
یک ناشر با بیان اینکه نمایشگاه کتاب یک مسکن است می گوید شاید ناشران بتوانند راه کارهایی برای بهتر شدن نقدینگی خود داشته باشند؛ اما مسئله این است که باید به سرمنشأ مشکلات بپردازیم. مشکل بزرگ ناشران کاغذ است و باید ببینیم چگونه مشکل کاغذ را حل کنیم.
پیام مصلح مدیر نشر خوب در گفت وگو با مجله خانواده درباره تأثیر نمایشگاه کتاب بر اقتصاد نشر با اشاره به اینکه مدل مالی ای که در صنعت نشر در جریان است بلندمدت و چکی است گفت: معمولا کتاب ها به صورت هشت ماهه و هفت ماهه فروخته می شود؛ ناشر کتاب ها را با چک های بلندمدت به پخش می دهد و پخش هم با چک بلندمدت به کتابفروش درصورتی که سوی دیگر ماجرا یعنی تولید کتاب و خرید کاغذ کوتاه مدت است و این چالشی است که ناشران دارند.
او افزود: برگزاری نمایشگاه کتاب در ابتدای سال باعث می شود تا ناشران برای خرید کاغذ و چاپ کتاب های مهم و تیراژ بالای خود نقدینگی داشته باشند و نمایشگاه کمک زیادی به ناشران می کند. از طرف دیگر موزعان و کتابفروشان این مسئله را دارند که طرف معامله نشر هستیم و حق ندارید فروش جداگانه با تخفیف ویژه داشته باشید که دغدغه درست و مهمی است.
مصلح ادامه داد: مسئله اصلی این است که مخاطب کتاب در کشور ما خیلی زیاد نیست و فروش مستقیم ناشران موجب می شود تا فروش کتابفروش ها در این ماه کم شود. البته سال گذشته نمایشگاه رویکرد خیلی خوبی در فروش مجازی کتاب داشت؛ کتابفروشان پنل فروش داشتند و می توانستند در میزان فروش کتاب در نمایشگاه سهیم باشند و این موضوع حتی به ناشران کمک می کرد و فروش بسیار خوبی از طرف کتابفروشی ها داشتیم زیرا امکانی برای فروش و رقابت برایشان مهیا شده بود.
او درباره اینکه برخی معتقدند نمایشگاه کتاب در چرخه نشر اختلال ایجاد می کند و مسکنی برای مشکلات ناشران است و نیاز به اصلاح جدی در این زمینه داریم و نمایشگاه باید به سمت نمایشگاه بودن برود گفت: موافق این موضوع هستم نمایشگاه مسکن است خصوصا اینکه در این سال ها تورم رشد درصدی بسیاری داشت. امروز کتابی را صدهزار تومان می فروشیم اما هشت ماه دیگر این صدهزار تومان به اندازه سی هزار تومان امروز ارزش دارد و این موضوع عملا با برگزاری نمایشگاه حل نمی شود؛ اما فکر نمی کنم راه حلش از جنس فعالیت صنفی باشد که بتوانیم خودمان حلش کنیم.
این ناشر ادامه داد: شاید ناشران بتوانند راه کارهایی برای بهتر شدن نقدینگی داشته باشند مثلا اینکه ناشران بزرگ به این سمت رفتند که کتابفروشی داشته باشند؛ اما مسئله این است که باید به سرمنشأ مشکلات بپردازیم. مشکل بزرگ ناشران کاغذ است و باید ببینیم چگونه مشکل کاغذ را حل کنیم. همین الان ممکن است کاغذ به اندازه نیاز همه نشرها نباشد و این موضوع باعث گرانی کاغذ می شود و شرایط فروش آن سخت تر. دولت باید به صورت جدی روی این مسئله کار کند که چرا نمی توانیم کاغذ باکیفیت تولید کنیم. کاغذهای مازندران برای نشرهای عمومی قابل استفاده نیست کما اینکه حتی نشرهای دولتی هم از آن استفاده نمی کنند. باید مشکلات آنجا را حل کنند و کاغذ باکیفیتی تولید کنند که ناشران سراغش بروند و این مسئله باعث می شود قیمت کاغذ با دلار محاسبه نشود و ناشران با تورم ساده تری مواجه باشند.
مصلح درباره دیدگاهش درباره حضور نداشتن برخی ناشران در نمایشگاه کتاب در حمایت از دیگر اعضای چرخه نشر خاطرنشان کرد: موافقم که نمایشگاه نباید از جنس فروش باشد و مانند سایر نمایشگاه ها چون نمایشگاه کتاب برلین نمایشگاه فرانکفورت و نمایشگاه دبی که الان نمایشگاه معروفی شده است باشد نمایشگاهی از جنس ارتباط بین ناشر و مخاطب. ناشر در نمایشگاه با مخاطب از نزدیک ارتباط می گیرد و به واسطه پخش و کتابفروشی با مخاطب برخورد نمی کند و این ارتباط به ناشر کمک می کند تا بداند چقدر دیده شده است کدام کتابش دیده شده و نظر مخاطب درباره نشر و کتاب ها چیست انتقادها انقادهای دست اول است و پیشنهادها نیز همین طور. من هم در اقتصاد سالم به این فکر می کنم که نمایشگاه نمایشگاه باشد و نمایشگاه فروش نباشد.
او با بیان اینکه برخی از ناشرانی که حضور ندارند به مسائل نشر پایبند هستند تأکید کرد: اگر مشکلات را به صورت ریشه ای حل کنیم دیگر به مسئله ای برنمی خوریم. البته رویکردی مانند اینکه کتاب فروشی ها را هم در فروش کتاب در نمایشگاه سهیم کنیم بخشی از مسئله را حل می کند و آن ها نیز شکایتی نخواهند داشت. در ماه های اخیر در گروه های نشر و کتابفروشان در فضای مجازی می دیدم که آن ها نسبت به حضور نداشتن خودشان اعتراض داشتند نه برگزاری نمایشگاه کتاب.
مصلح درباره اینکه برای نمایشگاه کتاب کتاب جدیدی هم دارند گفت: نشر خوب با سه یا چها عنوان جدید در نمایشگاه حضور دارد؛ گلستان و بوستان سعدی از سری اشعار کلاسیک که در نمایشگاه رونمایی می شود. ترجمه «در باب مهربانی» نوشته آدام فیلیپس هم در نمایشگاه عرضه خواهد شد.
انتهای پیام