشخیص می باشد. پزشک با معاینه و انجام آزمایشات می تواند بگوید که آیا توده چربی شما لیپوم و بیضرر است یا اینکه نیاز به انجام بررسی های بیشتر و درمان خاصی دارد.
ممکن است توده چربی لیپوم نباشد و نوعی سرطان به نام لیپوسارکوما باشد که به سرعت رشد می کند و می تواند دردناک باشد. اگر متخصص جراحی به این بیماری مشکوک باشد، آزمایشات بیشتری را توصیه می کند. بنابراین ممکن است برای تایید تشخیص نیاز به بیوپسی باشد که در آن نمونه کوچکی از بافت برداشته شود و زیر میکروسکوپ بررسی می شود. آزمایش هایی مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن و MRI نیز می توانند تصویر واضح تری ارائه دهند. تشخیص به عهده متخصص جراحی می باشد و بیمار نمی تواند تفاوت این دو غده را تشخیص دهد.
روش اصلی درمان غده چربی یا لیپوم
غده های چربی می توانند در داخل عضلات یا اندام های داخلی نیز ایجاد شوند، اما این وضعیت اغلب اتفاق نمی افتد و بسیار نادر است. اگر لیپوم یا غده چربی آزار دهنده یا دردناک و در حال رشد باشد و یا عضلات شما را تحت تاثیر قرار دهد و سفت شده باشد باید آنها را جراحی یا لیزر کنید. همچنین ممکن است ملتهب ، قرمز رنگ یا عفونی شوند و ترشحات بد بویی از آنها خارج شود که در این صورت نیز نیاز به تخلیه و درناژ دارند.
موثرترین درمان برداشتن لیپوم از طریق جراحی است. این یک روش سرپایی مختصر است که معمولا با بی حسی موضعی انجام می شود. متخصص جراحی با یک برش آن را از طریق جراحی بیرون میآورد. از آنجا که لیپوم ها مستقیماً در زیر پوست قرار دارند، برش عمیق نیست و جای زخم کوچکی ایجاد می کند. شاید نیاز باشد چند هفته بعد برای خارج کردن بخیه مجدداً به جراح خود مراجعه کنید. بهتر است عمل جراحی غده چربی یا لیپوم با لیزر انجام شود تا اسکار و جای زخم عمیقی به جای نگذارد.