خبر درگذشت وی در شب جمعه ۱۵ خرداد به طور ناگهانی اعلام شد و بسیاری را متعجب و اندوهگین کرد. حجتالاسلام سیدمحمود دعایی- فردی مهربان و با سابقه طولانی در عرصه اطلاعرسانی و رسانه، چندان جوان نبود، اما رفتن همیشگی ایشان برای بسیاری از اهالی رسانه مایه گرمی و اندوه فراوان است.
هفت سال پیش در ماه رمضان 94 به مجله خانواده آمد و در سخنانش به آنچه از نظر تاریخی جالب و شنیدنی بود اشاره کرد. اینک به بهانه همیشه وداع با حضرت امام (ره) و پیشکسوت عرصه رسانه سخنان ایشان خطاب به مدیران و خبرنگاران خبرگزاری دانشجویان ایران را مرور می کنم.
سیدمحمود دعایی از امام خمینی (ره) به عنوان معلم بزرگ اخلاق، انسان متدین و عبد صالح خدا که در مسائل اخلاقی دو رسانه نصیحت می شد یاد کرد. دروغ نمی گوید و رادیکال نیست.
وی بیان می کند: «نفس کلمات منطقی تأیید خاص خود را دارد، این اولین توصیه ای بود که امام (ره) به ما کرد.» سعی در حفظ اصول اخلاقی در بیان و عدم اغراق.
حجتالاسلام دعایی، سردبیر 42 ساله روزنامه اطلاعات، با حضور در مجله خانواده، با بیان اینکه این خبرگزاری اخلاقی، شاد و میمونی است، توضیح داد. وی بیان می کند: افرادی که با انگیزه آرمان گرایانه، انگیزه فرهنگی و اسلام ناب محمدی تصمیم به راه اندازی این خبرگزاری می کنند، انسان های ارزشمندی هستند و در هر کجا که هستند منبع خدمات فرهنگی هستند.»
سپس در سخنان خود از رازهای پایداری روزنامه های اطلاعات که 100 سال بدون سردبیر می شود و اعتدال، اعتدال، دوری از رادیکالیسم، دوری از چپ و رک گویی و حفظ کرامت شخصی صحبت کرد. . ویژگی هایی که باعث “اطلاع رسانی” می شود، با تلاش برای رعایت آنها به پایدارترین روزنامه های ایران تبدیل شده اند.
مدیرمسئول روزنامه اطلاعات در این دیدار با اشاره به برخی مسائل اخلاقی در حوزه خبر و رسانه گفت: من فکر می کنم به شما کمک می کند. برای من درس بود.
حجت الاسلام دعایی ادامه داد: قبل از انقلاب نه فضای مجازی وجود داشت و نه از امکانات مدرن تکثیر و توزیع خبری بود. تبلیغات در آن زمان پیچیده و سخت بود، اما اگر امکان امواج رادیویی وجود داشت، فرصت بسیار ارزشمند و فرصت ارزشمندی بود. من آن را می خواستم، بنابراین مجبور شدم کشور را ترک کنم تا دستگیر نشوم. در سال 46 به نجف مشرف شدم و در محضر امام بودم. اوضاع سیاسی در آن زمان پیچیده بود. به عبارت دیگر اختلافات بین دو رژیم حاکم بر ایران و عراق در نهایت به موجی از تبلیغات علیه یکدیگر منجر شد که از آن برای حمایت از جنبش مردم ایران استفاده شد.
حجت الاسلام دعایی یادآور شد: یک روز مرحوم «آگامستافا» خدا رحمتشان کند. اگر بخواهیم از امکانات رادیویی عراق استفاده کنیم، این امکان وجود دارد، آیا شما بغداد هستید؟ خب، این یک پیشنهاد عالی بود، اما ایمن نبود. به هر حال عراق کشوری بیگانه است و به نظر ما حکومتی ناخواسته محسوب می شد، حتی اگر درگیر حکومت ایران بود. من به او گفتم که این اقدام ممکن است همان منافعی را به همراه داشته باشد – فریادی که ما بر سر هموطنانمان میزنیم و خطبهای که میخوانیم – اما با همکاری بعثیها موضوع را مطرح میکند، ممکن است انتقاداتی را به دنبال داشته باشد که شما کردید. خوب است از امام خمینی اجازه بگیرید. نمی خواهد نتیجه امام را بگیریم به همان دلیلی که شما می گویید اگر مفید باشد و مورد استقبال قرار بگیرد، البته ایشان عنصر علاقه است گفتند می خواستند این کار را بکنند. موضوع مبارزه است، آنها فعالیت های تبلیغاتی ما را تایید می کنند و اگر مشکلی وجود دارد که باید تعطیل کنیم، نمی دانند که دامن باید تمیز باشد. به همین دلیل برنامه را بیش از یک ماه پیش شروع کردیم و برنامه ای با عنوان «نهضت روحانیت ایران» را در بخش فارسی رادیو بغداد به مدت 20 تا 30 دقیقه اجرا کردیم. معمولاً در این برنامه اطلاعیه ها، خطبه ها و حتی سخنرانی های امام (ره) از ایران پخش می شد که اطلاعات و اخبار مفیدی را ارائه می کرد. کسانی که مخالف این طرح بودند و به نوعی به حکومت شاه علاقه داشتند به امام نجف مراجعه کردند و گفتند که دوستان شما سخنرانی شما را از رادیو زیارت مکه پخش می کردند. و با من کاری ندارند. اما بعد از حاج آقا مصطفی پرسیدند و ایشان هم بله، ما از یکی خواستیم برنامه را اجرا کند و الان سرش شلوغ است و شب است.
نماز فرمود: امام (ره) مرا صدا زد و گفت چه خبر است؟ در آن زمان برنامه را در دفترم می نوشتم اما در عرض یک ماه و نیم برنامه را حذف کردم. گفتم خدمت امام می روم و در این مورد صحبت می کنم. گفت من این برنامه ها را دیدم که در کل خوب بود اما دو ایراد داشت. یکی اینکه ممکن است دروغ بگویند یا دروغ نگویند. دوم این است که از عبارات بسیار سریع و کفرآمیز در برنامه خود استفاده کنید. سعی می کنم صادقانه صحبت کنم. با دانستن اینکه دروغ چیست، حساس شدم. او یکی از برنامه های دفاعی اوست و رهبر نهضت که متهم به حمایت از فئودال ها و مخالف اصلاحات ارضی شده است با وجود اینکه ما زمین داریم یک اینچ زمین خورده است، گفتم من ندارم. خانواده ما زمینی دارد که متعلق به ما و برادرانم است که در زمین کشاورزی می کنند. البته سهم من را به فقرای خانواده می دهند. اگر در خانواده افراد فقیر نباشند، آن را بین افراد فقیر دیگر تقسیم می کنند. باشد که زمین نداشته باشم. این یک دروغ است و ما آن را درست می کنیم. پرونده هتک حرمت در درجه اول مربوط به فساد شوم خاندان پهلوی بود که امام (ره) توصیه کردند از فحاشی پرهیز کنند. در واقع او با اصل افشای فساد خوب بود، اما با ادبیات استفاده شده مخالف بود. از آن زمان، این دو درس برای من جاودانه است. از دروغ پرهیز کنید و از ادبیات ناپسند حتی در مبارزه با دشمن بپرهیزید. فکر می کنم این دو درس بزرگی برای اخلاق ما در رسانه های امروزی است.
به گزارش مجله خانواده، حجت الاسلام سیدمحمود دعایی، رئیس پژوهشکده اطلاعات ایران ظهر امروز (یکشنبه 15 خرداد) در سن 81 سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.
انتهای پیام/