چاپ سیلک یک روش چاپ قدیمی است که با پیشرفت تکنولوژی تبدیل به یک روش مدرن و امروزی در صنعت چاپ شد که به وسیله مدل های مختلفی به نام شابلون روی سطوح مختلف قابل چاپ میباشد. یکی از رایج ترین نمونه های چاپ سیلک، چاپ روی پارچه میباشد که باعث رونق برخی صنایع مانند نساجی شده است. به زبان ساده تر این نوع چاپ، تنوع زیادی را در این صنعت به وجود آورده است.
چاپ سیلک برای اولین بار در کشور ژاپن استفاده شد. ژاپنی ها در آن زمان از پارچه های ابریشمی برای چاپ استفاده میکردند؛ به همین دلیل اسم این روش را سیلک به معنی ابریشم گذاشتند. هیچ روشی در دنیا مانند چاپ سیلک نمیتواند مرکب را روی سطح منتقل کند. به همین دلیل این روش همچنان یکی از بهترین روش های چاپ در این صنعت میباشد و در برخی از کشورها همچنان رونق دارد.
در این روش شما میتوانید روی مواد مختلف مانند پارچه، سرامیک، فلز و غیره چاپ های رنگارنگ انجام دهید. یکی دیگر از مزایایی که این روش را نسبت به سایر روش ها متمایز میکند این است که با چاپ سیلک میتوان روی سطوح مدور و غیر همسطح نیز چاپ کرد. به همین خاطر از این روش چاپ برای تبلیغات روی لیوان و تقویم و سررسید استفاده میشود.
چاپ معمولی، چاپ با لاک حساس برجسته آبی، چاپ ترام وچاپ پلاستی زول انواع مختلف چاپ سیلک میباشند. چاپ سیلک از نظر اقتصادی یک روش کامل مقرون به صرفه است؛ به همین خاطر برای شروع نیازی به سرمایه زیاد ندارید. شما میتوانید با سرمایه کم، برای صنایع دستی، کارگاه چاپ سیلک را راه اندازی کنید.
پارچه چاپ سیلک چیست؟
توری با جنس خاصی روی شابلون ها کشیده می شود که به وسیله آن رنگ بر روی طرح انتقال پیدا می کند که به توری چاپ سیلک برخی افراد به اصلاح پارچه سیلک نیز می گویند.
کاربرد های چاپ سیلک در صنعت:
از این روش در صنایعی مانند خودروسازی، مواد غذایی و لبنی، لوازم ورزشی، تقویم، صنعت کاشی و ظروف چینی، بخاری، سطل روغن، ظروف یکبار مصرف، چاپ روی لباس کار و غیره استفاده میشود. همچنین این روش کاربرد زیادی در چاپ هدایای تبلیغاتی دارد.
چاپ روی پارچه
به زبان ساده، چاپ تصویر به وسیله یک توری که دارای سوراخ های بسیار ریزی است انجام میشود. این توری داخل یک کلیشه ثابت که معمولا از جنس چوب است قرار میگیرد و برای چاپ از آن استفاده میشود. برای چاپ یک تصویر روی پارچه، ابتدا تصویر مورد نظر را روی توری ایجاد میکنند و سایر قسمت های توری که نیازی به انتشار رنگ ندارد را با موادی به نام امولسیون میپوشانند.
سپس شابلون طراحی شده را روی پارچه قرار میدهند. در مرحله آخر غلطک های آغشته به رنگ با فشار بالا از روی آن عبور میکنند. به این صورت رنگ ها به خوبی به پارچه منتقل میشوند و طرح مورد نظر روی پارچه چاپ میشود. با اینکه روش های زیادی در وجود دارد؛ اما همچنان چاپ سیلک بهترین روش در این زمینه میباشد.
رنگ های مورد استفاده در چاپ سیلک
بسته به نوع جنس کالا رنگ چاپ در این روش میتواند متغیر باشد. در این قسمت مهم ترین رنگ ها و کاربرد آنها را در چاپ سیلک به شما میگوییم.
- رنگ PVC: این نوع رنگ بیشتر برای محصولاتی مانند پلی اتیلن، جعبه و کارتن و جلد مدارک استفاده میشود. از ریتارد به عنوان حلال برای این نوع رنگ استفاده میشود.
- رنگ PP: برای محصولاتی مانند ظروف یکبار مصرف و پوشه های دکمه دار استفاده میشود. حلال این نوع رنگ نیز ریتارد میباشد.
- روغنی: این نوع رنگ برای نایلون و نایلکس استفاده میشود. از مشکلات این رنگ این است که دیر خشک میشود. همچنین باید بدانید که حلال رنگ روغنی بنزین میباشد.
- رنگ اورینت: از آن برای چاپ پارچه و تیشرت با طرح های برجسته استفاده میشود. حلال این رنگ روغن گشایش میباشد.
- رنگ های پیگمنت و پلاستیزول: کارایی این رنگ ها دقیقا مانند رنگ اورینت میباشد و مانند رنگ اورینت از گشایش روغن به عنوان حلال برای این رنگ ها استفاده میشود.
در انتخاب رنگ باید دقت داشته باشید که رنگ مورد نظر با جنس کالا سازگار باشد تا مشکلی پیش نیاید. نکته دیگر این است که در صنعت چاپ رنگ های قرمز، آبی، سفید، مشکی و زرد رنگ های اصلی هستند و از ترکیب این رنگ ها، میتوان به سایر رنگ ها رسید.
مزایا و معایب چاپ سیلک
از مهم ترین مزایای چاپ سیلک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاپ روی کلیه سطوح: این نوع چاپ مانند چاپ تامپو، قابلیت چاپ روی انواع سطوح را دارد. در این روش، چاپ روی لیوان، چاپ روی شیشه، چاپ روی حوله، چاپ روی کارتن، چاپ روی ظروف یکبار مصرف و غیره امکان پذیر است.
- هزینه چاپ: بسیاری از روش های چاپ، تیراژ پایین به هیچ وجه از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست؛ اما در روش چاپ سیلک قابلیت چاپ در تمامی تیراژها وجود دارد.
- تنوع رنگی بالا: بسیاری از روش های چاپ معمولا روی رنگ خاصی قابل انجام است؛ اما در این روش رنگ چاپ با توجه به جنس کالا قابل تغییر است. به عنوان مثال در ظروف یکبار مصرف که جنس آنها از مواد pp میباشد؛ باید از رنگ pp استفاده کرد.
- کیفیت چاپ: در بسیاری از روش های چاپ از پودر و جوهر برای چاپ استفاده میشود. اما در چاپ سیلک، رنگ به صورت مستقیم روی کالا چاپ میشود و همین امر سبب افزایش کیفیت و درخشندگی محصول میشود.
- فضای مورد نیاز: بسیاری از روش های چاپ برای شروع، نیاز به سرمایه و فضای زیادی برای راه اندازی دارند؛ اما شما میتوانید با کمترین هزینه و در یک اتاق 4*3 این کار را راه اندازی کنید و به درآمد برسید.
البته باید بدانید که مزیت های چاپ سیلک محدود به موارد نام برده شده نمیباشد و ما سعی کردیم مهم ترین آنها را به شما بگوییم.
در کنار مزیت های زیادی که این روش دارد؛ باید بدانید که چاپ سیلک خالی از عیب نیست. در این قسمت از مقاله ما مهم ترین معایب این روش را به شما میگوییم؛ پس با ما همراه باشید.
- سرعت چاپ: سرعت چاپ این روش در مقایسه با سایر روش ها پایینتر است.
- رزولوشن: کیفیت و رزولوشن نهایی محصول دارای محدودیت هایی است که ممکن است رضایت شما را جلب نکند.
- محدودیت ترکیب رنگ: محدودیت ترکیب رنگ در چاپ، یک امتیاز منفی برای چاپ سیلک است و باعث کسر امتیاز از این روش شده است.
مراحل چاپ سیلک
این روش شامل اقداماتی است که باید در سه مرحله انجام شوند. در این قسمت از مقاله اندیشه برتر به توضیح آنها میپردازیم پس با ما همراه باشید.
اقدامات پیش از چاپ:
- همانطور که پیشتر گفته شد در این چاپ از توری و کلیشه استفاده میشود. یکی از اقداماتی که پیش از چاپ در این روش باید انجام دهید؛ تهیه این توری میباشد. باید بدانید که هر چه تعداد سوراخ های این توری بیشتر باشد؛ کیفیت چاپ نیز بیشتر خواهد بود. جنس این توری ها معمولا ابریشم و یا پلی استر است.
- در مرحله بعد باید مواد حساس و لاک های مورد نیاز را باهم ترکیب کنید.
- از دیگر اقدامات پیش از چاپ، تهیه میزهای نور میباشد. این میزها در دو نوع ساده و UV موجود هستند.
اقدامات هنگام چاپ:
- شرکت هایی که مجهز هستند، از دستگاه های بسیار پیشرفته ای استفاده میکنند. در این حالت تمام اقدامات در این مرحله توسط دستگاه انجام میشود و نیازی نیست شما اقدام خاصی را انجام دهید.
- در حالت دستی اقداماتی مانند آماده کردن میز مخصوص، آماده کردن دسته رابر، آماده کردن لاستیک اسکویجی و بررسی کیفیت شابلون و رنگ باید انجام شود.
اقدامات پس از چاپ:
- در این مرحله باید تمام سطوح مختلف رنگ شوند و رنگ ها نیز خشک شوند. این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ چرا که اگر رنگ به درستی خشک نشود تمام هزینه های صرف شده در چاپ به هدر میرود.
مشکلات رایج در چاپ سیلک
- ظاهر نشدن شابلون: در این مورد اگر مقاومت شابلون بالا برود و ظاهر نشود؛ باید بدانید که میزان نوردهی زیاد بوده است. اگر شابلون سست شد و لاک ریخت باید بدانید که نوردهی کم بوده است.
- گرفتگی شابلون هنگام چاپ: بخاطر باز بودن سیستم چاپ سیلک و هوایی که به رنگ میخورد؛ گاهی این رنگ سفت میشود. در این مواقع شما باید رنگ را با حلال رقیق کنید و سوراخ های شابلون را با خلال دندان باز کنید.
- ایجاد سایه در چاپ: در صورت بروز این مشکل، باید بدانید که فشار پارو و شل بودن رنگ دلایل اصلی میباشد.