با نشستن پای حرف معاملهگران مطرح دنیا، متوجه میشوید که هر کدام از آنها زمان نسبتا طولانی را برای ساخت استراتژی معاملاتی شخصی خود صرف کردهاند. استراتژی شخصی آنها در طول زمان ثابت نبوده و به مرور و پس از تجربه چالشهای مختلف، دستخوش تغییراتی شده است.
به گفته تمام معاملهگران موفق بازار فارکس، داشتن یک استراتژی معاملاتی شخصی صحیح و متناسب با شرایط بازار، میتواند بهترین راه کسب درآمد از این بازار باشد. در این مقاله با بررسی ۵ قدم مهم در ساخت استراتژی معاملاتی شخصی، تلاش داریم تا روش به دست آوردن یک استراتژی سودده را به شما آموزش دهیم. همچنین بهترین بروکر برای اسکالپینگ را نیز معرفی می کنیم.
پاسخ به سوالات اساسی در خصوص معاملهگری
دانستن سبک معاملاتی که با ویژگیهای روانی و شخصیتی شما تطابق بیشتری دارد، به خصوص در طولانی مدت به شما کمک خواهد کرد تا سرمایه خود را حفظ کنید. به عبارت دیگر، شناخت سبک معاملاتی به معاملهگر کمک میکند تا تمرکز و انرژی خود را به یک موضوع خاص اختصاص دهد. اگر این موضوع به درستی انتخاب نشود، تاثیرات منفی فراوانی بر روند معاملاتی شخص خواهد داشت.
یک معاملهگر نه تنها باید شناخت و آگاهی کامل از دنیای معاملاتی فارکس داشته باشد، بلکه باید آگاه باشد که کپی کردن از استراتژیهای افراد دیگر در طولانی مدت مسیر رسیدن او به موفقیت را طولانیتر میکند. برای شناخت بهتر شخصیت و عکسالعملهای احتمالی در زمان بروز مشکل، معاملهگر باید سوالات زیر را از خودش بپرسد:
- دلیل ورود من به بازار فارکس چیست؟
- اهداف من از فعالیت در بازار فارکس چیست؟
- سرمایه اولیهام برای ورود در ابن بازار چقدر است و از چه منبعی تامین میشود؟
- چقدر برای آمادهسازی خود، آموزش دیدهام؟
- من چقدر از اصول فعالیت در بازارهای مالی مانند مدیریت احساسات و سرمایه اطلاع دارم؟
- چه میزان از وقت شخصی خودم را صرف معاملهگری خواهم کرد؟
- چه میزان ریسکی را میتوانم انجام دهم؟
- آیا میخواهم در همان روزی که وارد معامله شدم، از آن خارج بشوم یا میتوانم چندین روز برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده در استراتژی معاملاتی شخصی خود صبر کنم؟
مواردی که در این مقاله به آنها میپردازیم:
موضوعاتی از قبیل هدف فعالیت در بازار فارکس، آموزش و به روزرسانی اطلاعات و البته منبع تامین مالی معاملهگر، از سری مسائلی هستند که خود شخص باید زمانی را برای درک و فهم آنها اختصاص دهد. از طرف دیگر، نحوه با وجود اطلاعات گسترده، بیش از حد زمانبر است. در نتیجه ما در ادامه این مقاله تلاش میکنیم تا این ۵ مورد از سوالات را در قالب ۵ گام بیان کنیم.
- خوتان را جزو کدام گروه از معاملهگران دستهبندی میکنید؟
- کدام روش معاملاتی را ترجیح میدهید؟
- کدام استراتژی ورود به بازار و خروج از آن را انتخاب میکنید؟
- چه میزان ریسکی را به ازای هر معامله قبول میکنید؟
- آیا در صورت مواجهه با اشتباهات خود، اقدام به تغییر تصمیمات خود میکنید؟
در تفصیل علاوه بر بررسی دستهبندیهای مختلف معاملهگران، ما همچنین به این موضوع میپردازیم که هر معاملهگر بسته به سرمایه اولیه خود و ویژگیهای شخصیتیاش، چگونه میزان ریسک معاملاتیش را ارزیابی میکند و برای اطمینان از فرضیات خود، استراتژی معاملاتی شخصیاش را در شرایط مختلف بازار آزمایش میکند.
۱. مشخص کردن نوع معامله گری؛ دستهبندی معاملهگران در فارکس
تریدرها بسته به ویژگیهایی که در استراتژی معاملاتی شخصی خود دارند، به گروههای مختلفی تقسیم میشوند:
- اگر بخواهیم تریدرها را نسبت به تایمفریمهای زمانی که در آن معامله میکنند دستهبندی کنیم، آنها به چهار دسته اسکلپر (Scalper) ، معاملهگر روزانه (Day Trader) معاملهگر سوینگ (Swing Trader) و معاملهگر بلندمدت (Position Trader) تقسیم میشوند.
- معاملهگران بسته به میزان تحمل ریسک در انجام معاملات در سه گروه ریسکگریز (Risk-Averse)، ریسکپذیر (Risk Neutral) و پرریسک (Risk Loving) جای میگیرند.
معاملهگران اسکلپ و روزانه
استراتژی شخصی معاملهگران اسکلپ و روزانه به این ترتیب است که این افراد معمولا پس از سپری شدن مدت زمان کوتاهی، از معاملات خود خارج میشوند. برای ساخت استراتژی معاملاتی اسکلپ، باید در نظر داشت که فاصله نقطه ورود تا تارگت نمیتواند خیلی زیاد باشد و این امکان وجود دارد که معامله تنها در عرض چند ثانیه بسته شود. به همین علت، میتوان معاملهگران اسکلپ را جزو دسته معاملهگران پرریسک هم در نظر گرفت. به علت تعداد زیاد معاملات در طول هفته، این افراد بیشتر در معرض ریسک از دست رفتن سرمایه قرار دارند. یکی از اساسیترین نکات برای ساخت استراتژی معاملاتی شخصی به عنوان یک اسکلپر، داشتن شناخت کامل از بازار است.
معاملهگران اسکلپ سرعت تصمیمگیری بالایی داشته و به امور مدیریت سرمایه مسلط هستند. علاوه بر این، معاملهگران روزانه و اسکلپ باید اصول روانشناسی ترید را نیز به خوبی بشناسند. چرا که موجودی حساب این دسته از معاملهگران ممکن است در طول روز بارها تغییر کند و در صورت عدم مدیریت احساسات در ترید، این نکته در نهایت به آشفتگی ذهنی آنها خواهد انجامید.
معاملهگران اسکلپ و روزانه ویژگیهای زیر را دارند:
- علاقهای به بازنگه داشتن معاملات بیشتر از ۲۴ ساعت ندارند
- ژورنال معاملاتی خود را هر ۲۴ ساعت به روز رسانی میکنند
- ریسکپذیری بالایی دارند
- میتوانند ساعات زیادی را به معاملهکردن اختصاص دهند و روزانه به دنبال موقعیتهای جدید باشند
- ذهنیت فوقالعاده قوی دارند و میتوانند در شرایط تحت استرس فراوان، عملکرد خوبی داشته باشند
- قدرت تصمیمگیری بالایی دارند و به تواناییها و استراتژی معاملاتی شخصی خودشان اطمینان دارند
معاملهگران سوینگ
این معاملهگران به پوزیشنهای خود دید میان مدت دارند و در بسیاری از مواقع بیشتر از یک روز معاملات خود را باز نگه میدارند. استراتژی معاملاتی شخصی این معاملهگران به این صورت است که تلاش دارند تا در شروع یک روند وارد معامله شوند و در طول روند، بخشی از سود به دست آمده را ذخیره کنند. برخلاف معاملهگران اسکلپ که سرعت بالایی در معاملات دارند، معاملهگران سوینگ صبر بیشتری داشته و تحلیلهای میانمدت و بلندمدت انجام میدهند. معاملهگری سوینگ به خصوص برای افرادی که به این کار به دید یک کار پارهوقت نگاه میکنند، یک گزینه بسیار مناسب است.
معاملهگران سوینگ ویژگیهای زیر را دارند:
- در مقایسه با معاملهگران اسکلپ، زمان کمتری را در بازار فعال هستند
- امکان بازنگه داشتن یک معامله به مدت چند روز را دارند
- برای درک روند میانمدت بازار از ابزارهای مختلف تحلیل تکنیکال استفاده میکنند
معاملهگران بلندمدت
همانطور که میتوان از اسم آن حدس زد، معاملهگر بلندمدت معمولا به فعالیت در بازار فارکس به چشم یک سرمایه گذاری نگاه میکند. این افراد معمولا پوزیشنهای خود را تا چندین هفته باز نگه میدارند و عجلهای برای برداشت سود ندارد. این افراد معمولا اهمیتی به تلاطمهای کوتاه مدت بازار نمیدهند و دید کاملا بلندمدت به سبد معاملاتی خود دارند.
این دسته از معاملهگران معمولا در تایمفریمهای روزانه و هفتگی به چارت نگاه کرده و از ابزارهای تحلیل تکنیکال با حساسیت پایین استفاده میکنند.
از ویژگیهای معاملهگران بلندمدت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این افراد معمولا درگیر کارهای دیگر هستند و به معاملهگری به عنوان یک شغل پارهوقت نگاه نمیکنند
- معاملهگران بلندمدت بسیار صبور هستند و ممکن است حتی چندین ماه در یک معامله باقی بمانند
- بیشتر از تحلیل تکنیکال، به اخبار و موضوعات فاندامنتال اهمیت میدهند
حال که با انواع مختلف معاملهگران و همچنین ویژگیهای رفتاری آنها آشنا شدید، باید میزان تطابق این ویژگیها با شخصیت خودتان را بسنجید. گام اول این است که اولویتهای زندگی خود را مشخص کرده و یک برنامه زمانی تنظیم کنید. حال ببینید چه میزان از زمان خود در طول روز را میتوانید به معاملهگری اختصاص دهید. سپس ویژگیهای شخصیتی خود را بررسی کنید تا دریابید به چه میزان به احساسات و استرس خود مسلط هستید. با توجه به این موضوعات، شما میتوانید استراتژی معاملاتی شخصی خود را تنظیم کنید.
۲. مشخص کردن روش معاملاتی؛ نحوه تحلیل روند بازار توسط معامله گران فارکس
معاملهگران تکنیکال
این افراد در ساخت استراتژی معاملاتی شخصی خود از ابزارهای مختلف برای تحلیل روند بازار استفاده میکنند. منطق پشت هر یک از این ابزارها متفاوت است و این در حقیقت هنر یک معاملهگر است که بتواند ترکیب مناسب از ابزارها را بنا به استراتژی معاملاتی شخصی خود ایجاد کند و آنها را مدام در معرض امتحان قرار دهد. از پر استفادهترین ابزارهای معاملهگری میتوان به خطوط روند، خطوط حمایت و مقاومت و همچنین اندیکارتورها و موجهای الیوت اشاره نمود.
معاملهگران فاندامنتال
این دسته از معاملهگران با تحقیق در خصوص سهام و یا ارزهای مورد نظر برای سرمایهگذاری و بررسی فاکتورهای مختلف، تلاش در ارزشگذاری آنها دارند. با توجه به این فرآیند، معاملهگران میتوانند ارزش خرید یک دارایی را مشخص کرده و تصمیم به خرید و فروش آن بگیرند.
در استراتژی معاملاتی شخصی یک فرد فعال در بروکر فارکس، اخبار اقتصاد کلان و موضوعات مرتبط با این بازار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. در نتیجه یک معاملهگر فاندامنتال پیش از هر چیزی تلاش میکند تا منابع خبری معتبر و دست اول را برای خود دستهبندی کرده و طبق برنامه زمانی مشخص در جریان اتفاقات مهم قرار بگیرد. از جمله این اخبار میتوان به تغییرات سود بهره بانکی، جذب سرمایهگذاری خارجی، و سیاستهای مالی نهادهای اقتصادی از جمله بانک مرکزی اشاره کرد.
یک معاملهگر موفق همواره در تلاش است تا از هر دو روش فاندامنتال و تکنیکال برای تشخیص شرایط بازار استفاده کند. بسیاری از فعالان در فارکس از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای تشخیص زمان مناسب ورود به معامله و خروج از آن استفاده میکنند. اما این بدان معنا نیست که این افراد از اتفاقات و اخبار اقتصادی چشمپوشی میکنند. اینکه میزان توجه به هر بخش به چه اندازه باشد، بستگی به برنامه زمانی معاملهگر و استراتژی معاملاتی شخصی وی دارد. این موضوع با گذشت زمان و کسب تجربه، به راحتی قابل حل است. مشکل اینجاست که تعداد بالای ابزارهای تحلیل تکنیکال و تنوع منابع خبری، به خصوص برای معاملهگران تازهکار چالشهایی را ایجاد میکند.
۳. مشخص کردن استراتژی ورود به معامله و خروج از آن برای ساخت استراتژی معاملاتی شخصی
علاوه بر این، تشخیص شرایط بازار از لحاظ میزان شاخص ترس و طمع نیز میتواند یکی از عوامل تاثیرگذار در این امر باشد. برخی افراد ترجیح میدهند تا بر خلاف روند بازار حرکت کنند و مثلا در زمانهایی که فشار فروش بالاست، به عنوان خریدار وارد بازار شوند و سبد سرمایه خود را گسترش دهند. این موضوع که چه روشی میتواند بیش از بقیه سودده باشد، به عوامل مختلفی بستگی دارد.
معاملهگران حرفهای البته استراتژی معاملاتی شخصی خود را تنها به یک روش محدود نمیسازند. بلکه این افراد برای شرایط مختلف، ابزار متفاوتی را انتخاب میکنند و میزان ریسک خود را تغییر میدهند تا بتوانند سود بیشتری را به دست بیاورند.
۴. مشخص کردن میزان ریسک برای هر معامله
مدیریت ریسک در فارکس؛ مقدار درست ریسک و پایبند بودن به آن، یکی از اصول اساسی معاملهگری است. افرادی که نتوانند میزان ریسک خود را مدیریت کنند، بدون شک در طولانی مدت با مشکلات بسیار جدی روبهرو خواهند شد. معاملهگرانی در فارکس موفق میشوند که حتی برای روزهای بد خود نیز برنامهریزی میکنند و اجازه نمیدهند که بازار سرمایهشان را از چنگشان خارج کند. شناخت و داشتن آگاهی کامل از قوانین مدیریت سرمایه در ترید یکی از ملزومات کار هر معاملهگر فارکس است. از جمله این قوانین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیش از حد توان خود ریسک نکنید و میزان پول از دست رفته را کنترل نمایید
- یک شیوه معاملهگری مشخص را انتخاب کرده و تلاش کنید میزان ریسک خود را با توجه به آن تنظیم کنید
- به حجم پوزیشنها دقت ویژهای داشته باشید
- حتما در تمام معاملات خود از استاپ لاس استفاده کنید
- تا حد ممکن از ورود به معاملاتی با میزان ریسک به ریوارد کمتر از 1:2 خودداری کنید
- بیش از یک درصد مشخص شده در استراتژی معاملاتی شخصی خود را در هر معامله ریسک نکنید
- از ترید احساسی و بیش از حد خودداری کنید
۵. انجام آزمایشهای مختلف بر روی استراتژی معاملاتی شخصی
سنجش استراتژی معاملاتی شخصی با استفاده از دادههای گذشته
پس از تدوین قوانین اولیه مرتبط با استراتژی شخصی، باید وارد چارت شوید و مواردی در گذشته که با استراتژی شما همخوانی داشتهاند را پیدا کنید. پس از آن روند بازار را بررسی کنید و عملکرد استراتژی شخصی خود را بسنجید. اگر استراتژی شما در اکثر مواقع عملکرد مثبتی داشته و روند بازار را به درستی تحلیل کرده است، در نتیجه میتوان آن را یک استراتژی قابل اتکا و کارآمد تلقی کرد. در غیر این صورت، شما باید نقاط ضعف استراتژی معاملاتی شخصی را دریابید و برای حل آنها به دنبال راه حل باشید.
سنجش استراتژی معاملاتی شخصی با استفاده از دادههای روز بازار
استفاده از دادههای گذشته برای بررسی استراتژی معاملاتی شخصی روش مناسبی است. اما برای سنجش دقیقتر سیستم معاملاتی، روشهای دیگری نیز وجود دارند. استفاده از دادههای به روز در بازار و تلاش برای ارزیابی عملکرد سیستم معاملاتی در یک شرایط جدید، میتواند نقاط قوت و ضعف استراتژی معاملاتی را بهتر نشان دهد.
بسیاری از معاملهگران فارکس پیش از اینکه به صورت واقعی شروع به فعالیت در این بازار بکنند، برای ارزیابی استراتژی معاملاتی خود از حسابهای دمو استفاده میکنند. در این نوع حسابها، معاملهگر میتواند بدون در خطر قرار دادن سرمایه شخصیاش، اقدام به خرید و فروش کند. پس از بررسی نتایج به دست آمده، معاملهگر میتواند مهر تاییدی به استراتژی معاملاتیاش بزند و از آن برای خرید و فروش در دنیای واقعی استفاده نماید.
معاملهگری به صورت دمو میتواند به خوبی بسیاری از مشکلات یک استراتژی معاملاتی شخصی را نمایان سازد. اما موضوعی که همچنان یک معاملهگر حرفهای را از یک معاملهگر آماتور جدا میسازد، توانایی کنترل احساسات و عواطف در زمان معامله است. از لحاظ روانشناسی، معاملهگری در فضای دمو با معاملهگری واقعی تفاوت چشمگیری دارد.
اطلاعاتی که در زمان ارزیابی استراتژی باید مورد بررسی قرار بگیرند
به یاد داشته باشید که هدف از انجام هر گونه ارزیابی از استراتژی معاملاتی شخصی، مشخص کردن میزان دقت و سازگاری آن استراتژی با شرایط فعلی بازار است. اطلاع از این نکته به شما در تشخیص بهترین زمان برای معامله و کسب سود مداوم کمک خواهد کرد. برای یک ارزیابی دقیقتر، شما نیاز دارید تا فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید و نتایج را جمع آوری کنید.
- اطلاعات مرتبط با هر معامله شامل سایز معامله و زمان ورود به آن
- جهت معامله یا به اصطلاح Short و Long
- قیمت ورود و قیمت خروج از معامله برای محاسبه میزان سود و ضرر
- نوع اوردرهای تنظیمی برای معامله به عنوان مثال Market، Limit و OCO
همچنین به منظور ارزیابی وضعیت روانی خود در طول معامله، بهتر است یک سری توضیحات در این خصوص نیز در ژورنال معاملاتی خود وارد کنید.
- دلیل باز کردن و یا خارج شدن از پوزیشن
- احساسات شما پیش، در حین و پس از انجام معامله
- میزان استرس و یا اعتماد به نفس برای باز کردن معامله
کلام آخر
اگر به دنبال شروع فعالیت در بازار فارکس و تدوین استراتژی معاملاتی شخصی خود هستید، توصیه میکنیم به موضوعات زیر توجه کنید:
- در ابتدا مشخص کنید شما جز کدام گروه از معاملهگران دسته بندی میشوید
- با نگاهی به ویژگیهای شخصیتی خود، مشخص کنید کدام شیوه تریدکردن بیشتر از سایرین برایتان مناسب است
- ستاپ مورد نظر برای ورود به معامله و خروج از آن را مشخص کنید
- میزان ریسک خود به ازای هر معامله را مشخص نمایید
- استراتژی معاملاتی شخصی خود را ارزیابی نمایید.