چرا نهال گردو بار نمیدهد؟

علت بار ندادن درخت گردو

کاشت و پرورش گردو برای روستاییان در مناطق گوناگون، اهمیت و مزایای اقتصادی مناسبی به همراه دارد و باغداران فراوانی به  فروش مغز گردو اقدام می‌نمایند. از محصول آن با نام طلای سبز یاد می‌شود و در بازار رقابتی جهانی، جایگاه بسیار رفیعی را به خود اختصاص می‌دهد. از این رو در صورت کاهش باردهی، ممکن است این پرسش برای شما پیش آید که چکار کنیم درخت گردو پربار شود، از همین روی در ادامه به تشریح این موضوع خواهیم پرداخت. به دلیل آنکه ایران رتبه سوم در بازارهای جهانی در زمینه تولیدات این ماده غنی خوراکی گردو را به خود اختصاص می‌دهد، هرگونه اختلال در باردهی و کاهش محصول، دغدغه مهمی‌ برای باغداران و اقتصاد کشور به شمار خواهد آمد.

اهمیت پرورش گردو چیست؟

پیش از آن که به علت بار ندادن درخت گردو؛ بپردازیم، باید نگاهی به اهمیت این گیاه از دیدگاه اقتصادی برای روستاییان و باغداران دخیل در پرورش آن بیاندازیم. امروزه خرید انواع نهال از جمله نهال گردو که از نظر چوب و محصول آن اهمیت و ارزش بالایی دارد بسیار مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است.

چوب گردو، گونه‌ ای با رنگ قهوه‌ ای تیره و بسیار مقاوم توصیف می‌شود که در تولید الوار، روکش مبلمان، کابین‌های ظریف، بخشی از حکاکی در صنایع دستی و… جایگاه ویژه‌ای دارد. ارزش این چوب همواره در حال افزایش است از این رو هزینه تمام شده لوازم چوبی نیز بسیار زیاد عنوان می‌شود. بنابراین علت کوچک بودن گردو؛ و یا خشک شدن آن، چالش بزرگی در این زمینه خواهد بود. گردوی اروپایی (انگلیسی)، گردوی سیاه و… در مزارع و برای تولید میوه خود کاربرد وسیعی دارند. البته در صورتی که درخت به سن کهنسالی و بی باری برسد، از تنه آن برای مصارف ذکر شده استفاده می‌گردد.

از آنجایی که صادرات این ماده محبوب، اهمیت اقتصادی بسیاری دارد، علت بار ندادن درخت گردو، و یا کاهش باردهی آن، می‌تواند بسیار آسیب زننده باشد. توجه به برخی نکات کلیدی در این زمینه می‌تواند مشکل ایجاد شده را به راحتی مرتفع نماید. سرمایه گذاران در این زمینه تمام توانایی خود را به کار می‌گیرند تا محصول فراوان و با کیفیتی را برداشت کنند. از جمله این مراقبت‌ها می‌توان به کوددهی، هرس، آبیاری، گرده افشان و … اشاره نمود.

بدیهی است که انجام هر مرحله به ابزار و دانش مخصوص خود نیازمند است. البته علت گردو ندادن درخت گردو، می‌تواند تحت تاثیر عوامل بسیاری شناخته شود. بروز بیماری ها، آفات، تغییرات دمایی شدید و … تنها بخشی از این موارد عنوان می‌شوند. ضمن آنکه کیفیت نهال گردو در ابتدای کاشت نیز تاثیر فراوانی دارد. نهال‌هایی با مقاومت بالا و اصلاح شده که به سرعت و طی یک تا سه سال به بار می‌نشینند، بهترین گزینه‌ها توصیف می‌شوند.

روش‌های افزایش باردهی درخت گردو

باید بدانیم که چکار کنیم درخت گردو پربار شود؛ تا با افزایش باردهی آن سود خالص خود از فروش محصول را افزایش دهیم. استفاده از کود دانه‌ای در عوض استفاده از کود مایعی می‌تواند یکی از راهکارها عنوان شود. بدیهی است که کوددهی به افزایش باردهی و بازدهی محصول گردو منجر خواهد شد. البته استفاده اصولی و آشنایی با مقادیر متناسب در هر هکتار زمین به همراه زمان مناسب آن و به ازای هر درخت مد نظر است.

آیا می دانید علت ریختن نمک پای درخت گردو چیست؟ برخی از کشاورزان بر این باورند که با ریختن نمک پای درختان گردو، کیفیت مغز بالاتر می رود، اما این باور غلطی می باشد.

استفاده از کودهای نیتروژن-فسفر-پتاسیم در فصل بهار و پیش از رویش گردوهای جدید بهترین زمان برای این امر عنوان می‌شود. یکی دیگر از راه‌های کاربردی می‌تواند شبیه سازی حس آسیب به درخت باشد. در پاسخ به این حالت، گیاه به ترمیم خود اقدام خواهد کرد. این امر می‌ تواند به کمک ایجاد برش با یک چاقو بر روی درخت انجام شود. در این زمینه نیز تخصص و دانش کافی اهمیت بسیاری دارد. به یاد داشته باشید که بریدن بخشی از تنه به صورت دایره وار می‌تواند به خشک شدن کل درخت بیانجامد.

شرایط جغرافیایی هر منطقه نیز می‌تواند علت کوچک بودن گردو، یا حتی عدم باردهی آن را توجیه نماید. تغییرات دمایی شدید، یخبندان، بروز آفات و سایر بیماری‌ها از جمله عوامل تاثیرگذار در این رابطه شناخته می‌شوند که به بار کم و بی کیفیت منجر خواهد شد. از این رو بهتر است نوع نهال کاشته شده با توجه به محیط و شرایط اقلیمی آن انتخاب گردد.

درختان پر بار گردو، قابلیت باردهی به صورت سالانه را خواهند داشت. البته الگوهای عملکرد آن‌ها می‌تواند متفاوت باشد. این درختان نیز از الگوی باردهی تبعیت می‌کنند و این امر می‌تواند علت کوچک بودن گردو، یا عدم باردهی آن عنوان شود. مشخصه آن مقایسه سال‌هایی با محصول سنگین و نیز دوره‌هایی با محصول اندک یا بدون آن خواهد بود.

علت گردو ندادن درخت گردو:

پیش از ورود به هر تخصصی باید در آن زمینه تبحر کافی یافت. یافتن علت گردو ندادن نهال گردو، در صورتی که باغدار باشید به شدت اهمیت می‌یابد. یکی از این دلایل می‌تواند عدم تقویت بدنه درخت و شاخه به کمک فرآیند هرس عنوان شود. درختان گردو نباید در مجاورت یکدیگر کاشته شوند تا رقابت برای جذب نور و مواد غذایی، به کاهش باروری و خشک شدن آن‌ها منجر نشود. در نتیجه حین زمان کاشت باید به فاصله مناسب و افزایش بار و بر درخت در زمان رشد توجه نمود.

بدیهی است که پرورش گیاهان، بدون آبیاری مقدور نیست. این گیاه نیز از این قاعده مستثنی نبوده و برای رشد خود به آبیاری طبیعی یا مصنوعی نیاز خواهد داشت. علت بار ندادن درخت گردو؛ می‌تواند عدم توجه به مقدار و زمان آبیاری آن نیز عنوان شود. باید به خاطر داشت که میزان این امر در زمان ابتدایی کاشت و بلوغ آن متفاوت خواهد بود. برای هر گیاه تغذیه مناسب و کافی شرط اصلی رشد آن تلقی می‌شود.

خاکی عاری از مواد مغذی یا میزان اندک آن،  بسیار آسیب زننده خواهد بود. از نشانه‌ هایی نظیر کم رنگ شدن شاخ و برگ درخت گردو کوچک شدن میوه‌ها و کاهش باردهی به راحتی می‌توان نتیجه گرفت که تغذیه گیاه به درستی صورت نمی‌پذیرد. این مشکل می‌تواند به کمک کودهای مناسب درمان شود.

هیچ درختی از آفات و بیماری‌ها در امان نخواهد بود؛ از این رو استفاده از سم‌های مناسب و تشخیص دز صحیح، به از بین بردن این عامل آسیب زننده منجر می‌شود. گرچه درختان گردو مقاومت خوبی نسبت به گرما و سرما از خود بروز می‌دهند اما سرما یا گرمای طولانی مدت می‌تواند برای گیاه تبعات وخیمی داشته باشد و علت کوچک بودن گردو، یا عدم باردهی آن را توجیه نماید.

اما درخت گردو و مزایای محصولات آن:

علت بار ندادن درخت گردو؛ از آنجایی اهمیت فراوانی می‌یابد که تقاضای بسیاری برای خرید این محصول در بازار جهانی وجود دارد. کاهش میزان باردهی به معنای از دست دادن این بازار عنوان می‌شود. اما به چه دلیل این ماده خوراکی چنین محبوب بوده و سهم بزرگی از خوراکی‌ها را به خود اختصاص می‌دهد.

این آجیل چروک مانند، به پوسته سختی مجهز است و با باز شدن آن میوه نمایان می‌گردد. گردو به صورت خام یا بو داده، تناول می‌شود. در آن می‌توان طیف وسیعی از ویتامین‌ها و مواد معدنی نظیر پروتیین، چربی، فیبر، پتاسیم، کلسیم، فسفر و… را یافت که جاگاه غذایی بالایی داشته و برای سلامتی بسیار سودمند است.

به دلیل آنکه میزان محصول تاثیر مستقیم در سود دهی باغات دارد، علت گردو ندادن درخت گردو، به چالش بزرگی برای پرورش دهندگان آن تبدیل می‌شود. این ماده مغذی توسط بسیاری از کارشناسان تغذیه، به دلیل مزایایی که بر سلامتی دارد، برای قرارگیری در سبد خانوار به شدت توصیه می‌شود. فواید بی شمار آن بر مغز بر کسی پوشیده نیست.

مواد شیمیایی گیاهی مهمی از چربی‌ های غیراشباع دارد که سلامت و عملکرد آن را افزایش می‌دهد. وجود ویتامین E و سایر ویتامین‌های ضروری در گردو، به تقویت حافظه کمک خواهد نمود. همچنین با آن می‌توان به تقویت خلق و خو دست یافت و برای رشد سیستم عصبی مرکزی از آن استفاده نمود. تقویت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی از مزایای روغن گردو عنوان می‌شود.

همچنین در برنامه‌ های غذایی، برای کاهش وزن نیز مغز گردو غذایی جایگاه ویژه‌ای را در میان وعده‌ها به خود اختصاص می‌دهد. البته تاثیر دیگر آن کمک به سلامت سیستم گوارشی بدن با غنی سازی میکروبیوتای روده یا همان میکروب‌های مفید عنوان می‌شود.

چرا درخت گردو بار نمی دهد، بررسی تمام جوانب:

به نقل از آلفا نهال: پاسخ به این سوال که علت بار ندادن درخت گردو؛ چه می تواند باشد به ما کمک می کند تا هر ساله درخت گردوی ما توانایی تولید گردو های زیاد را داشته باشد. اما ممکن است سال به سال الگوهایی با باردهی زیاد و کم را تجربه کنید. مانند بسیاری از درختانی که میوه تولید می کنند، درختان گردو نیز مستعد الگوی تولید مثل هستند.

درخت گردو این ویژگی بار دادن را در سال های اولیه ممکن است نشان دهد و عملکرد باردهی سنگین در سال های ابتدایی بعد از نشان از همین امر است اما به دنبال آن، باردهی کمتر درختان گردو در سال های بعدی دیده می شود. بنابراین احتمال دارد هر ساله باردهی درخت گردوی شما متفاوت باشد زیرا اهمیت به نیاز های آن بسیار مهم می باشد.

علت بار ندادن درخت گردو؛ می تواند تحت تأثیر شیوه های نادرست مدیریت باغ صورت گرفته باشد. انقباض هسته و تغییر رنگ پوسته (پوشش روی هسته) می تواند تحت تأثیر تنش آبی – چه خیلی خشک و چه خیلی مرطوب – و یا سایه زدن قرار باشد. ضرر و زیان مالی ناشی از این مشکلات می تواند قابل توجه باشد. ما مواردی را مشاهده کرده ایم که در اثر فشار شدید آب در اواخر تابستان تا 70٪ از گردو های موجود در یک باغ، پوسته پوسته شده و یا رنگ پریدگی شدید داشته اند.

کیفیت مغز گردو هم می تواند تحت تأثیر آفتاب سوختگی قرار گیرد، که بسته به شدت آفتاب سوختگی می تواند باعث تیرگی مغز و یا درجات مختلفی از خرد شدن شود و یا این عوامل می تواند حتی باعث بار ندادن درختان گردو، در سال های بعدی باشد.

آنچه باعث می شود درخت گردو باردهی خود را از دست دهد:

تحقيقات انجام شده در يك باغ گردو بالغ ، در شهرستان سن خوآكين از سال 2007-2009 نشان داد كه كاهش فتوسنتز (كربوهيدرات متحرک) از برگ احتمالاً عامل موثر در تغييرات نامطلوب رنگ و بار ندادن درخت گردو است. کاهش فتوسنتز از برگ می تواند به دلیل از بین رفتن برگ در نتیجه تنش آبی یا سایه زنی یا ترکیبی از دو عامل ایجاد شود.

برسی برخی از بیماری هایی که باعث عدم باردهی درخت گردو می شود:

رشد گال توسط باکتری Agrobacterium tumefaciens ایجاد می شود و معمولاً مربوط به درختان جوان است. شایع ترین علامت ، تومورها (رشد بیش از حد) است که در ریشه ها ، دقیقاً بالای یا زیر خط خاک ظاهر می شود. درختان آلوده و دارای به گال به تدریج قادر به انتقال آب و مواد مغذی به قسمت های بالای درخت نخواهند شد. در نتیجه ، آنها به آرامی ضعیف می شوند و در نهایت می میرند. این باکتری می تواند سالها در خاک زنده بماند و باعث این سوال شود که چرا درخت گردو بار نمی دهد.

همچنین شاید نیاز داشته باشید دوباره نهال های گردویی خریداری کنید ! پس جهت تمایل میتوانید از انواع گلد نهال در بخش منوی سایت، دیدن فرمایید.

سوختگی درخت گردو:

سوختگی درخت گردو یک بیماری باکتریایی است که توسط Xanthomonas juglandis ایجاد می شود.  شایع ترین بیماری درخت است که بر شاخ و برگ و آجیل تأثیر می گذارد. بیشتر اوقات در فصل بهار و شرایط مرطوب ظاهر می شود. برخی از علائم این است که هسته ها کوچک می شوند ، پژمرده می شوند ، مومیایی می شوند یا تغییر رنگ می یابند. ضایعات ممکن است در پوست و برگ درخت ظاهر شود ، در حالی که شاخه های جدید آلوده ممکن است از بین بروند. بارندگی از شیوع سریع بیماری جلوگیری می کند ، زیرا باکتری ها از طریق آب باران به بافتهای سبز جدید منتقل می شوند و این نوع بیماری نیز بر روی آجیل رشد یافته نیز تاثیر می گذارد و باعث بار ندادن درخت گردو، می شود.

آنتراكنوز پنومونیا لپتوستیلا :

علائم :

ضایعات قهوه ای تا سیاه روی برگها ، دمبرگها ، شاخه ها و / یا پوسته ها که به سمت مرکز محو می شوند و ممکن است توسط هاله کلروتیک احاطه شوند. لکه ها ممکن است با هم ادغام شوند و لکه های بزرگ نکروزه ای تشکیل دهند که معمولاً نزدیک به حاشیه برگ  درخت گردو قرار دارند. ضایعات روی شاخساره ها ، دمبرگ ها و میانه برگ ها کشیده می شوند.

وجود قارچ، بیماری بر گردوی انگلیسی تأثیر می گذارد و در اروپا گسترده است. این بیماری همچنین شناخته شده است که در اقیانوس آرام شمال غربی ایالات متحده رخ می دهد، یکی از بیماری هایی که بر روی بار ندادن درخت گردو تاثیر زیادی دارد.

کنترل آنتراکنوز در گردو  با استفاده از اسپری های قارچ کش مناسب انجام می شود. اقدامات لازم می تواند به کاهش شدت بیماری کمک کند و شامل: از بین بردن بقایای برگ از اطراف گیاهان ، جلوگیری از خیس شدن شاخ و برگ هنگام آبیاری ، فاصله کافی از درختان برای افزایش گردش هوا و استفاده از کود ازته در بهار برای به تأخیر انداختن بلوغ برگ و کاهش رشد ضایعات بسیار مناسب است.

پوسیدگی ریشه آرمیلاریا (قارچ ریشه ای) Armillaria mellea

علائم :

برگهای کوچک و بی رنگ که زود می ریزند. مرگ شاخه ها؛ مرگ گیاه؛ خوشه های قارچ عسلی رنگ ممکن است در پایه گیاه جوانه بزند. قارچ در ریشه های مرده در خاک زنده می ماند و باعث عدم باردهی درخت گردو، می شود.

پوسیدگی ریشه آرمیلاریا به محض استقرار در یک باغ نمی تواند به طور موثری کنترل شود. گیاهان بیمار یا مرده باید ریشه کن شوند و برداشته شوند. کاشت پایه های مقاوم موثرترین روش پیشگیری از بیماری است.

کپک پودری Phyllactinia guttata

علائم :

لکه های سفید کوچک و پودری روی برگها و آجیل گیاه دیده می شود. لکه ها پخش می شوند تا کل برگ را بپوشانند. ممکن است اجزای بار دهی کوچک قارچی سیاه قابل مشاهده باشد. برگچه های جوان با بالغ شدن ممکن است چروکیده شوند.

ظهور بیماری با درجه حرارت متوسط ​​، گردش خون ضعیف در اطراف گیاه و شرایط سایه ای باعث این بیماری در درخت گردو می شود. بیماری بر روی گردو آنقدر شدید نیست که بتوان آن را کنترل کرد.

بیماری Blackline ویروس رول برگ گیلاس (CLRV-W)

کاهش تدریجی قدرت درخت. برگها زرد و آویزان است. برگ زدایی زودرس رخ می دهد و به دنبال آن شاخساره های انتهایی از بین می روند. ممکن است سوراخ های کوچک یا ترک در محل پیوند وجود داشته باشد و بافت زیرین آن تغییر رنگ دهد و همین علت بار ندادن درخت گردو، می شود.

ویروس

ویروس ممکن از چوب پیوند آلوده یا گرده آلوده سرایت می کند. با استفاده از پیوند و چوب بدون ویروس از درخت گردو می توان از ورود بیماری به مناطق آلوده جلوگیری کرد. در مناطقی که بیماری غیر معمول است ، حذف فوری درختانی که به عنوان آلوده شناخته می شوند می تواند از گسترش جلوگیری کند.

ریشه و پوسیدگی تاج Phytophthora spp:

علائم

درختان کم رشد با کاهش قدرت. برگهای درخت زرد و پژمرده می شوند. شاخه ها در حال مرگ هستند اگر درخت در تنه یا تاج ریشه مبتلا شود ، مرگ اتفاق می افتد ، معمولاً در یک فصل رشد و همین باعث بار ندادن درخت گردو می شود. ریشه درختان آلوده نکروزان و بی رنگ و سیاه یا قهوه ای است. بیشتر ریشه ها سرانجام می میرند. درختان دارای پوسیدگی تاج ممکن است تاج ریشه ای را نیز شامل ود که بیش از خط خاک گسترش یافته است. شانکرها  تغییر رنگ می دهند.

دکمه بازگشت به بالا