طراحی پلان روشنایی ساختمان های مسکونی
در این مقاله می خواهیم به آموزش PLC پیشرفته و طراحی پلان روشنایی ساختمان های مسکونی بپردازیم. پس با ما همراه باشید. قبل از اینکه یک ساختمان بخواهد احداث شود، مالک آن ساختمان برای دریافت پروانه ساخت به شهرداری مراجعه می کند و بعد از طی یکسری مراحل از طرف شهرداری به سازمان نظام مهندسی ارجاع داده میشود. با توجه به مساحت زمین و تعداد طبقاتی که مدنظر مالک است، سازمان نظام مهندسی یکسری نقشه های معماری و تاسیسات برای مالک طراحی می کند و بعد از آن مالک موظف است که ساختمانش را بر طبق این نقشه ها بسازد.
از میان نقشه های تاسیسات، تعدادی از نقشه ها مربوط به طراحی پلان روشنایی ساختمان های مسکونی است، که مالک این نقشه ها را به برقکار میدهد تا برقکار طبق این پلان های طراحی شده، تاسیسات برقی را داخل ساختمان پیاده کند و ما در این مقاله ی آموزشی قصد داریم تا به شما آموزش دهیم که طراحی پلان روشنایی یک ساختمان با استفاده از نرم افزار اتوکد به چه صورتی انجام می شود. این آموزش ها مطابق با جدیدترین قوانین نظام مهندسی و مبحث ۱۳ ساختمان هستند.
نقشه کشی برق ساختمان شامل پلان های مختلفی نظیر پلان روشنایی، پریزهای برق، پریزهای آنتن و تلفن، اعلان حریق، طراحی انواع تابلوهای توزیع، رایزر دیاگرام ها، سیستم ارتینگ و همبندی و… میشود که ما در این مقاله فقط قصد داریم به طراحی پلان روشنایی بپردازیم.
ما می خواهیم پلان روشنایی را برای یک ساختمان مسکونی ۵ طبقه طراحی کنیم که در هر طبقهی آن یک واحد مسکونی ۳ خواب با مساحت ۱۴۰ مترمربع قرار گرفته است. در این مقاله پلان روشنایی را برای واحدهای طبقه اول تا پنجم ترسیم میکنیم.
علائم اختصاری در نقشه کشی برق ساختمان :
در نقشه کشی برق ساختمان، برای هر تجهیز برقی در اتوکد یک علامت اختصاری در نظر گرفته می شود تا کسانی که نقشه های ما را مطالعه می کنند تعبیرهای مختلفی از هر تجهیز برقی نداشته باشند. این علائم اختصاری توسط کمیته بین المللی الکتروتکنیک (IEC) تعیین شده است و در تمام دنیا برای ترسیم نقشه های برق ساختمان از این علائم استفاده می شود.
خب حالا وارد نرم افزار اتوکد می شویم و پلان معماری یکی از واحدهای مسکونی این ساختمان را باز می کنیم. در قسمت پایین نقشه ی طبقات اول تا پنجم این ساختمان را که در برنامه اتوکد طراحی شده مشاهده می کنید. از آنجایی که نقشه ی معماری تمام واحدهای این ساختمان شبیه به هم هستند، بنابراین در این قسمت فقط نقشه ی یک طبقه از آن را برایتان مثال آورده ایم تا تاسیسات برقی را بر روی همین یک نقشه پیاده کنیم. به این گونه نقشه ها که برای تمام طبقات مشابه هستند پلان تیپ گفته می شود.
این نقشه ها را مهندس طراح ساختمان طراحی می کند و آن را در اختیار ما قرار می دهد تا تاسیسات الکتریکی را بر روی آن پیاده کنیم. این واحد ساختمانی دارای سه اتاق خواب، یک پذیرایی، یک حمام، یک سرویس بهداشتی، آشپزخانه و یک تراس است و همچنین در قسمت راه پله یک آسانسور نیز قرار گرفته است. برای اینکه تاسیسات برقی را بر روی این نقشه پیاده کنیم باید در ابتدای امر برخی از اشکال اضافه نظیر تخت خواب ها و مبل ها را پاک کنیم تا محیط ترسیم خلوت شود.
برای شروع طراحی پلان روشنایی ساختمان های مسکونی ابتدا از اتاق خواب ها شروع می کنیم. در مرکز هر اتاق خواب یک چراغ سقفی یا لوستر قرار می دهیم. چراغ ها را باید دقیقاً در مرکز هر اتاق خواب نصب کنید. برای هر اتاق خواب یک عدد مهتابی هم در یک ضلع از دیوار قرار می دهیم.
دقت داشته باشید که مهتابی ها نمی توانند در ضلعی از دیوار قرار بگیرند که کمد دیواری و یا پنجره قرار دارد. همچنین برای هر اتاق خواب یک چراغ دیواری دکوراتیو هم قرار دادهایم تا به عنوان چراغ خواب از آن استفاده کنیم. سپس از یک کلید دوپل استفاده کردهایم تا با آن چراغ سقفی مرکز اتاق را روشن کنیم. چون فرض را بر این گرفتهایم که شاید به جای این چراغ سقفی یک لوستر قرار بگیرد که طی دو مرحله روشن شود پس از کلید دوپل برای آن استفاده کردهایم. از یک کلید دوپل دیگر نیز استفاده می کنیم تا با یک پل آن مهتابی و با پل دیگر آن چراغ خواب دیواری را روشن کنیم.
کلیدها باید در سمتی از دیوار نصب شوند که دستگیره های درب، در آن سمت قرار دارند یعنی در سمت بازشوی درب قرار بگیرند. همچنین فاصله کلیدها تا چارچوب درب بایستی بین ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر باشد و این فاصله در تمام اتاق ها رعایت شود. کلیدهای برق باید در ارتفاع ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتیمتری از کف تمام شده نصب شوند. بعد از اینکه برای هر سه اتاق خواب کلیدها را جانمایی کردیم آنها را در یک سرخط قرار می دهیم.
به این صورت که کلیدهای موجود در اتاق خواب ها را با استفاده از ابزار line به یکدیگر متصل می کنیم و آنگاه از کلیدی که سرخط از آنجا شروع می شود و کمترین فاصله را تا جعبه فیوز دارد یک لیدر می زنیم و این سرخط را مثلاًبه فیوز ۶ از DP1 متصل می کنیم(L6/ DP1). به جعبه فیوز واحد طبقه اول DP1 گفته می شود. این جعبه فیوز در قسمت ورودی درب اصلی این واحد ساختمانی نصب می شود تا بیشترین دسترسی را به آن داشته باشیم. بنابراین لیدر را به کلیدی که در اتاق خواب شماره ۳ قرار دارد می زنیم چون کمترین فاصله را تا جعبه فیوز دارد و همچنین شروع سرخط اتاق خواب ها نیز از این کلید است.
قبل از اینکه به ادامه مبحث اصلی بپردازیم لازم است که شما را با کلمه سرخط آشنا کنیم:
سرخط چیست و در نقشه های برق ساختمان بر چه معیاری تعیین می شود ؟
برای توضیح سرخط به شکل پایین دقت کنید. همانطور که در این مدار مشاهده می کنید، چراغ های موجود در هر سه اتاق خواب از یک فاز و نول که از جعبه فیوز آمده است، تغذیه می شوند. در این حالت اصطلاحاً می گوییم که سرخط روشنایی این اتاق ها یکی است. یا سرخط روشنایی هر سه اتاق خواب مشترک است. پس سرخط اصطلاحی است که برای هر مسیر بکار می رود و امکان دارد که از یک مسیر چند لامپ یا مصرف کننده تغذیه شوند. برای هر سرخط یک فیوز مجزا در جعبه فیوز نصب می شود. طبق قوانین برق ساختمان، ما مجاز هستیم که از هر سرخط، حداکثر ۱۲ نقطه روشنایی را تغذیه کنیم.
همچنین به این نکات در انتخاب سرخط توجه کنید که انتخاب سرخط باید به گونهای باشد که کمترین مقدار لوله و سیم برق مصرف شود. و نکته دیگر اینکه طبق مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان که می گوید: در یک اتاق با فضای مشخص تمام کلیدهای روشنایی باید از یک سرخط تغذیه شوند. یعنی مثلاً باید تمام روشنایی های داخل پذیرایی را به یک سرخط متصل کنیم.
در مرحله بعدی برای حمام و سرویس بهداشتی از چراغ دیواری استفاده می کنیم و این چراغ ها باید حداقل دارای IP44 باشد. IP مخفف کلمات Ingress Protection است و به معنای حفاظت در برابر نفوذپزیری است و همیشه باید با یک عدد دو رقمی نشان داده شود. طبق جدول پایین، رقم اول شماره IP درجه حفاظت تجهیزات برقی را در مقابل اجسام خارجی بیان می کند و رقم دوم آن درجه حفاظت تجهیزات را در مقابل آب بیان می کند.
چراغ حمام را در قسمتی از حمام نصب کنید که بیشترین فاصله را تا دوش داشته باشد تا امکان آب پاشیده شدن به آن به حداقل برسد. سپس این چراغ را با استفاده از یک کلید یک پل روشن کنید دقت داشته باشید که به جز چراغ دیواری که داخل حمام نصب کردیم هیچ تجهیز الکتریکی دیگر نمی تواند داخل حمام نصب شود بنابراین کلید یک پل را باید بیرون حمام نصب کنید. برای سرویس بهداشتی چراغ دیواری را دقیقا بالای روشویی نصب کنید تا وقتی شخص خود را در آینه می بیند هیچ سایه ای از او داخل آینه نیفتد و شخص خودش را با وضوح تمام ببیند.
از یک هواکش هم در داخل سرویس بهداشتی استفاده کنید. سپس از یک کلید دوپل برای روشن کردن چراغ و فن داخل سرویس بهداشتی استفاده کنید. همان گونه که در شکل پایین می بینید کلید سرویس بهداشتی را هم در بیرون سرویس بهداشتی قرار دادهایم. حالا تجهیزات برقی داخل حمام و سرویس بهداشتی را در یک سرخط قرار بدهید و بعد یک لیدر به کلید دوپل سرویس بهداشتی متصل کنید و این سرخط را به فیوز شماره ۷ از DP1 متصل کنید.(L7/ DP1)
برای روشنایی داخل پذیرایی می توانید از لوستر استفاده کنید. چون این واحد ساختمانی، پذیرایی نسبتاً بزرگی دارد از دو لوستر استفاده کرده ایم و آن ها را در سقف پذیرایی نصب کرده ایم. همچنین از سه مهتابی استفاده کرده ایم و آنها را در ضلع های مختلف دیوار قرار داده ایم. همچنین بر روی دیواری که پشت آن حمام قرار دارد نیز از یک مدل دیگر از چراغ های دیواری دکوراتیو استفاده کرده ایم تا این قسمت نیز روشنایی کافی را داشته باشد، همچنین یک چراغ دیگر از این نوع را به دیواری که تراس در پشت آن قرار گرفته نصب کرده ایم یعنی در قسمتی که میز نهارخوری قرار می گیرد نصب می کنیم تا این قسمت هم نور کافی داشته باشد.
برای روشن کردن چراغ های داخل پذیرایی به این صورت عمل می کنیم که برای هر کدام از لوسترها یک کلید دو پل در نظر می گیریم. دوباره به این خاطر دوپل در نظر گرفتیم که شاید لوسترها در دو مرحله روشن شوند. این کلیدها را در ضلع جنوبی پذیرایی و در قسمت ورودی در اصلی واحد آپارتمانی نصب می کنیم یعنی جایی که بیشتر در دسترس قرار دارد. یک کلید دو پل دیگر را نیز کنار این کلیدها نصب می کنیم و با یک پل ان یکی از مهتابی ها و با پل دیگر آن چراغ دیواری دکوراتیو را روشن می کنیم.
دوباره کنار این سه کلید دو پل یک کلید یک پل نیز قرار می دهیم و با استفاده از لیدر مشخص می کنیم که برای STRIBLIGHT در نظر گرفته شود. این کلید یک پل را بعنوان ذخیره در نظر می گیریم چون در ساختمان های جدید امروزه از شیلنگ های نورانی و نورپردازی های مختلف استفاده می کنند برای همین یک لوله ذخیره از این کلید یک پل به گچبری سقف وارد می شود تا بعدا برقکار بتواند از این قسمت نور مخفی را روشن و خاموش کند.
همچنین بر روی دیواری که در ضلع غربی تراس قرار گرفته نیز یک کلید دوپل قرار می دهیم تا با آن بتوانیم دو مهتابی دیگر را روشن کنیم. بر روی دیواری که در ضلع جنوبی تراس قرا دارد نیز یک کلید یک پل قرار می دهیم تا با آن چراغ دیواری دکوراتیوی که بالای این کلید قرار دارد را روشن کنیم.
برای تراس می توانیم از یک چراغ سقفی استفاده کنیم و آن را در مرکز تراس نصب کنید و بعد یک کلید یک پل را در کنار کلید یک پل دیگری که برای چراغ دیواری دکوراتیو قرار دادیم در نظر بگیرید. حالا باید تمام چراغ های پذیرایی را در یک سرخط قرار دهیم. برای این کار مانند شکل پایین تمام کلیدهای پزیرایی را به هم متصل کنید و بعد از کلید دو پلی که بر روی دیواری که در ضلع جنوبی پذیرایی قرار گرفته و سرخط از آن قسمت شروع می شود و همچنین کمترین فاصله را تا جعبه فیوز دارد یک لیدر می زنیم و آن را به L8/ DP1 متصل می کنیم.
برای آشپزخانه می توانیم از یک لوستر برای مرکز آشپزخانه استفاده کنیم و آن را با یک کلید دو پل روشن و خاموش کنیم. کلیدهای برق را در قسمت ورودی آشپزخانه نصب کنید تا به محض ورود بتوانیم چراغ های آشپزخانه را روشن کنیم. مانند تصویر پایین برای اطراف پیشخوان آشپزخانه می توانیم از چراغ هالوژن استفاده کنیم.
برای روشن کردن این چراغ های هالوژن از یک کلید دوپل استفاده می کنیم تا سه عدد هالوژنی که در جلوی پیشخوان آشپزخانه هستند را یک پل آن روشن کنیم و مابقی هالوژن ها را با پل دیگر آن روشن کنیم. دوباره یک کلید تک پل نیز در کنار کلیدهای آشپزخانه قرار می دهیم و آن را برای STRIBLIGHT در نظر می گیریم تا بتوانیم یک کلید ذخیره نیز برای نور مخفی آشپزخانه داشته باشیم. تمام چراغ های داخل آشپزخانه را نیز در یک سرخط قرار دهید و سرخط آن را به L9/ DP1 متصل کنید.
در این مرحله نوبت به نقشه کشی روشنایی برای قسمت راه پله می رسد. ابتدا در سقف هر پاگرد از راه پله، یک چراغ سقفی نصب می کنیم و می خواهیم این چراغ ها را با استفاده از شستی و تایمر راه پله (رله زماندار) روشن کنیم. در هر طبقه یک شستی روشنایی راه پله را روبروی آسانسور نصب می کنیم و خود تایمر راه پله در پارکینگ نصب می شود.
در مقاله بعدی که پلان روشنایی پارکینگ را آموزش می دهیم مکان قرار گیری آن را ذکر می کنیم. سپس تمام این چراغ های سقفی را در یک سرخط قرار میدهیم و وارد یکی از فیوز های تابلوی مشاعات می کنیم. تابلوی توزیع یا تابلوی مشاعات، تابلویی است که برق تجهیزات برقی که در قسمت مشاعات ساختمان قرار دارند از آن تامین می شود. معمولاً این تابلو در پیلوت و یا در قسمت حیاط نصب می شود و در تابلوی کنتورها قرار می گیرد.
نقشه کشی روشنایی برای قسمت راه پله:
پس همان گونه که پیشتر اشاره شد تمام چراغ های سقفی که در راه پله نصب کردیم را در یک سرخط قرار می دهیم و آنها را مثلاً به فیوز شماره ۵ از پنل مشاعات متصل می کنیم و با استفاده از لیدر مشخص می کنیم که به L5/ DP0 متصل شود (به فلش های زرد رنگی که در تصویر زیر می بیینید لیدر گفته می شود). ما به پنل مشاعات DP0(Distribution Panel 0) می گوییم. چراغ های سقفی که در راه پله نصب کردیم و در شکل پایین این صفحه مشخص است فقط برای طبقه اول نشان داده شده، این چراغ ها با چراغ های سقفی طبقات بالا تر و پایین تر از خودشان هم در ارتباط اند و همگی در یک سرخط قرار دارند.
همین طور، شستی روشنایی تمام طبقات باهم در ارتباط اند، برای همین به شستی روشنایی دو لیدر زده شده و گفته شده TO UP و TO DOWN یعنی این شستی با شستی های طبقات بالا تر و پایین تر ازخود در یک مدار قرار دارد و با آن ها در ارتباط است. البته امروزه برای روشنایی قسمت راهپله ها بیشتر از چراغ های سنسور سرخود استفاده می شود ولی ما برای اینکه طریقه استفاده از شستی و تایمر راه پله را نیز به شما آموزش دهیم، راه پله ها را با استفاده از این سیستم روشن کردهایم.
همچنین برای راه پلهها از چراغ های اضطراری هم استفاده می کنند و در پاگرد هر طبقه از ساختمان یکی از آنها را نصب می کنند تا هنگامی که برق ها قطع می شود بتوانیم از چراغ های اضطراری استفاده کنیم و روشنایی کافی را برای خروج از مسیر راه پله ها داشته باشیم. همانطور که در شکل پایین صفحه مشاهده می کنید ما تمام چراغ های اضطراری راه پله ها را در یک سرخط جداگانه قرار داده ایم و به فیوز شماره ۶ از پنل مشاعات متصل کرده ایم (L6/ DP0).
در قسمت راهرو و مقابل در آسانسور نیز یک چراغ سقفی قرار داده شده است و این چراغ را به سنسور حرکتی متصل کرده ایم تا به محض اینکه شخص از واحد ساختمانی یا از داخل آسانسور بیرون می آید این سنسور حرکت فرد را تشخیص دهد و قسمت راهرو برایش روشن شود و شخص بتواند مسیرش را پیدا کند. این چراغ های سنسور دار نیز به همان سرخط چراغ های سقفی راه پله متصل شده اند و برق خود را از L5/ DP0 دریافت می کنند.
به این ترتیب طراحی پلان روشنایی ساختمان های مسکونی برای نقشه طبقات اول تا پنجم این ساختمان به پایان رسید. علاوه بر این همان طور که در شکل زیر مشاهده می کنید تعداد رشته سیم ها و همین طور سطح مقطع سیم هایی که از داخل لوله های مختلف عبور می کنند نیز نشان داده شده است.
16 مرحله انجام تاسیسات الکتریکی و سیم کشی برق ساختمان
تاسیسات برقی ساختمان شامل طراحی و همچنين پياده سازي سیستمهای سیم کشی منازل مسکونی و همين طور در مراکز صنعتی و تجاري را تاسیسات برقي و الکتریکی گفته ميشود که موارد بسياري از جمله تلفن، آنتن مرکزی، روشنایی، سیستم اعلام حریق، منبع تغذیه اضطراری، خدمات دوربین مدار بسته، آسانسور و… را شامل مي گردد. تأسیسات برق ساختمان مجموعه ای از تجهیزات الکتریکی برای تامین برق ساختمان می باشند.
تامین روشنایی ساختمان و محل زندگی با همین استفاده از تأسیسات برق ساختمان امکان پذیر می باشد. طراحی برق ساختمان دارای اصول ایمنی خاص خود می باشد که رعایت کلیه این اصول ضروری می باشد. امروزه سازمان فنی و حرفه ای وکاردانش و سازمان نظام مهندسی برق متولی آموزش طراحی و انجام تأسیسات برق ساختمان به فراگیران این رشته می باشد.
ترتیب انجام تاسیسات الکتریکی و سیم کشی برق ساختمان
انجام تاسیسات برقی و الكترونيك شامل چند مرحله ويژه هست كه در ذيل قرار است به برخي از عناوين مهم تاسیسات برقی ساختمان اشاره كنيم:
نخستين مرحله در هنگام طراحی ساختمان شكل ميگيرد که مهندس برق كار بعد از مراحل گوناگون تاسیسات مکانیکی با هماهنگی و به كمك معمار، تجهیزات برقی را در ساختمان مشخص می کند.
دومین مرحله پس از زیرکاری گچ است (يا به عبارت ديگر سیمان كاري یا خاک گچ) که نقشه های برق ساختمان نظير سیستم های صوتی و روشنایی ساختمان، محل پریز برق، سيم كشي تلفن، برق اضطراری، محل آیفون، کلیدهای برق، موتورخانه ساختمان و … است.
برای اجراي اين مراحل باید یک دسته از نکات ويژه و كاربردي را رعایت کرد كه بسيار حايز اهميت است. این نکات عبارتند از تراز کردن به كمك لیزر یا شلنگ تراز، تراشیدن و همچنين مشخص نمودن مسیر لوله ها، ایجاد شیارهایي با عمق زياد جهت قوطی کلیدها و همينطور پریزها ، نصب قوطیهایي براي کلید پریز، ساپورت های نگهدارنده براي لوله ها و …. را شامل ميشود.
کلید و پریز ها داراي انواعی هستند که از آن جمله ميتوان به انواع گوناگوني از کلید ها چون: کلید یک پل، دوپل، سه پل، کلید دو راه یا تبدیل، کلید صلیبی، جیوه ای و همچنين انواع پریزهايي چون: ﭘﺮﻳﺰﻫﺎﻱ ﺭﻳﺶ ﺗﺮﺍﺵ، ﭘﺮﻳﺰﻫﺎﻱ ﺑﻲ ﺧﻄﺮ و ﭘﺮﻳﺰﻫﺎﻱ ﺻﻨﻌﺘﻲ اشاره داشت كه همگي در تاسیسات برقی ساختمان به كار ميروند.
سومین مرحله بعد از سفید کردن و همچنين کف سازی اين هست که در مرحله ی نخست ميبايستي قوطی ها را تمیز کرده و لوله ها مرتب بگردند. سپس بعد از طي اين مرحله سیم کشی داخل لوله ها صورت میپذيرد. کابل کشی های گوناگوني چون تلفن، آنتن ماهواره و يا آیفون در مسیر خودشان انجام می گيرد. سر سیم ها قلع اندود و تجهیزات برقی و روشنایی نيز وصل می گردند.
مرحله آخري و انتهايي پس از نقاشی و همچنين اجرای کامل کف ساختمان است که تمامي تجهیزات از آن جمله مراحل برق کشی ساختمان شامل مواردي چون کلید و پریزها، تجهیزات نور مخفی ساختمان، روشنایی ها، تجهیزات موتورخانهاي و مابقي کابل کشی های نهایی انجام می پذيرد.
انجام تاسیسات برق در ساختمان
مراحل انجام تأسیسات برق ساختمان یا برق کشی ساختمان را بر اساس کامل شدن ساختمان به سه مرحله تقسیم می کنیم. در هر کدام از این مراحل کارها و ابزارهای خاصی برای برق کشی استفاده می شوند. لازم به ذکر است که در انجام برق تاسیسات مرحله دیگری به اسم مرحله صفر تعریف شده است. در این مرحله در ابتدای طراحی ساختمان به نحوه تأسیسات برق ساختمان توجه می شود. نقشه کشی و نقشه خوانی از مهمترین اقدامات این مرحله می باشد.
برای سیم کشی یک ساختمان نیاز به نقشه برق و آموزش برق کشی ساختمان می باشد . نقشه برق نوعی زبان ترسیم برای انتقال اطلاعات برق به بر قکار می باشد. نقشه خوانی سیم کشی تأسیسات برق ساختمان بسیار اهمیت دارد. برای رعایت اصول تأسیسات برق ساختمان رعایت ترتیب مراحل برق کشی ساختمان، رعایت استانداردها و ضوابط مخصوص و همچنین استفاده از ابزار آلات و تجهیزات تخصصی، ضروری است. به طور کلی توصیه می گردد برای انجام تأسیسات برق ساختمان و ابزار و وسایل لازم در این زمینه از برقکار ساختمانی ماهر استفاده شود. سه مرحله کلی برقکشی ساختمان به شرح زیر می باشند:
- مرحله اول: بعد از انجام گج و خاک دیوار (سفت کاری)
- ساختمان مرحله دوم: بعد از سفید کاری دیوار ساختمان و کف سازی آن
- مرحله سوم: بعد از نقاشی و اتمام تمامی کارهای ساختمان
16 مرحله انجام تاسیسات برق ساختمان
ترتیب انجام تأسیسات برق ساختمان در مرحله اول را به 16 مرحله تقسیم می کنند. این مراحل بصورت موردی و با ابزارهای مورد نیاز در طراحی آن بصورت زیر آورده می شوند:
- تهیه نقشه: تهیه نقشه سیستم روشنایی کل ساختمان، سیستم صوتی و تصویری، آیفون، سوکت های برق، سیستم اطفاء حریق، برق اضطراری و موتورخانه
- اجرا کردن نقشه کشیده شده بر روی دیوارها
- تراز یا هم سطح کردن کلیدها و کشیدن خط تراز با شلینگ تراز یا تراز لیزی
- شیار زدن مسیر لوله ها
- کندن جای قوطی کلید
- کندن یا سوراخ کردن جای لامپ ها در سقف ساختمان
- نصب قوطی های کلید و پریز و …
- نصب لوله ها و ثابت کردن لوله های ورودی و خروجی از فیوز
- نصب لوله ها و ثابت کردن لوله های آنتن و تلفن
- اجرا و خم لوله های پریز ها و مکان های که لوله نیاز به خم شدن دارد به وسیله گرما، مشعل، فنر
- ساخت محافظی برای سینی های برق موجود بر روی داکت
- پوشاندن لوله های موجود در کف ساختمان
- نصب جعبه فیوز
- نصب جعبه آنتن، ماهواره، تلفن
- تامین ارتینگ ساختمان (راه اندازی چاه ارت)
- لوله گذاری فولادی آسانسور، موتورخانه و مکان های که در نقشه تعبیه شده اند
بعد از انجام مرحله اول و آماده سازی ساختمان به مرحله دوم تأسیسات برق ساختمان می رویم. در این مرحله بعد از کف سازی و سفید کردن دیوار ساختمان کارهای زیر انجام می گیرد.
- تمیزکاری لوله ها و قوطی ها
- سیم ریزی و کابل کشی
- کابل کشی سیستم های صوتی و اعلان حریق
- عایق کاری سرسیم ها
- اتصال برق داخل ساختمان به برق اصلی
- نصب تجهیزات کابلی نما
مرحله سوم که مرحله آخر تأسیسات برق ساختمان می باشد به نصب وسایلی که جعبه آن ها در مراحل قبل نصب شده پرداخته می شود که بطور کلی شامل: نصب کلید و پریزها، بستن ترمینال برق ، نصب دتکتور ها، نصب فیوز ها و محافظ جان ها نصب آیفون تصویری ، نصب آیفون، نصب چراغ های راه پله ، نصب چراغ نما، نصب تابلوی برق موتورخانه می باشد.
نکات ترسیم نقشه های برق جواز ساختمانی
در این مقاله قصد داریم به بررسی نکات ترسیم نقشه های برق جواز ساختمانی بپردازیم.
مدارک مورد نیاز برای جواز ساختمان های شهری
از مجومعه مدارک مورد نیاز برای صدور پروانه ساختمانی (مدارک تایید نقشه شهرداری) نقشه های فازیک معماری،محاسبات و تاسیسات میباشد. نقشه های تاسیسات شامل نقشه های برف و مکانیک می باشد. نقشه ها در این مرحله به صورت جانمایی و فازیک می باشد و نیازی به محاسبات دقیق نیست.
آیتم های ترسیم نقشه های برق جواز ساختمانی
- پلان روشنایی و نورپردازی طبقه زیرزمین
- پلان نورپردازی و روشنایی طبقه همکف
- پلان نورپردازی و روشنایی طبقات مسکونی
- پلان کلید پریز برق طبقه زیرزمین
- پلان کلید پریز برق طبقه همکف
- پلان کلید پریز برق طبقات مسکونی
- پلان اعلام حریق طبقه زیرزمین
- پلان اعلام حریق طبقه همکف
- پلان اعلام حریق طبقات مسکونی
- پلان آنتن تلوزیون طبقات مسکونی