اتصالات جوشی چیست؟ به چه صورت استفاده می شود؟ آیا می توان برای تمام لوله ها از این اتصال استفاده نمود؟ کاربرد این اتصالات به چه صورت است؟
اگر دستی در لوله کشی داشته باشید و تا حدودی با نحوه لوله کشی آشنا باشید متوجه می شوید بدون اتصالات لوله فرایند لوله کشی به طور کامل انجام نخواهد گرفت. به عبارتی اتصالات نقش مهمی در انجام لوله کشی ها دارند.
فرقی هم نمی کند لوله کشی برای چه مصلرفی قابل استفاده است. در هر صورت نبود اتصالات باعث می شود تا انگونه باید و شاید نتوان لوله کشی را به نحو احسنت انجام داد.
اینبار ما می خواهیم یکی از اتصالات را که در فرایند لوله کشی بسیار مهم تلقی می گردد را به شما عزیزان معرفی کنیم و آن هم اتصالات جوشی است. اگر مایل هستید با این نوع اتصالات آشنا گردید، ما را تا انتهای این مقاله همراه نمایید.
به طور کلی اتصالات لوله به سه نوع تقسیم می گردد که بسته به: نوع سیال، نوع کالا و نوع متریال یکی از این سه نوع انتخاب می گردد. این سه نوع عبارتند از:
- اتصالات قفل شونده یا اتصالات چفت و فیت شونده
- اتصالات جوشی
- اتصالات دنده ای یا اتصالات رزوه ای
اتصالات جوشی به عنوان متداول ترین نوع اتصالات شناخته می شود. این اتصال به نوعی طراحی گردیده که با کمک جوش کاری به لوله مورد نظر اتصال پیدا کند. همچنین برای تغییر سایز لوله، انشعاب گیری، تغییر جهت لوله و مسدود نمودن لوله قابل استفاده می باشد.
همچنین از این نوع اتصال به منظور انتقال ایمن و کارایی سیالات همچون: گاز، بخار، نفت، محصولات شیمیایی و … در هر نوع مسیری اعم از: بلند و کوتاه، جزئی از سیستم به حساب می آید.
همچنین این اتصالات انواع مختلفی نیز داشته که عبارتند از:
- جوش نقره
- اتصالات پلی اتیلن در شبکه های فاضلاب پلی اتیلن
- اتصالات گاز: اتصالات جوشی درزدار و اتصالات جوشی بدون درز یا اتصالات جوشی مانیسمان
- اتصالات پلی پروپیلن (p.p)
- اتصالات چدنی و سربی
- نوع خاصی از اتصالات در صنایع فلزات رنگین
مزایای انجام اتصالات جوشی
حال که تا حدودی دانستیم اتصالات جوشی چیست بد نیست با مزایای آن نیز آشنا گردیم. با ما همچنان همراه باشید.
- این نوع اتصال باعث می شود تا یک اتصال قوی بین انواع اتصالات با لوله برقرار شود.
- در صورتی که به صورت درست اجرا و انجام گردیده باشد بسیار کم ممکن است دچار نشتی شود.
- باعث بهبود افت فشار و اغتشاش جریان می شود. چرا که اتصالی که بین لوله و اتصال جوشی وجود دارد یک سطح یکنواخت می باشد.
- احتیاجی ندارد تا مورد سرویس های دوره ایی قرار بگیرد.
- نسبت به سایر اتصالات همچون اتصالات فلنج دار متریال کمتری در ساخت آن استفاده می شود.
- نسبت به سایر اتصالات قیمت ارزانی دارد و مقرون به صرفه می باشد.
- از استحکام بالایی برخوردار بوده و طول عمر بالایی دارد.
با کمک اتصال جوشی شما می توانید آزادی عمل بیشتری را در طراحی شکل های مختلف اتصالات داشته باشید و همچنین فضای کمتری را نسبت به سایر اتصالات اشغال خواهد نمود.
چه تفاوتی بین اتصال جوشی با اتصال فلنج جوشی وجود دارد؟
با کمک فلنج جوشی می توانید تجهیزات و لوله ها را با کمک پیچ و مهره به یکدیگر متصل نمایید. اما در اتصالات جوشی به این صورت نبوده و با کمک جوشکاری لوله و تجهیزات به یکدیگر متصل می گردند.
اتصال جوشی به 10 تا 75 درصد متریال کمتر به نسبت به اتصال فلنجی احتیاج خواهد داشت.
وزن اتصال جوشی نسبت به اتصال فلنجی کمتر بوده و هزینه کمتری را هم دربر خواهد داشت.
کاربرد اتصال جوشی
اتصالات جوشی به منظور نحوه اتصال خود از هر گونه نشتی جلوگیری نموده و باعث می شود تا کار به نحو احسنت صورت پذیرد. از کاربردهای اتصال جوشی می توان گفت در تولید، انتقال و مصرف سیالات، مواد شیمیایی و گازها قابل استفاده و همچنین بهترین گزینه می باشد.
از صنایعی که از این اتصالات استفاده می نمایند می توان به این موارد اشاره داشت:
در کنار اتصالات کلمپی و فلنجی می توان از این اتصالات هم در سیستم آتش نشانی مراکز تجاری و ساختمان ها استفاده نمود.
در کنار لوله های سیاه درزدار و لوله های مانیسمان در صنعت ساختمان و موتورخانه به عنوان یک اتصال کاربردی و گسترده قابل استفاده می باشد.
صنایع گاز و نفت که شامل صنایع بالا دستی (تولید و اکتشاف) و صنایع پایین دستی (توزیع و فروش، پالایش محصولات) قابل استفاده می باشد.
در استفاده زنجیره های نگهداری محصولات غذایی، غذاهای یخ زده در دمای معین و صنایع نوشیدنی، همچنین دستگاه های آب شیرین کن و تبدیل آب دریا به آب آشامیدنی برای جزایر و مناطق خشک.
همچنین در صنایع بیوتکنولوژی و صنایع دارویی، صنایع تولید پلاستیک، مواد ساختمانی و صنایع تولید خمیر کاغذ و کاغذ قابل استفاده می باشد.