شاید فکر کنید که یوگا و مدیتیشن یکی هستند در صورتی که این 2 با هم تفاوتهایی دارند. تفاوتهای زیاد بین یوگا و مدیتیشن است؛ از اهداف و انگیزههای پشت آنها گرفته تا تأثیرات و مزایایی که برای فرد بههمراه میآورند. یوگا که بهعنوان نوعی ورزش آن را میشناسند شامل حرکات و تمرینات مختلفی میشود؛ اما کسانی که مدیتیشن انجام میدهند سعی میکنند تا به درک عمیقتری از خود واقعیشان برسند. با تمرینات مدیتیشن میتوانید عادتهای شک و تردید خود را از بین ببرید و احساسات منفی را کاهش دهید؛ در نقطه مقابل یوگا علاوهبر ایجاد این احساسات برخی تأثیرات جسمی هم دارد. ما در این مقاله میخواهیم درباره اینکه فرق یوگا و مدیتیشن چیست بیشتر صحبت کنیم.
یوگا چیست؟
برای اینکه بدانید فرق یوگا و مدیتیشن چیست ابتدا باید با مفهوم هر یک از آنها آشنا شوید. یوگا مجموعهای از تمرینات است که حدود 2700 سال پیش در هند باستان شکل گرفت. از یوگا برای بهبود وضعیت جسمی و روانی استفاده میشود. در دنیای مدرن میتوانیم یوگا را شکلی از ورزش بدانیم که روی قدرت انعطافپذیری و بهبود وضعیت تنفسی تأثیر میگذارد.
شما میتوانید حین انجام تمرینات یوگا انواع موسیقی آرامشبخش باکلام یا بیکلام پخش کنید و با آرامش بیشتری تمرینات را انجام دهید.
یوگا مزیتهای مختلفی دارد مثل:
- افزایش انرژی
- کاهش فشار خون
- قوی و انعطافپذیرکردن بدن
- تسکین علائم اختلالات اضطرابی و افسردگی
- بهبود کیفیت خواب
بسیاری از مردم ورزش یوگا را بهعنوان یک سبک زندگی سالم میشناسند و از آن بهعنوان یک رویکرد جامع برای تمرکز ذهن و بدن خود استفاده میکنند؛ اما بدون مدیتیشن شاید از تمام مزیتهای یوگا بهرهمند نشوید.
مدیتیشن چیست؟
وبسایت Mindowl توضیحی جامع کوتاه و کامل درباره مدیتیشن دارد:
Meditation is about becoming aware of yourself and your mind, in the present moment, without judgement.
مدیتیشن یعنی آگاهشده از خود و ذهن خود در لحظه حال بدون قضاوت.
مدیتیشن راهی است برای ارتباط با افکار و احساسات خود بدون اینکه توسط آنها کنترل شوید!
مدیتیشن در واقع از کلمه لاتین “Meditatio” گرفته شده که به معنی “عمیق فکر کردن” است.
با انجام تمرینات مدیتیشن در بهترین کلاس مدیتیشن در تهران میتوانید کنترل بیشتری روی افکار خود داشته باشید. مدیتیشن باعث میشود تا با طبیعت اصلی خود واقعیتان بیشتر آشنا شوید.
مدیتیشن انواع مختلفی نیز دارد که شامل کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) میشود. بسیاری از روانشناسها در جلسههای درمانی خود از انواع مدیتیشن استفاده میکنند تا موجب بهزیستی بهتر روانی مراجعهکنندگان خود شوند.
مدیتیشن نیز مانند یوگا فواید زیادی برای سلامت جسمی و روانی دارد که از جمله آنها عبارت هستند از:
- کاهش فشار خون
- کاهش ضربان قلب
- کاهش استرس
- افزایش مهارت مدیریت استرس
- تأثیرگذاری روی اختلالات روانپزشکی مثل افسردگی مزمن یا اختلالات اضطرابی
تفاوت یوگا و مدیتیشن چیست؟
در حالی که مدیتیشن بهعنوان بخشی از یوگا در نظر گرفته میشود اما بسیاری از مردم این 2 تمرین را متفاوت از هم میدانند. برای درک بهتر مدیتیشن و یوگا نیز بهتر است که تفاوتهای آنها را با یکدیگر بدانید که از جمله آنها عبارت هستند از:
نوع فعالیت
یوگا یک فعالیت بدنی و مدیتیشن یک فعالیت ذهنی است. زمانی که بهطور منظم تمرینات مدیتیشن را انجام میدهید میتوانید تمرینات یوگا را نیز در برنامه روزمره خود بگنجانید تا سبک زندگی شاد و متعادلی برای خود بهوجود آورید.
در واقع تأثیرگذاری مدیتیشن بیشتر ذهنی است.
نوع تأثیرگذاری
در مدیتیشن بیشتر روی متمرکزماندن و جلوگیری از پرش افکار تمرکز داریم؛ در صورتی که در یوگا بیشتر روی ژستها و تمرینات تنفسی تمرکز میشود.
میزان تأثیر بر دردها
یوگا میتواند از لحاظ جسمی بسیار سخت و طاقتفرسا باشد؛ بهخصوص وقتی که ژستها سختتر و پیچیدهتر میشوند. اگر چه حرکات فیزیکی آسانا یوگا هنگام ارتباط با لحظه حال از طریق حرکاتی که انجام میدهید ذهن آگاهی را تقویت میکنند اما افرادی که از درد ناشی از بیماری مزمن رنج میبرند در اغلب موارد نمیتوانند این لحظه را تجربه کنند.
در نقطه مقابل مدیتیشن فشاری به بدن وارد نمیکند؛ بنابراین افراد میتوانند از این وضعیت ذهنی حتی برای تسکین دردهای مزمن استفاده کنند.
شباهت یوگا و مدیتیشن چیست؟
دانستن شباهت یوگا و مدیتیشن به شما در درک بهتر تفاوتهای آنها کمک میکند؛ بنابراین در ادامه مهمترین شباهتهای این تمرینات را ذکر میکنیم:
بهبود تمرکز
یکی از شباهتهای بین مدیتیشن و یوگا بهبود تمرکز است. وقتی مدیتیشن میکنیم میتوانیم روی یک چیز در یک زمان متمرکز بمانیم. در این زمان ما نمیتوان به چیزهای دیگر فکر نکنیم بلکه فقط به افکار خود گوش میدهیم. با تمرکز روی یک چیز در یک زمان به خود آموزش خواهیم داد تا توجهمان را روی چیزهای بهتر و سازندهتر مطعوف نگه داریم.
در جلسات یوگا نیز از فرآیند مشابهای استفاده میشود؛ البته ورزشکار سعی میکند در یوگا بیشتر با بدن هماهنگ شود تا ذهن!
کاهش سطح استرس
یوگا و مدیتیشن هر 2 میتوانند سطح استرس را کاهش دهند. مدیتیشن به ما کمک میکند تا در مرحله اول درک کنیم که چرا استرس داریم. سپس با مدیتیشن میتوانیم افکار و احساسات خود را بهسمت چیزهای مثبت سوق دهیم.
یوگا نیز فواید مشابهای دارد. شما با انجام تمرینات یوگا میتوانید استرسهای درونی را مدیریت کنید و سلامت قلب و عروق خود را بهبود ببخشید. یوگا روی کیفیت زندگی نیز تأثیرات مثبت زیادی دارد.
هوشیاری و هدفمندی
هر 2 تمرینات مدیتیشن و یوگا به شما کمک میکنند تا هوشیارتر و هدفمندتر باشید. در زمان انجام مدیتیشن افکار و احساسات خود را بدون قضاوتکردن مشاهده میکنیم. این به ما این امکان را میدهد تا نسبت به آنچه در ذهن ما میگذرد بینش به دست آوریم و کنترل بیشتری روی فرآیندهای ذهنی داشته باشیم.
در ورزش یوگا نیز تمرینات ورزشکاران را تشویق میکنند تا دقت بیشتری در اعمال فیزیکی الگوهای تنفسی و حالات ذهنی خود داشته باشند.
با ترکیب مدیتیشن و یوگا چه اتفاقی میافتد؟
انجام تمرینات مدیتیشن و یوگا بهصورت همزمان به شما کمک میکنند تا خواب بهتری را تجربه کنید و آرامش ذهنی بیشتر ثبات ذهنی بهتر و ظرفیت بیشتری برای همدلی با خود و دیگران داشته باشید. شما میتوانید ژستهای مختلف یوگا را در حین انجام تمرینات مدیتیشن انجام دهید یا در حین شرکت در کلاسهای یوگا به تمرینات مدیتیشن هم بپردازید.
شما باید شیوه انجام اصولی تمرینات یوگا و مدیتیشن را بهصورت جداگانه بیاموزید تا بتوانید بهخوبی آنها را با یکدیگر ترکیب کنید. با انجام درست تمرینات مدیتیشن این امکان برایتان بهوجود میآید تا نسبت به حرکات و ژستهای مختلف در یوگا هوشیارتر باشید.
سخن پایانی
با پاسخ به این سؤال که فرق یوگا و مدیتیشن چیست اکنون میدانید که هر 2 آنها مکمل هم هستند و میتوانند تأثیرگذاری فوقالعادهای روی زندگیتان بگذارند. اگر میخواهید مدیتیشن و یوگا را همزمان شروع کنید ابتدا به تمرینات هر کدام از آنها مسلط شوید تا در حین انجام تمرینات مشترک مشکلی برایتان بهوجود نیاید. خوشبختانه کلاسها و باشگاههای زیادی در سطح کشور هستند که تمرینات یوگا و مدیتیشن را بهصورت همزمان آموزش میدهند؛ بنابراین میتوانید در این کلاسها شرکت کنید و اولین قدم برای داشتن سبک زندگی شاد و سالم را بردارید.