فیلتر شدن فیلترشکن‌ها؛ گامی در راستای تحولات فضای مجازی

وزیر کشور:‌ فضای مجازی به صورت کامل فیلتر می‌شود – به‌روزرسانی: تکذیب شد

سردار احمد وحیدی (وزیر کشور) با حضور در جمع طلاب و روحانیون حوزه علمیه خراسان جنوبی در اظهاراتی اعلام داشت که فضای مجازی اگر کنترل نشود بسیاری از جوانان را قتل عام خواهند کرد و روح و فکر و ذهن مردم را خراب می‌کنند و این یک جنایت بزرگی است. وی در ادامه بیانات خود اعلام کرد که فضای مجازی به طور کامل فیلتر می‌شود.

فضای مجازی | فیلترشکن

فضای مجازی | فیلترشکن

مقاله مرتبط: خرید اشتراک v2rayng

فیلتر فضای مجازی چگونه ممکن است؟

سخنان وزیر کشور در حالی بیان شده که رییس دولت سیزدهم در دوران تبلیغات انتخاباتی بارها تاکید کرده بود که دولتش به سمت فیلترینگ نخواهد رفت. اما اکنون پالس‌های دیگری از وزیر کشور دولت آیت‌الله رییسی می‌بینیم. او در ادامه گفت:

    جنایت علیه بشریت از این مهم‌تر نیست که انسان‌ها را از هویت خارج می‌کند و بسیاری از رسانه‌های مزدور تمام پول آنها را سعودی‌ها می‌دهند‌. بازیگران داخلی حوادث اخیر چند دسته شدند و شامل انسان‌های آموزشی سازمان یافته به صورت یک شبکه و جوانان احساساتی که تحت تاثیر فضای مجازی و دروغگویی‌های بزرگ و آسیب‌های اجتماعی بودند.

آغاز حرکت دشمنان فرهنگی و اجتماعی بود که با فوت #مهسا_امینی شکل گرفت البته این یک بهانه بود. این مساله را دشمنان تبدیل به مساله سیاسی کرد. طراحی توطئه‌آمیز دشمن در دو بستر جریان سازمان یافته اغتشاشگر و جوانان با عارضه روحی و فکری بود و با دو هنرپیشه و دو ورزشکار نمی‌توان انقلاب کرد.

وی افزود:

    زنان در کشور ما امنیت دارند یا کشورهای شما که ما را از کمیته زنان خارج می‌کنید! هنوز برده‌داری در برخی قوانین ایالات آنها پابرجا است‌.در کشورهای اروپایی و آمریکا بسیار کودک و زن کشته می‌شود کسی حرفی نمی‌زند اما وقتی قوه قضائیه دو سه نفر که با دلایل قانونی اعدام کرده‌، غوغا می‌کنند. هر جا این اتفاقات صورت می‌گرفت نظام از بین می‌رفت اما نظام اسلامی آنچنان قوی است که حرکات اخیر مانند حرکت پشه است که وقتی روی دست بشیند با جابجا کردن می‌رود.

اما شاید مهم‌ترین اظهاراتی که وی در جمع روحانیون مطرح کرد این بود که:

    فضای مجازی به طور کامل فیلتر می‌شود هرچند دشمنان در دستور کار خود ساخت فیلترشکن‌ها را دارند.

در جریان اعتراضات سراسری و از ابتدای مهرماه دو شبکه اجتماعی واتس آپ و اینستاگرام فیلتر شدند و همچنان فیلتر هستند. همین اعمال محدودیت‌ها باعث بلند شدن صدای اعتراض بسیاری از فعالان کسب و کارهای اینترنتی شده و به‌گفته اتاق بازرگانی ایران، ضررهای بزرگی به زندگی ۹ میلیون نفر که به صورت مستقیم از آن کسب درآمد می‌کردند، وارد شده است.

بر اساس اعلام رسمی و گزارشات گوناگون و در پی اعمال فیلترینگ شدید حکومت تقریبا تمام پیام‌رسان‌ها و سایت‌های دانلود، بسیاری از بازی‌ها و موتورهای جست‌و‌جو طی نود روزی که از آغاز اعتراضات گذشته٬ دچار اختلال شده‌اند.

به‌روزرسانی

به گزارش خبرگزاری «تابناک»، در پی انتشار نقل قولی از احمد وحیدی وزیر کشور مبنی بر فیلتر شدن فضای مجازی مرکز اطلاع رسانی وزارت کشور در اطلاعیه‌ای این نقل قول رسانه‌ای را تکذیب کرد.

برپایه این اطلاعیه، وزیر کشور در هیچکدام از صحبت‌های خود بحثی درباره فیلترینگ فضای مجازی مطرح نکرده و این نوع اظهار نظرها در راستای خبرسازی‌ها و نقل قول‌سازی‌هایی هست که در جنگ رسانه‌ای هفته های اخیر به طور مستمر شاهد آن هستیم.

افشای نقشه جدید تندروها برای فیلترینگ بیشتر فضای مجازی!

حدود دو ماه از فیلتر شدن اینستاگرام و واتس آپ می گذرد، در طی این دو ماه نه تنها خبر رسمی درباره زمان رفع فیلتر منتشر نشده بلکه جدال بین موافقان و مخالفان نیز هر روز شدت بیشتری می گیرد. جدالی که البته پیش از اعتراضات به دنبال مطرح شدن طرح صیانت از فضای مجازی کلید خورده بود و در ایام اعتراضات با اجرایی شدن فیلترینگ شدت گرفت.

مخالفان فیلترینگ براین اعتقادند که کاهش سرعت اینترنت، فعال‌شدن safe search، و تصویب بخش‌هایی از طرح صیانت در شورای عالی فضازی مجازی خود نشانه هایی از اجرا شدن این طرح است و اعتراضات اخیر و فیلترینگ صورت گرفته فضا را برای این دسته از موافقان فیلتر فراهم کرده که فشار برای فیلترینگ دائمی را بیشتر کنند.

مخالفت قالیباف و یارانش با فیلترینگ

در میانه این اختلافات، قالیباف که در روزهای مطرح شدن طرح صیانت از فضای مجازی تلاش می کرد مخالفتش با این طرح را علنی نکند و بیشتر اطرافیانش اعلام موضع می کردند، حال این روزها که اعتراضات به زیان های اقتصادی فیلتر اینستاگرام در جریان اعتراضات بالا گرفته است، علنا وارد میدان شده و در کنار یارانش در صف مخالفان فیلترینگ ایستاده است.

رئیس مجلس و یارانش چه از تریبون مجلس چه با استفاده از همان شبکه های مجازی فیلتر شده همچون توئیتر و اینستاگرام مخالفت خود را با فیلترینگ دائم نشان می دهند.

مانند، آن روزی که عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات برای پاسخ گویی به سؤال نمایندگان به ساختمان هرمی شکل بهارستان رفته بود و هنگامی که از حضور مردم در پلتفرم های داخلی حرف زد، با انتقاد ضمنی قالیباف مواجه شد که گفت:« انتقال از یک پلتفرم خارجی به داخلی به‌صورت دستوری امکان‌پذیر نیست. این اقدام باید به‌صورت یک کوچ توأم با تسهیل‌گری صورت بگیرد؛ به‌نوعی که انگیزه لازم برای این انتقال فراهم شود.»

محمدسعید احدیان، دستیار سیاسی رئیس مجلس هم پیش از این، در توئیتی با انتقاد از فیلترینگ فضای مجازی نوشت: «ممنوعیت فعالیت اکانت‌های شخصی مسئولین با شمول گسترده در پلتفرم‌های خارجی یعنی حذف بخش اصلی اکانت‌های مؤثر جبهه انقلاب در جنگ‌شناختی. آقایان! تنهاگذاشتن این مردم بی‌دفاع با سعودی اینترنشنال و بی‌بی‌سی، مثل تنهاگذاشتن مردم با داعش در جنگ نظامی است.»

ماجرای طرح جرم انگاری فضای مجازی چیست؟

موافقان فیلترینگ گویی خواب‌های جدیدی را نیز برای فضای مجازی دیده‌اند. به‌گونه‌ای که در چند روز گذشته، روزنامه شرق به نقل از یک منبع آگاه خبر از طرح جدید پارلمان‌نشین‌ها برای اینترنت داد. این منبع آگاه گفته بود: «هر آنچه که برای محدودسازی اینترنت مدّنظر تندروهای مجلس بوده، عملاً رخ داده و اکنون تندروها به‌دنبال جرم‌انگاری فعالیت در فضای مجازی هستند.»

بر همین اساس، جلال رشیدی کوچی، نماینده مردم مرودشت، درباره این طرح به اقتصادنیوز گفت::« متاسفانه از جزئیات این طرح خبر ندارم و اطلاعی ندارم که حول چه محوری پیگری می شود و سعی می کنم اطلاعاتی را به دست بیاورم.»

او با اشاره به حرف های وزیر ارتباطات درباره جرم انگاری از فیلترشکن در مقایسه با طرح تندروها درباره جرم انگاری فعالیت در فضای مجازی، اظهار کرد:« قطعا این طرح برای فیلترشکن ها نیست. جرم انگاری، یعنی امروز یک فرد معروفی در کشور یک مطلبی را به دروغ در فضای مجازی منتشر می کند و هیچ سند و مدرکی هم برای ادعای خود ارائه نمی کند، مردم را نسبت به همدیگر بدبین کرده و باعث افزایش خشم و نفرت شده و این خشم خودش را در کف خیابان نشان می دهد.

با فردی هم که مطلب دروغ منتشر کرده هیچ برخوردی صورت نمی گیرد. جرم انگاری از فیلترشکن هم که مد نظر است، این خیلی محل بحث نیست. از نظر من جرم انگاری در فضای مجازی یعنی افرادی که با احساسات مردم بازی می کنند ولی به دلیل خلا قانونی برخوردی با آنان نمی شود.»

نماینده مردم مرودشت درباره احتمال مخالفت مردم با این طرح گفت:« درباره این که در این شرایط چنین طرح هایی مطرح می شود نظر خاصی ندارم ولی احساس می کنم می توان بعد از آرام شدن فضا و نمایش واقعیت این طرح ها مطرح کرد.»

رشیدی کوچی با اشاره به دور زدن فیلترینگ توسط برخی از مسئولان و استفاده از فضای مجازی، گفت:« من درباره محتوای این طرح اطلاعی ندارم اما، در حال حاضر دو شبکه اجتماعی به دلیل مسائل اخیر فیلتر شده اند. اما، آنچه مسلم است اگر قانونی تصویب شود برای همه است.»

دکمه بازگشت به بالا