مصاحبه چیست و انواع مصاحبه استخدامی کدامند؟
برای استخدام در سازمانها و شرکتهای دولتی و خصوصی لازم است مرحله مصاحبه استخدامی را پشت سر بگذاریم. اما مصاحبه کاری چیست؟ مصاحبه جلسه ایست که پس از پذیرش شما در آزمون استخدامی در مراکز دولتی یا پس از تایید رزومه شما در مراکز خصوصی جهت آشنایی بیشتر با مهارت ها و تخصصهای شما صورت میگیرد. روند مصاحبه در استخدامهای دولتی و استخدام در سازمانها و شرکت هایخصوصی متفاوت است. در این مطلب قصد داریم شما را با انواع مصاحبه استخدامی و سوالات مصاحبه عقیدتی سیاسی آشنا کنیم.
انواع مصاحبه کدام اند؟
مصاحبه ها معمولا با توجه به نوع سازمان ها (دولتی یا خصوصی) به دو صورت حضوری و غیرحضوری با آنلاین (تلفنی – اینترنتی) انجام میشوند. مصاحبه در سازمان های دولتی معمولا به صورت حضوری انجام میشود. اما سازمان های خصوصی گاها برای استخدام نیروی مورد نظر خود بخصوص برای استخدام نیروی دورکار، مصاحبه غیرحضوری برگزار میکنند.
مصاحبه برای استخدام در نهاد های دولتی
هر ساله سازمان های دولتی با برگزاری آزمون های استخدامی، اقدام به جذب و استخدام نیرو مینمایند. افراد پس از شرکت در این آزمون های استخدامی و در صورت قبولی در آزمون، دعوت به مصاحبه و یا به اصطلاح دعوت به گزینش میشوند. گزینش مراحل مختلفی دارد که افراد پس از قبولی در مرحله گزینش میتوانند در سازمان مربوطه استخدام شوند. در ادامه به بررسی مراحل گزینش میپردازیم:
1 – مراجعه به مکان گزینش، تحویل مدارک و تکمیل فرم اطلاعات فردی
فرد پذیرفته شده در آزمون استخدامی باید مدارک اعلام شده را به هسته گزینش تحویل دهد.
2 – مصاحبه عقیدتی و سیاسی
این نوع مصاحبه در گزینش معمولا شامل سوالاتی در رابطه با مسائل روز ایران و منطقه، مسائل سیاسی و مسائل مربوط به واجبات دینی می شود.
نکته: در برخی از گزینش های دولتی علاوه بر مصاحبه عقیدتی و سیاسی، مصاحبه تخصصی نیز انجام میشود.
3 – تحقیقات محلی
این نوع تحقیقات معمولا شامل تحقیق از محل سکونت، محل کار قبلی یا فعلی، دانشگاه و معرف های اعلام شده توسط فرد می شود.
4 – اعلام نتایج گزینش
طبق ماده 16 گزینش، نهاد برگزار کننده باید حداکثر در مدت سه ماه از زمان دریافت مدارک، امور گزینش افراد را به انجام رسانده و نتایج را اعلام نماید.
سوالات مصاحبه استخدامی در نهادهای دولتی
سوالات مصاحبه استخدامی باتوجه به نوع استخدام، میتواند متفاوت باشد. بطور کلی میتوان مصاحبه های استخدامی در بخش دولتی را در 3 نوع بررسی کرد:
· رفتاری
در این نوع مصاحبه فرد مصاحبه گر به نحوه برخورد فرد در طول مصاحبه توجه دارد.
· تخصصی
سوالات تخصصی شامل سوالاتی در رابطه با موقعیت شغلی میباشد که فرد متقاضی استخدام در آن است.
· روانشناسی
سوالات روانشناسی شامل سوالاتی میباشند که از شما درباره نحوه واکنش در برابر موقعیت های خاص و چالش برانگیز پرسیده میشود. این سوالات باعث مشخص شدن ویژگی های شخصیتی خاص شما و مهارت های نرمتان میشود.
مصاحبه برای استخدام در نهادهای خصوصی
مصاحبه برای گزینش در شرکت های خصوصی تفاوت هایی با گزینش دولتی دارد. شرکت های خصوصی معمولا با درج آگهی استخدام اقدام به جذب نیرو مینمایند. افراد با مشاهده آگهی و فراخوان دعوت به همکاری، رزومه خود را جهت استخدام در این سازمان ها ارسال میکنند. در صورت پذیرفته شدن رزومه، از این افراد دعوت به مصاحبه میشود.
سوالات مصاحبه استخدامی در بخش خصوصی به تصمیم کارفرما بستگی دارد. این سوالات میتواند شامل سوالات تخصصی (مهارت ها، توانایی ها و …)، روانشناسی، توافق حقوق و … باشد.
نکته: برخی سازمانهای خصوصی (خصولتی) نیز برای استخدام نیرو اقدام به برگزاری آزمون استخدامی و جلسه مصاحبه حضوری میکنند.
سوالات عقیدتی سیاسی مذهبی مصاحبه با جواب
« احکام اسلامی »
۱.فرق مرجع تقلید با ولی فقیه چیست؟ مرجع تقلید کسی است که سالها درس فقاهت خوانده و دارای قدرت فهم و استنباط عمیق از دین و احکام و روایات آن است.فقیه پس از سالها تحصیل علم فقاهت به انتشار رساله عملیه می پردازد و وقتی که عده ی زیادی به تقلید از او پرداختند به عنوان مرجع تقلید شناخته می شود.
اما ولی فقیه کسی است که فقیه است و توانایی فهم عمیق از دین و مبانی و احکام آن را دارد و گاها نیز مرجع تقلید است-که البته لازم نیست که حتما مرجع تقلید باشد- و علاوه بر این دو مقام ولایت هم دارد.ولی فقیه سرپرست جامعه اسلامی است و حکم او همان حکم امام زمان(عج) است.مراجع عظام تقلید فقط دارای دو مقام فقاهت و مرجعیت هستند اما ولی فقیه دارای مقام فقاهت،مرجعیت-که الزامی نیست- و ولایت است.تمام مراجع عظام تقلید نیز همچون مردم عادی در احکام حکومتی باید تابع محض ولی فقیه باشند چون مقام ولایت فوق مقام مرجعیت است.
– ولايت فقيه نظريه ای در فقه شيعه است که نظام سياسی مشروع در دوران غيبت امامان معصوم را بيان میکند.
نظام جمهوری اسلامی نيز بر اساس اين نظريه تأسيس شده است.
– ولايت فقيه امری مطلقه است و بر اساس نظريه ولايت مطلقه فقيه لازمه پذيرش حکومت اسلامی، روا داشتن اختيارات مطلق برای فقيه است. ولايت مطلق، به معنای رعايت مصالح عام در سرپرستی در جامعه است و چون حوزه حکومت، مصالح عمومی را نيز در بر میگيرد، بدون ولايت مطلق برپايی حکومت اسلامی و اجرای احکام دين ممکن نيست.
– مسئولیتهای ولی فقیه ؛ نظارت بر قوای سه گانه – تعیین سیاستهای کلی نظام – نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام – حل معضلات نظام که از طریق عادی قابل حل نیست.
*از مراجع مشهور کنونی افراد ذيل می باشيند
بيات زنجانی • جناتی • جوادی آملی • سيدکاظم حائری • خامنه ای • نوری همدانی • وحيد خراسانی حسينی زنجانی • دستغيب موسوی اردبيلی • صافی گلپايگانی • سيستانی • شاهرودی • مکارم شيرازی *صانعی • علوی گرگانی • غروی علياری • محمداسحاق فياض
۲. سجده سهو ؟
۱-آنکه در بین نماز سهواً حرف بزند ۲-جایی که نباید سلام دهد ، سلام دهد( احتیاط وجب ) ۳-آنکه تشهد را فراموش کند ( احتیاط واجب ) ۴ –آنکه یک سجده را فراموش کند و یا در جایی که نباید بایستد ، بنشیند و بالعکس ۵ – آنکه در نماز چهار رکعتی بعد از سجده دوم شک کند که چهار رکعت خوانده یا پنج رکعت .
– دستور خواندن سجده سهو بصورت زیر می باشد :بعد از سلام بدون اینکه از قبله رو برگداند نیت سجده سهو کرده و سجده رفته بگوید : « بسم الله و بالله و صلی الله علی محمد و اله » بعد بنشیند و دوباره به سجده رفته و ذکر را بگوید سپس تشهد و سلام دهد .
برای سه چيز بعد از سلام نماز انسان بايد دو سجده سهو به جای آورد:اول: اينکه در بين نماز سهوا حرف بزند.دوم: اينکه يک سجده را فراموش کند.سوم : اينکه در نماز چهار رکعتی بعد از سجده دوم شک کند که چهار رکعت خوانده يا پنج رکعت.و در دو مورد بنا بر احتياط واجب بايد سجده سهو انجام دهد- در جايیکه نبايد نماز را سلام دهند مثلا در رکعت اول سهوا سلام بدهد.- اينکه تشهد را فراموش کند.و در غير اين موارد سجده سهو واجب نيست، ولی احتياط مستحب آن است که برای ايستادن يا نشستن بی جا بلکه برای هر زيادی و نقصی در نماز سجده سهو بجا آورد.
اگر بعدا بفهمد کاری که برای آن سجده سهو انجام داده نياز به سجده سهو نداشته اشکال ندارد.برای سجده سهوی که بر انسان لازم شده بايد بعد از نماز بدون اينکه صورت را از قبله برگرداند بعد از نيت سر را ر وی مهر يا چيزی که سجده بر آن صحيح است بگذارد و ذکر سجده سهو را بگويد و گفتن تکبير واجب نيست،گرچه مطابق احتياط مستحبی است و بهتر است در ذکر سجده سهو این ذکر را بگوید : بسم الله و بالله اسلام علیک ایها النبی و رحمه الله و برکاته .
البته در هر دو این سجده این ذکر را می گوید و بعد از آن یک تشهد می خواند و یک سلام کافی است.
گفتنی است که در ذکر سجده سهو بگوید ؛ بسم الله و بالله صل الله علی محمد و آل محمد .
۳.تییم را انجام بده ؟ شستشوي با آب ضرر داشته باشد، به آب دسترسی نداشته باشیم و وقت براي وضو و غسل کردن، کم باشد.
-تیمم بر اینها صحیح است؛ کلوخ -سنگ اگر پاک باشد – آجرو گٍل پخته – سنگ مرمر سیاه – آهک و گج – ریگ و اگر اینها پیدا نشد غبار روی فرش ، لباس و مانند اینها و اگر نتوانست یکی از اینها پیدا نماید بدون تیمم نماز بخواند و بعداً قضای آنرا بجا آورد
-نحوه انجام ؛ در تیمّم۱ چهار چیز واجب است: اوّل: نیّت. دوّم: زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمّم به آن صحیح است۲. سوم: کشیدن کف هر دو دست۳ به تمام پیشانی۴ و دو طرف آن، از جایی که موی سر می روید، تا ابروها و بالای بینی و بنابراحتیاط واجب باید۵ دستها روی ابروها هم، کشیده شود۶. چهارم: کشیدن کف دست چپ۷ به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست ۸ به تمام پشت دست چپ.