دود مضری که به سادگی‌ قابل پاکسازی نیست

دود مضری که به سادگی‌ قابل پاکسازی نیست

متخصصان سلامت هشدار می‌دهند که هیچ مقداری از دود دست دوم سیگار، بی‌ضرر نیست و خانه، اصلی‌ترین جایی است که بسیاری از کودکان و بزرگسالان در معرض استنشاق دود سیگار و خطرات متعاقب آن قرار می‌گیرند.

به گزارش مجله خانواده به نقل از سایت اطلاع‌رسانی مرکز کنترل و پیشگیری از امراض آمریکا، استنشاق دود سیگارِ دیگران (دود دست دوم)، بسیاری از کودکان و بزرگسالانِ غیرسیگاری را با خطر بیماری و حتی مرگ زودرس مواجه می‌کند.

کارشناسان همچنین تاکید دارند: خبر ناامیدکننده‌تر این است که حتی روش‌های مختلف پاکسازی هوا و تهویه ساختمان‌ها هم نمی‌تواند شما را از شَرِ دود دست دومِ دخانیات خلاص کند.

نتایج یک مطالعه آماری در ایالات متحده نشان می‌دهد که از هر پنج کودک دست‌کم دو نفر (در بین کودکان سیاهپوست از هر ۱۰ کودک هفت نفر) در معرض استنشاق دود دست دوم هستند.

شایع‌ترین مشکلات پزشکی و بیماری‌های ناشی از استنشاق دود دست دوم سیگار در کودکان شامل سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، ناراحتی‌های ریوی، عفونت گوش و حملات آسمی و در بزرگسالان نیز شامل بیماری‌های قلبی، سکته و سرطان ریه هستند.

متخصصان تاکید دارند: هیچ راهی برای خلاصیِ ۱۰۰ درصد از مضرات دود دست دوم سیگار به جزعدم استعمال دخانیات در محیط سرپوشیده نیست و باز گذاشتن پنجره‌ها، استفاده از هواکش و پنکه و حتی استفاده از دستگاه تهویه مطبوع نیز نمی‌تواند هوای محیط را از دود دست دوم پاکسازی کند و چه بسا که استفاده از این لوازم و راهکارها حتی به انتشار بیشتر آن در فضا کمک می‌کند.

۵۶ میلیون آمریکایی در معرض دود سیگار قرار گرفته‌اند

بر اساس داده‌های تحقیقات جدید، بیش از نیمی از بزرگسالان آمریکایی اخیراً در معرض دود سیگار دیگران قرار گرفته‌اند و اکثریت قریب به اتفاق آنها نیز از این موضوع بی‌خبر بوده‌اند.

به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، یافته های جدید نشان می دهد که در سراسر آمریکا ۵۶ میلیون آمریکایی به طور ناآگاهانه و روزمره در معرض دود سیگار قرار دارند.

یکی از نویسندگان این مطالعه در این باره گفت: هیچ سطح ایمنی برای قرار گرفتن در معرض دود سیگار وجود ندارد و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آن می تواند خطر بسیاری از بیماری های مزمن مانند بیماری عروق کرونا ویروس قلب، بیماری های تنفسی و سرطان ها را افزایش دهد.

وی همچنین گفت: ما می خواهیم مردم از قرار گرفتن در معرض دود سیگار آگاه باشند تا بتوانند اقدامات محافظتی مناسبی را انجام دهند.

متخصصان در این مطالعه از داده‌های بیش از ۱۳ هزار بزرگسال آمریکایی استفاده و نیکوتین را در خون ۵۱ درصد از افراد شناسایی کردند. با این حال، کمتر از نیمی از افرادی که شواهدی مبنی بر قرار گرفتن در معرض دود سیگار داشتند، گزارش کردند که در معرض دود سیگار قرار گرفته‌اند و نسبت به این موضوع آگاه نبودند.

این مطالعه از داده‌های یک نظرسنجی که توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیمارِی‌های آمریکا (CDC) انجام شد و بین سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ میلادی را پوشش می‌دهد، استفاده کرده است.

افراد ممکن است در اماکن عمومی در معرض دود تنباکو قرار بگیرند و اصلا متوجه آن نشوند. همچنین ممکن است گاهی این دود آنقدر کم باشد که افراد آن را از یاد ببرند.

متخصصان این مطالعه یافته های خود را در تاریخ ۳۰ اوت در مجله «Nicotine and Tobacco Research» منتشر کردند.

حدود ۷۰ ماده شیمیایی در دود دست دوم وجود دارد

در آغاز قرن بیستم، سرطان ریه یک بیماری نسبتاً نادر بود. افزایش چشمگیر آن عمدتاً به‌ دلیل افزایش نرخ استعمال سیگار در بین مردم ایالات متحده است. در واقع تخمین زده می‌شود که امروزه حدود ۹۰ درصد سرطان‌های ریه را می‌توان با سیگار کشیدن یا دود تنباکو مرتبط دانست. سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان ریه را در زنان ۲۵.۷ برابر افزایش می‌دهد و در مردان این میزان ۲۵ برابر است.

هنگامی‌که دود دست دوم را استنشاق می‌کنید، بسیاری از مواد شیمیایی سیگار را تنفس می‌کنید. حدود ۷۰ ماده شیمیایی در دود دست دوم وجود دارد که به‌عنوان عامل سرطان شناخته شده است. حتی قرارگرفتن کوتاه‌مدت در معرض دود دست دوم می‌تواند مضر باشد.

چه غذاهایی به ترک سیگار کمک می‌کند؟

برخی مواد خوراکی که به ترک سیگار کمک می‌کنند عبارتند از:

* شیر

اگر احساس کردید که می‌خواهید سیگار بکشید، یک لیوان شیر بخورید. در مطالعه‌ای که در مجله Nicotine and Tobacco Research منتشر شده، متخصصان از گروهی متشکل از ۲۰۹ سیگاری پرسیدند که کدام غذاها با طعم سیگار تداخل دارند. محصولات لبنی یکی از غذاهایی بود که طعم سیگار را بدتر می‌کرد.

* میوه‌ها و سبزیجات

بر اساس مطالعه دیگری که در ژورنال Nicotine and Tobacco Research منتشر شده است، سیگاری‌ها نسبت به افرادی‌ که سیگار نمی‌کشند، تمایل به خوردن میوه و سبزی کمتری دارند. متخصصان کلینیک مایو توصیه می‌کنند که وقتی احساس می‌کنید که هوس تنباکو در شما تشدید می‌شود، هویج خام یا هر میوه و سبزی ترد و خوشمزه‌ای را بخورید. موسسه ملی سرطان در آمریکا جویدن سیب یا کرفس را پیشنهاد می‌کند زیرا مشغول نگه‌ داشتن دهان ممکن است نیاز روانی به سیگار را متوقف کند.

* تنقلات

وقتی سیگار را ترک می‌کنید، میل شما به میان‌وعده‌ها بیشتر می‌شود، عمدتاً به‌ این‌ دلیل که دیگر نمی‌توانید دست و دهان خود را با سیگار درگیر کنید. اگر برای رفع میل به سیگارکشیدن، نیاز دارید تا چیزی را در دهان خود بگذارید، ذرت بو داده را امتحان کنید. این میان‌وعده کم‌کالری نه‌ تنها با مشغول نگه‌ داشتن دست‌ها و دهان به ترک سیگار کمک می‌کند بلکه می‌تواند به شما کمک کند احساس سیری کنید. کلینیک مایو همچنین استفاده از دانه‌های آفتابگردان، آدامس‌های بدون قند یا آب‌نبات‌های سفت را برای کمک به ترک سیگار توصیه می‌کند.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا