
ایران در تمام مراحل درگیری بین قره باغ و قره باغ و در جنگهای اخیر آیت الله هامنه ای در مورد لزوم حفظ تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و آزادسازی همه شهرهای اشغالی حامی جمهوری آذربایجان است نقش در تقویت روابط عمومی بین دو کشور.
ایران و جمهوری آذربایجان به دلیل ارزشهای مشترک تاریخی ، مذهبی ، مذهبی ، فرهنگی و زبانی و همچنین مزایای اقتصادی گوناگون ، همکاری اقتصادی گسترده ای دارند. امروز پس از آزادسازی هفت شهر اشغالی در جمهوری آذربایجان و امضای توافق نامه آتش بس بین باکو و ایروان ، مزایای همکاری متقابل افزایش یافته است.
جمهوری آذربایجان توجه ویژه ای به ثبات موقعیت خود در شهرهای آزاد شده و بازگشت ساکنان این مناطق به بازسازی این هفت شهر دارد. این شهرها در مجاورت ایران و در کنار رود ارس قرار دارند. رئیس جمهوری جمهوری آذربایجان از کشورهای دوست خواست تا در بازسازی قره باغ کوهستانی فعالانه شرکت کنند. در این میان ایران نزدیکترین و آماده ترین کشور برای همکاری با جمهوری آذربایجان برای بازسازی این شهرها است.
در زمینه فنی مهندسی ، شرکت ها و پیمانکاران ایرانی در زمینه های سخت افزار ، نرم افزار و منابع انسانی دارای تجربه و تجربه ارزشمندی در زمینه های مهندسی عمران و نوسازی هستند. اقلام مورد نیاز جمهوری آذربایجان مانند مصالح ساختمانی و اقلام تاسیساتی در ایران تولید و موجود است. ایران غذای فراوانی برای صادرات به آذربایجان دارد و همجواری دو کشور می تواند سرعت و ایمنی کار را بهینه کند. جمهوری آذربایجان می تواند به دلایل اقتصادی ، تجربه موجود و همجواری بین دو کشور از شرکت ها و پیمانکاران ایرانی برای بازسازی قره باغ استفاده کند. حضور ایران در بازسازی آذربایجان با هزینه کمتری برای این کشور امکان پذیر است و شرکتهای ایرانی به طور مستقل و یا با همکاری سایر کشورهای منطقه و شرکتهای جمهوری آذربایجان در بازسازی قره باغ کوهستانی مشارکت دارند.
در زمینه حمل و نقل و حمل و نقل ، ایران به عنوان محور ارتباط بین جمهوری آذربایجان و آبهای گرم خلیج فارس در نظر گرفته می شود و جمهوری آذربایجان دروازه ورود ایران به قفقاز و رسیدن از طریق سیاه به اروپا است. دریا است. دریا ساخت راه آهن رشت آستارا فرصتی برای تکمیل کریدور شمال – جنوب و اتصال آسیا و اروپا است و تسریع در ساخت راه آهن آستارا کازوین رشت مورد تأکید دو دولت قرار گرفته است.
در زمینه تجارت ، جمهوری آذربایجان همیشه یکی از شرکای ایران ، وارد کننده محصولات غیرنفتی ما بوده است و همکاری مزایای بسیاری دارد. آذربایجان با اردبیل ، گیلان و آذربایجان غربی و مرز دریایی بین مازندران و گلستان مرز دارد. افزودن استان زنجان به این مجموعه از مشترک زبانها نشان می دهد که احیای کشور ایران در زمینه اقتصادی بسیار مهم است. به منظور افزایش تجارت بین ایران و جمهوری آذربایجان ، تعیین تعرفه های ترجیحی برای برخی کالاها که اسناد لازم برای آنها تهیه شده مناسب است. این امر موجب افزایش رقابت بازرگانان و تجار در هر دو کشور می شود و زمینه را برای توسعه روابط تجاری فراهم می کند. در همین حال ، فعالیت های سه منطقه آزاد اقتصادی انزلی ، ماکو و آلاس در این ایالت به سرمایه گذاران آذربایجانی این امکان را می دهد تا از امکانات و امکانات اقتصادی موجود در این مناطق بهره مند شوند.
با همکاری فوق العاده در زمینه های کشاورزی و دامداری ، به ویژه در زمینه برون مرزی ، یکی از مهمترین برنامه های دو کشور تقویت زیرساخت های این بخش است. سرمایه گذاری مشترک ایران در این زمینه یکی از زمینه های اصلی همکاری اقتصادی دو طرف است و می تواند نقش مهمی در تأمین مواد غذایی به شهرهای آزاد شده آذربایجان داشته باشد.
در بخش انرژی ، موضوع تبادل گاز طبیعی از جمهوری آذربایجان از ایران به جمهوری خودمختار نخجوان ادامه دارد. قرارداد گاز آذربایجان از جمهوری اسلامی ایران به نخجوان در 5 آگوست 2004 ، به دنبال توافق نامه بین شرکت آذربایجان جمهوری آذربایجان و شرکت ملی صادرات گاز ایران ، تقریباً 1 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به ایران تأمین می شود روزانه داده شده از طریق نخجوان. جمهوری اسلامی ایران 10 درصد در یک پروژه بزرگ انرژی در جمهوری آذربایجان شرکت دارد که مربوط به توسعه بزرگترین میدان گازی شادنیز با حضور شرکت نفت نیکو است. همزمان ، سرمایه گذاری مشترک بین دو کشور برای کشف نفت و گاز در منطقه Arbolts در دریای خزر در دستور کار قرار گرفته است.
در بخش برق ، ساخت چندین نیروگاه با ظرفیت انرژی خورشیدی 500 مگاوات و 4000 مگاوات ، از جمله 88 برنامه توسعه در جمهوری آذربایجان برای توان بخشی در مناطق آزاد شده ، طراحی شده است. تبادل برق بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان از طریق چندین خط انتقال از جمله ایمیشلی (پارس آباد ، آستارا ، آراز ، جلفا) انجام می شود و کل مبادله سالانه نیرو بین دو کشور تقریباً 700 میلیون کیلووات ساعت است. . هنگامی که الهام آریف ، رئیس جمهوری جمهوری آذربایجان در آوریل 2014 به ایران سفر کرد ، توافق نامه ای بین نیروگاه برق آبی آلدباد و نیروگاه برق آبی ملازاد امضا شد ، اما اجرای توافق نامه برق منطقه را تأمین نمی کند. ممکن بودن. ایران و آذربایجان.
برای تقویت همکاری اقتصادی ، تقویت روابط بانکی بین دو کشور ضروری است و به ویژه معاملات بین دو کشور باید از طریق ارزهای خودشان انجام شود. در همین راستا ، بانک مرکزی و هر دو طرف در حال بررسی تفاهم نامه همکاری برای تأمین بودجه مشاغل فعال هستند.
دولت جمهوری آذربایجان مانند ایران در حال پیگیری سیاست های کاهش اعتماد خود به درآمدهای نفتی برای تقویت اقتصاد خود است ، بنابراین همکاری متقابل می تواند به تقویت اقتصاد هر دو کشور کمک کند. عضویت ایران و آذربایجان در سازمان های منطقه ای مانند سازمان همکاری اسلامی و ECO شاخص مهمی در روابط و وابستگی دو کشور است.
این یک واقعیت مسلم است که ملتها مراحل دوستی را پشت سر همدلی و همکاری طی می کنند و در پشت همکاری به سواحل امنیت و صلح می رسند. ایران و جمهوری آذربایجان با توجه به نقاط مشترک و توانایی های موجود می توانند متحدان همیشگی منطقه باشند و تقویت روابط با جمهوری آذربایجان نوید دوستی پایدار بین دو کشور خواهد بود.