تبرائیان شخصیتی تاثیرگذار در ادبیات فارسی و عرب/ توصیه استاد تبرائیان به دانشجویان

مراسم نکوداشت خدمات تقریبی و علمی دکتر محمد حسن تبرائیان نخستین رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه در عرصه تقریب مذاهب اسلامی و زبان و ادبیات فارسی و عرب در دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد.

تبرائیان شخصیتی تاثیرگذار در ادبیات فارسی و عرب/ توصیه استاد تبرائیان به دانشجویان

به گزارش مجله خانواده سید عباس صالحی-وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی- پیش از ظهر امروز دوشنبه ( ۱۹ آذر ماه) در مراسم نکوداشت خدمات تقریبی و علمی دکتر محمدحسن تبرائیان – نخستین رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی- که با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه در عرصه تقریب مذاهب اسلامی و زبان و ادبیات فارسی و عرب در دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد با اشاره به ویژگی های دکتر تبرائیان اظهار کرد: دکتر تبرائیان پرورش یافته حوزه علمیه بودند و علاوه بر آن تربیت دانشگاهی نیز دارند به همین منظور تعامل خوبی با شخصیت های دانشگاهی و حوزه های علمیه شیعه و اهل سنت داشته و از این جهت شخصیت متمایزی هستند.

وی ادامه داد: ایشان با مراکز علمی و فرهنگی جهان اسلام هم در حوزه و هم دانشگاه ارتباط گسترده ای دارند. با تربیت شدن در حوزه و دانشگاه فرصت خاصی برای ایشان فراهم شد به همین خاطر برای ارتباط با نخبگان علمی جهان در حوزه و دانشگاه و تکثر ارتباطات ایشان با حوزه و دانشگاه بی نظیر است.

صالحی تاکید کرد: تسلط بر دو حوزه ادبیات عرب و فارسی از دیگر ویژکیه ای ایشان اشت. وی چهره ماندگار در حوزه ادبیات عرب هستند و در ادبیات فارسی نیز پا به پای عربی پیش رفته اند. هم در گفتن و هم نوشتن  حسن بیان خوبی در حوزه های مختلف و در دو زبان فارسی و عربی برخور دارند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه ایشان ترکیب ادب و ادبیات را با تواضع و فروتنی ترکیب کرده اند یاد آور شد: ایشان عمر خود را در مسیر تقریب مذاهب اسلامی گذاشتند؛ در مسیر نهادهای تقریبی نیز فعال بودند. در مطالعات تقریبی صاحب نظرند و هم در حوزه تقریب بین ادیان و همبستگی انسانی نیز نکات قابل توجهی دارند. دکتر تبرائیان در حوزه مراودات تقریبی و در نهادسازی تقریب نیز صاحب نظرند. برای ایشان عمر طولانی توام با کرامت آرزومندیم.

تبرائیان شخصیتی تاثیرگذار در ادبیات فارسی و عرب/ توصیه استاد تبرائیان به دانشجویان

تواضع و فروتنی از جمله ویژگی های بارز استاد تبرائیان است

در ادامه حجت الاسلام و المسلمین محسن قمی -معاون ارتباطات بین الملل دفتر مقام معظم رهبری- با تاکید بر اینکه استاد تبرائیان علاوه بر ادبیات عربی در ادبیات فارسی هم چهره ای بسیار برجسته ای هستند و تحصیلات حوزوی و دانشگاهی دارند و خدمات فراوانی از خود داشته اند اظهار کرد: اگرچه مقالات پژوهشی زیادی ارائه داده اند اما در تفسیر قرآن و ترجمه و تفسیر نهج البلاغه نیز اقدامات بسیار خوبی از خود به یادگار گذاشته اند؛ ارتباط فردی با علمای بزرگ شیعه و سنی داشته و جدیدترین مواضع علما را به دفتر مقام معظم رهبری منتقل می کردند.

وی با اشاره به ویژگی های اخلاقی استاد گفت: اردات خاصی به امام و مقام معظم رهبری دارند؛ پشتکار ایشان و حالت های عرفانی و ارتباطات عالی با اهل بیت (ع) تواضع و وفاداری نسبت به دوستان از دیگر ویژگی های ایشان است. امیدوارم این دانشگاه که با همت دکتر تبرائیان و آیت الله واعظی راه اندازی شده است؛ شبیه به دانشگاهی همانند الازهر شود.

تبرائیان شخصیتی تاثیرگذار در ادبیات فارسی و عرب/ توصیه استاد تبرائیان به دانشجویان

فعالیت های استاد تبرائیان در عرصه تقریب مذاهب ستودنی است

غلامعلی حداد عادل -رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی- نیز در این مراسم با تاکید بر اینکه بارها در جلسات مختلف خدمت ایشان بوده ام و هر بار چهره پرمهر با محبت ایشان بر احترام من نسبت به او افزوده است گفت: از زمان پیروزی انقلاب اسلامی استکبار میخواست از تسری انقلاب به سوی سایر مسلمانان جلوگیری کند و در درون خود محصور بماند. یکی از راهبردی که استکبار در این مسیر پیش گرفت ایجاد اختلاف بین شیعه و سنی بود و از هر شیوه ای برای این هدف خود استفاده کرد و بین دو طرف دشمنی ایجاد کرد.

وی تاکید کرد: در این شرایط وجود شخصیت هایی که چنین توطئه هایی خنثی می کنند یک ارزش و غنیمت است؛ از جمله این شخصیتها که اعتقاد به گفت وگو داشت آیت الله تسخیری بود؛ دکتر تبرائیان نیز در چنین چشم اندازی حرکت می کنند و شایسته این هستند که الگو شوند چرا که از بینش کافی برخوردارند.

تبرائیان شخصیتی تاثیرگذار در ادبیات فارسی و عرب/ توصیه استاد تبرائیان به دانشجویان

صداقت و پاکدامنی و اخلاص بارزترین ویژگی استاد تبرائیان است

در ادامه آیت الله محمد حسن اختری- رئیس بنیاد عاشورا- با بیان اینکه بنده معتقد به ضرورت بهره برداری بیشتر از این شخصیت هستم و باید گفت ایشان واقعا مظلوم واقع شده اند اظهار کرد: نقش هر انسانی بسته به اثربخشی است که او در زندگی خود با قلم و بیان و گفتار و رفتار دارد و تعامل و رفتار در این زمینه بیشترین نقش را دارد.

آیت الله اختری با بیان این مطلب افزود: دکتر تبرائیان از فرهیختگان و پرورش یافتگان دانشگاه عراق و دانشگاه الازهر بودند. در الازهر استاد نیز بودند که از معروفترین دانشگاه هاست. در عراق و مصر با ارتباطات زیادی که با افراد و شخصیت های مختلف داشت توانست در مجمع تقریب به خوبی نقش ارتباطات بین المللی را ایفا کند و در کنفرانس های متعددی شرکت داشته باشد.

آیت الله اختری گفت: وی صداقت و پاکی و ایمان و اخلاص خود را برای همه علمای جهان اثبات کرد. شناخت و معرفت نسبت به گروه های مختلف اسلامی و نقش آنها از دیگر ویژگی های ایشان است. ایشان در شناخت مسئله مقاومت و فلسطین و حمایت از این مسئله یکی از ارکان کم نظیر است. یکی از راهنمایان و آشنایان این راه هستند که باید از وجود ایشان بهره برد.

تبرائیان شخصیتی تاثیرگذار در ادبیات فارسی و عرب/ توصیه استاد تبرائیان به دانشجویان

تسلط استاد تبرائیان در زبان و ادبیات عرب بی نظیر است

در ادامه صادق واعظ زاده- رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت- با تاکید بر اینکه تقریب مذاهب اسلامی امری چند بعدی است دارای بعد روحی و اخلاقی است تا موجب محبت و صمیمیت میان مسلمانان شود و دلها را بهم نزدیک کند اظهار کرد: تقویت این بعد کار معلمان اخلاق و هنرمندان است تقریب امری اجتماعی است تا فکر و رفتار مردم را تقریبی کند و این کار رسانه های ارتباط جمعی است تقریب بعد فیزیکی هم دارد که کار مهندسان و معماران است. اما بن مایه تقریب علمی است و عالمان نقش آفرین این بعد تقریب هستند.

وی گفت: دکتر تبرائیان در بعد علمی خدمت های بزرگی به تقریب مذاهب اسلامی انجام داده است ایشان استاد زبان و ادبیات عرب است و بر زبان معیار عربی تسلط دارد ایشان بخاطر تحصیل و تعلیم در عراق و مصر و سوریه با گویش های مختلف زبان عربی آشنایی نزدیک دارد این تسلط و آشنایی امتیاز مهم تألیفات و ترجمه ها و ویراستاریهای متعدد ایشان به زبان عربی است که به خوبی در خدمت تقریب قرار گرفته است.

واعظ زاده گفت: اخلاق نیکو و حسن معاشرت دکتر تبرائیان با شیعه و سنی در ایران و جهان اسلام و رعایت ادب و اخلاق و انصاف در آثارش نمونه ای است در ایجاد صمیمیت و محبت بین مسلمانان دکتر تبرائیان اهل زبان و ادب فارسی است و با تسلط بر زبان عربی و فارسی مشتاقان ذلال زبان و ادبیات فارسی را در ایران و مصر و سوریه و دیگر کشورها سیراب کرده است ایشان در پیشبرد گفتمان تقریب از طریق سخنرانی ها مسافرت ها ملاقات ها و مصاحبه های خود در بعد اجتماعی تقریب نیز فعال و موثر بوده است.

رئیس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت یادآور شد: وی مسئولیت ها و مدیریت های متعددی از عضویت در شوراها و انجمن های علمی در داخل و خارج کشور تا معاونت بین الملل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی را بر عهده داشته است. دکتر تبرائیان بیش از 10 سال همکار و همراه نزدیک آیت الله واعظ زاده خراسانی در امر تقریب مذاهب اسلامی و رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در زمان ریاست آیت الله واعظ زاده بر مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی بوده است در همه این مسئولیت ها تخصص علمی و ارتباطات بین المللی دکتر تبرائیان در جهان اسلام به عنوان عالمی شناخته شده با رویکرد تقریبی برجسته و کم نظیر بوده است.

تبرائیان شخصیتی تاثیرگذار در ادبیات فارسی و عرب/ توصیه استاد تبرائیان به دانشجویان

توصیه استاد تبرائیان به دانشگاهیان 

محمدصادق تبرائیان- محقق مترجم و چهره ماندگار در عرصه زبان و ادبیات عرب و تقریب مذاهب- نیز در این مراسم با تشکر از برگزار کنندگان این مراسم به مسئله فلسطین و غزه اشاره کرد و خطاب به اهل سنت شافعی اظهار کرد:  مرحوم محمد بن ادریس شافعی از اهل غزه بودند و از علمای و دانشجویان شافعی مذهب می خواهیم اهتمام بیشتری نسبت به نشان دادن رنج مردم غزه داشته باشند. بارها از آیت الله واعظ زاده خراسانی شنیدم که مقام معظم رهبری  تاکید داشته و دارند که دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی باید هم تراز الازهر باشد؛پس باید در این راستا قدم برداشت.

وی به اهمیت زبان عربی اشاره کرد و گفت: زبان عربی زبان قرآن است و برای اینکه دانشجویان این دانشگاه بتوانند مدارج عالی را در دانشگاه های اسلامی جهان ادامه دهندتقویت زبان عربی ضروری است.تدریس زبان عربی هم باید به خود زبان عربی انجام شود. 

وی بر ضرورت تدریس علوم حدیث و عقد قراردادهای فرهنگی با دانشگاههای اسلامی از جمله دانشگاه های زیتونه تونس الازهر و … تاکید کرد.

تبرائیان در بخشی از سخنان خود پیشنهاد کرد دانشجویان روزی یک حدیث کوتاه یا یکی از کلمات قصار امام علی(ع) را مطالعه کنند.

وی بر ضرورت چاپ کتاب های بزرگانی چون کتاب های آیت الله تسخیری و آیت الله واعظ زاده خراسانی تاکید کرد. 

در این مراسم هر قصیده ای که سروده خود بود و تألیف قرآن کریم را به سید عباس صالحی -وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی- تقدیم کرد

و پایان با اهدای لوحی از سوی دانشگاه مذاهب اسلامی از اقدامات ارزشمند دکتر محمد حسن تبرائیان تقدی شد.

انتهای پیام 

دکمه بازگشت به بالا