خاک مناسب درخت گردو

خاک مناسب کاشت گردو: (معرفی بهترین خاک مناسب برای درخت گردو)

برای رشد هر گیاه، بدون شک (خاک) عنصری است اساسی و حیاتی که اگر به اندازه کافی به آن توجه نشود، نمی‌توان توقع داشت که در نهایت، باغی پربار داشته باشیم. از همین روست که گفته می‌شود برای احداث یک باغ، قبل از هر چیز، باید خاک را آماده کرد و آن را برای کاشت درخت، قوت بخشید.

درست مثل هر گل و گیاه دیگر، گردو نیز نیازی مبرم به خاک خوب دارد. خاک مناسب کاشت گردو؛ بدون شک در محصول نهایی و البته کیفیت درخت، تاثیری فراوان دارد و اگرآنطور که باید و شاید به آن توجه نشود، نمی‌توان انتظار سوددهی محصول خوب را داشت. در این مطلب، هدف ما آن است که موضوع خاک مناسب و ایده‌آل برای کاشت گردو را بررسی کنیم و تمامی ترفند های لازم پیرامون آن را، به شما آموزش دهیم؛ پس برای آشنایی با خاک مناسب برای درخت گردو و عوامل موثر بر قیمت نهال گردو، با ما همراه باشید.

بهترین خاک برای باغ | خاک مناسب برای کاشت گردو در گلدان | درخت گردو در خاک شور

اقلیم مناسب برای کاشت درخت گردو:

قبل از آنکه به سراغ خاک مناسب کاشت گردو، برویم، بهتر است بدانیم که اصل این درخت، در کدام آب و هوا و در کدام اقلیم جغرافیایی بهترین عملکرد را از خودش نشان می‌دهد. موضوع آب و هوای مناسب در کاشت، درست به اندازه کیفیت خاک اهمیت دارد و اصلا این دو، به نوعی با هم ارتباط دارند؛ چراکه آب و هوا، در تصفیه خاک، موثر است. به طور عمومی، گفته می‌شود که خاک مناسب برای درخت گردو، در مناطق سردسیر و یا مناطق مدیترانه‌ای، با تابستان معتدل و زمستان سرد، یافت می‌شود. اگر بخواهیم به صورت دقیق‌تر بیان کنیم:

  • دمای مناسب برای کاشت نهال گردو، در حدود 40 درجه الی منفی 20 درجه سانتی‌گراد است.
  • به علاوه، این درخت به 500 الی 1600 ساعت احتیاج به سرمای (بین صفر تا 7 درجه سانتی‌گراد) هم دارد.
  • ارتفاع مناسب برای احداث باغ گردو نیز بین 700 الی 2400 متر، بالاتر از سطح دریاست.
  • بهتر است که باغ، در دامنه‌های رو به شمال احداث شود.

البته این شرایط بدان معنا نیست که خاک مناسب برا کاشتن این درخت در مناطق گرمسیر پیدا نمی‌شود. کاشت درخت گردو در مناطق گرم هم ممکن است، اما قبل از کاشت، اقداماتی مثل افزودن ماسه بادی برای درخت گردو، شخم زدن و انجام آماده‌سازی‌های اولیه، نیاز خواهد بود.

خاک مناسب کاشت گردو چیست؟

از اهمیت خاک برای رشد و نموی درخت گردو هر اندازه هم که بگوییم، باز هم کم خواهد بود. تا به اینجای کار، حتما خودتان هم به خوبی متوجه شده‌اید که برای کاشت، توجه به خاک مناسب برای درخت گردو، در اولویت قرار دارد. اکنون باید به این نکته اشاره کنیم که قبل از اقدام برای کاشت، لازم است که خاک باغ مورد نظر را حسابی بررسی کنید و در صورت نیاز، آن را برای کاشت، آماده نمایید.

  • به باور متخصصان، خاک کاشت گردو نباید سنگین و رسی باشد.
  • رطوبت زیاد خاک نیز در رشد و باردهی این محصول، تاثیر عکس خواهد داشت.
  • به علاوه، خاک محل کاشت، نباید بیش از اندازه دارای کلوخ و سنگریزه باشد.
  • قبل از کاشت، خاک باید نمونه‌برداری شده و عناصر موجود در آن نیز توسط آزمایشگاه، بررسی شود.
  • مهمتر از همه، بهتر است که در خاک احداث باغ، قبلا چیزی کشت نشده باشد؛ چراکه در این صورت، خاک قوت کافی برای نموی گردو را نخواهد داشت.

بهترین جنس خاک برای درخت گردو:

در بخش پیشین، ویژگی‌ های کلی خاک مناسب کاشت گردو، را برشمردیم، اکنون بهتر است اندکی دقیق‌تر این موضوع را بررسی کنیم و ببینیم که این خاک، دقیقا باید چه جنسی و چه ترکیباتی داشته باشد. همانطور که گفتیم، نه خاک سنگین و رسی برای کاشت گردو مناسب است، نه خاک سنگی و کلوخی.

بهترین نوع خاک، خاکی است که ترکیبی از هر دو را در خود داشته باشد. خاک ماسه بادی برای درخت گردو، و یا ترکیبی از این نوع، برای کاشت این درخت، ایده‌آل است. خاک اگر ترکیبی از شن، رس و لوم باشد، به بهترین شکل می‌تواند به نیازهای درخت، پاسخ دهد. به علاوه، خاک محل کاشت نیز، باید حداقل 3 متر عمق داشته باشد.

  • ترکیب خاک نامبرده، حاصلخیز تر بوده، رطوبت را بهتر حفظ می‌کند و زهکشی بهتری دارد.
  • ریشه گردو رشد بسیاری دارد و وسیع است؛ خاک نامبرده امکان گسترش بیشتری را برای آن فراهم می‌کند.
  • اگر خاک محل کاشت دارای لجن رس، سنگریزه، انباشت آب و یا رسوبات شن و ماسه باشد، رشد ریشه محدود خواهد شد.
  • اگر خاک از قوت و قدرت کافی برخوردار نباشد، لازم است که به وسیله کودهای مختلف، آن را تامین کرد.

عناصر معدنی خاک مناسب برای درختان گردو:

همانطور که در قسمت قبل گفتیم قبل از اقدام به احداث باغ گردو باید نمونه خاک را در آزمایشگاه بررسی کرد و مقدار و درصد عناصر مورد نیاز را تعیین کرد.سپس در صورت عدم وجود یا عدم کمبود این عناصر می توان با استفاده از انواع کودهای شیمیایی یا حیوانی این مشکل را برطرف کرد.

گوگرد و روی، دو مورد از مهم‌ ترین عناصر لازم برای خاک مناسب درخت گردو، هستند. به صورت کلی، زمین‌شناسان باور دارند که خاک سرتاسر ایران، دچار فقر روی است، لذا استفاده از کودهای دارای این ترکیب قبل و بعد از کاشت، بسیار توصیه می‌شود. به همین منوال گوگرد (تامین از طریق کود حیوانی سوخته) نیز باید قبل از هر چیز، به گودال کاشت و به عمق 20-30 سانتی‌متری، اضافه شود.

میزان اسیدیته خاک:

میزان اسیدیته یا همان PH خاک مناسب برای کشت گردو، باید بین 6 الی 7.5 باشد. در صورتی که اسیدیته بیشتر باشد، باید آن را کاهش داد. خاک اسیدی برای کشت گردو چندان مناسب نخواهد بود. به علاوه، حداکثر شوری خاک محل کاشت نیز باید حدود 4 میلی‌موس باشد. به صورت کلی خاک ایران نسبتا اسیدی است، پس به هنگام کوددهی باید به این نکته توجه داشت و از انتخاب کودهای اسیدی، پرهیز کرد.

کودهای مناسب برای کاشت و پرورش درخت گردو عبارتند از:

خاک و کود مناسب دو مقوله کاملا مرتبط هستند. به طور کلی مهمترین ابزار اصلاح خاک و تقویت آن استفاده از کودهای مناسب است. اگر خاک برای درختان گردو دارای ماسه بادی باشد باز هم باید در زمان کاشت و بعد از کاشت با فواصل زمانی معین از کودهای مختلف استفاده کرد.

کارشناسان توصیه می کنند که کود را نباید به چاله کاشت افزود، زیرا می توانند درخت را بسوزانند. یک کود عمومی و مناسب برای درختان گردو ترکیبی از سه عنصر فسفر، نیتروژن و پتاسیم است. البته روش ها و قوانین خاصی نیز برای کوددهی و افزودن این عناصر به خاک وجود دارد:

  • برای تعیین میزان کود مورد نیاز درختان گردو ابتدا باید قطر نزدیک زمین اندازه گیری شود.
  • سپس با توجه به قطر هر کدام چند کود به خاک آنها اضافه شود.
  • برای درختان گردو با قطر کمتر از 50 سانتی متر باید 500 گرم کود و برای درختان بزرگتر 900 گرم کود استفاده شود.علاوه بر قطر، با اندازه گیری سرعت رشد درخت می توان میزان کود مورد نیاز را نیز تعیین کرد.
  • به طور کلی سرعت رشد سالانه هر درخت باید حدود 10 تا 20 سانتی متر باشد.

بهترین کودهای شیمیایی برای خاک گردو:

در قسمت قبل در مورد روش های کود و اجزای کود برای خاک مناسب کاشت گردو صحبت کردیم. در این قسمت بهتر است نوعی کود شیمیایی برای این کار معرفی شود:

نیتروژن یا سولفات آمونیوم و اوره:

مقدار این کود به سن درخت و ترکیب خاک بستگی دارد. برای هر درخت باید بین نیم تا یک کیلو باشد. این کار دو بار انجام می شود. اولی باید در اوایل فروردین و دومی باید یک ماه بعد برگزار شود.

فسفر یا سوپر فسفات ترپیل:

این کود مانند قبل باید دو بار به خاک زیر درخت و به هر تنه به مقدار 500 تا 750 گرم اضافه شود.

پتاس یا سولفات پتاسیم:

وزن هر درخت باید بین 500 گرم تا یک کیلوگرم باشد. کوددهی این کود سالی یک بار در اسفند ماه انجام می شود. آبیاری باید بلافاصله پس از آن انجام شود.

کود میکرو:

حاوی اوره، اسید بوریک و سولفات است. مقدار باید 5 در 1000 واحد باشد. کوددهی این کودها باید از سال پنجم آغاز شود. این کود باید دو بار به خاک چوب اضافه شود. اولی در پاییز و بعد از برداشت قبل از ریزش برگها و دومی در بهار که جوانه ها در حال رشد هستند.

دکمه بازگشت به بالا