فوم سقفی چیست؟

معرفی فوم سقفی: کاربرد و ویژگی‌ها + تعداد فوم مورد نیاز برای سقف

فوم سقفی، پانلی از جنس پلی استایرن (ترکیبی هیدروکربنی) است که از آن در ساخت سقف‌های تیرچه بلوک استفاده می‌شود. استفاده از فوم سقفی پلاستوفوم غرب در مقایسه با دیگر مصالح، باعث می‌شود که در عین حفظ مقاومت، وزن سازه تا حد زیادی کاهش پیدا کند. این مصالح هم‌چنین به عنوان عایقی خوب برای سقف شناخته می‌شوند. در ادامه این مقاله به معرفی فوم سقفی، کاربرد و ویژگی‌های آن خواهیم پرداخت.

فوم سقفی چیست؟

فوم سقفی از ماده‌ای به نام پلی استایرن که یک نوع پلیمر به رنگ سفید است ساخته می‌شود. این ماده در حقیقت ترکیبی هیدروکربنی است و جزو فراورده‌های نفت و گازی به شمار می‌رود. فوم سقفی که در حقیقت نوعی از یونولیت‌های ساختمانی به شمار می‌رود، عایق خوبی در برابر صدا و حرارت است و در برابر آتش نیز مقاومت خوبی دارد.

یونولیت را اولین بار آلمانی‌ها در جنگ جهانی دوم و برای ساختن سازه‌های شناور روی آب تولید کردند. اما ویژگی‌های منحصر به فرد آن باعث ورودش به صنعت ساخت و ساز شد. یونولیت‌های ساختمانی را در کل به دو گروه سقفی و دیواری تقسیم می‌کنند که فوم سقفی نام دیگر همان یونولیت سقفی است.

برای ساخت فوم‌های سقفی، پلی استایرن را درون قالب‌های مخصوص می‌ریزند و پس از انجام فرایندهایی خاص پتروشیمی، پلی استایرن منبسط، و فوم سقفی حاصل می‌شود. چون مواد اولیه سازنده آن وزن بسیار کمی دارند، خود فوم سقفی نیز بسیار سبک است  که البته این مصالح با ابعاد و دانسیته‌های متفاوتی تولید و روانه بازار می‌شود.

تاریخچه اختراع یونولیت

یونولیت پلیمری است که از پروپان هیدروکربن ( هیدروکربنی سه کربن ) در صنایع پتروشیمی تولید می شود. یونولیت از ماده ای بنام پلی استایرن تولید شده است. که برای اولین بار در سال ۱۸۳۹ توسط دانشمندی آلمانی به نام Eduard Simon کشف شد. نتایج بدست آماده از تحقیقات این دانشمند تشکیل زنجیره بلند استایرن به عنوان یک ماده پلیمری پلاستیکی معرفی شد.

کاربرد فوم سقفی

از فوم سقفی در ساخت سقف‌های تیرچه بلوک استفاده می‌شود. از آن‌جا که سبک سازی سازه‌ها موضوعی است که امروزه بر آن تاکید زیادی می‌شود، باید در ساختمان از مصالحی استفاده شود که در عین حفظ استقامت سازه، باعث سبکی وزن آن‌ شود. از آن جا که سقف سازه یکی از قسمت‌های بسیار مهم آن است و وزن سقف، قسمت بزرگی از وزن کل بنا را تشکیل می‌دهد، سبک سازی آن در اولویت قرار دارد.

فوم سقفی یکی از بهترین مصالحی است که می‌توان برای اجرای سقف از آن استفاده کرد تا وزن سازه به میزان بسیار زیادی کاهش پیدا کند. این فوم‌ها در سقف‌های تیرچه بلوک مورد استفاده قرار می‌گیرند و به خاطر ساختاری که دارند هم می‌توانند بارهای جانبی را به خوبی تحمل کنند و هم عایق خوبی در برابر صدا، رطوبت هستند و در برابر آتش سوزی هم مقاومت دارند.

ویژگی‌ها و مزایای فوم سقفی

  • وزن اندکی دارد.
  • استحکام آن بالا است.
  • در برابر حرارت، برودت، صوت و رطوبت مانند عایق عمل می‌کند.
  • عایق بودن آن باعث مصرف کمتر انرژی می‌شود.
  • برای محیط زیست مضر نیست و قابل بازیافت است.
  • قیمت فوم سقفی به خاطر اندازه‌ای که دارد بسیار باصرفه است.
  • اجرای آن است و در مدت زمان کمتری انجام می‌شود.
  • به قالب بندی کمتری نیاز دارد.
  • ضایعات و پرتی ندارد.
  • به خاطر وزن سبکش جابه‌جایی آن آسان است.
  • ابعاد بزرگ آن باعث می‌شود که به بتن و تیرچه کمتری نیاز داشته باشد.
  • به رابیتس کاری نیازی ندارد.
  • چون وزن کمی دارد، در هنگام بروز حوادثی مثل زلزله، آسیب کمتری به سازه می‌زند.
  • در هنگام آتش سوزی شعله ور نمی‌شود و از پخش شدن آتش جلوگیری می‌کند.

اندازه یونولیت سقفی

در ادامه برخی از مهمترین سایزهای یونولیت آورده شده است:

  • برای یونولیت تیرچه فندوله یا بتنی باید از طول 2 متر، عرض 50 سانتی متر ، ارتفاع 20 و 25 سانتی متر استفاده کرد.
  • اگر برای تیرچه کرومیت یا فلزی باشد بین یک تا دو متر طول، 65 سانتی متر عرض و 20 تا 25 سانتی متر ارتفاع لازم است.
  • فوم سقفی های پیش تنیده با طول 2 متر و عرض 50 سانتی متر و ارتفاع 15 سانتی متر است.
  • یونولیت حفره دار که با 110 سانتی متر طول و 50 سانتی متر عرض و 25 سانتی متر طول موجود هستند.

البته شایان ذکر است که اندازه استاندارد به این نحو است اما یونولیت ها می توانند به  اندازه های مورد سفارش مشتری تغییر کنند.

وزن یونولیت سقفی

وزن این محصول براساس دانسیته آن مشخص می شود. اصولا دانسیته یونولیت بین 7 تا 8 کیلوگرم بر متر مکعب می شود. متاسفانه بعضی از تولیدکنندگان از ناآگاهی و عدم اطلاع خریداران سو استفاده می کنند و محصولاتی که با مواد اولیه بی کیفیت و نامرغوب تولید شده اند را با دانسیته 10 یا 12 کیلوگرم می فروشند. نکته مهم که باید به آن توجه کرد که دانسیته زیر 7 کیلوگرم در متر مکعب برای سقف به هیچ عنوان توصیه نمی شود چون مناسب نیست.

وزن یونولیت ارتفاع ۲۵ * عرض ۵۰ * طول ۲۰۰ سانتی متر ( مخصوص تیرچه سفالی فندوله ای ، پاشنه بتنی و پیش تنیده ) با دانسیته ۱۲ هر قالب = ۲/۵۰۰ کیلو

وزن یونولیت ۲۵ * ۵۰ * ۲۰۰ با دانسیته ۱۱ هر قالب = ۲/۳۵۰ کیلوگرم

وزن یونولیت ۲۵ * ۵۰ * ۲۰۰ با دانسیته ۱۰ = ۲

وزن یونولیت ۲۵ * ۵۰ * ۲۰۰ با دانسیته ۹ = ۱/۸۰۰

وزن یونولیت ۲۵ * ۵۰ * ۲۰۰ با دانسیته ۸ = ۱/۶۰۰

وزن یونولیت ۲۵ * ۵۰ * ۲۰۰ با دانسیته ۷/۵ = ۱/۴۵۰

وزن یونولیت ۲۵ * ۵۰ * ۲۰۰ با دانسیته ۷ = ۱/۲۵۰

وزن یونولیت ۲۵ * ۶۵ * ۱۰۰ ( مخصوص تیرچه های کرومیت و نیازیت ( فلزی ) با دانسیته ۱۲ هر بلوک = ۱/۸۰۰ کیلوگرم

هر قالب ۲۵ * ۶۵ * ۱۰۰ با دانسیته ۱۱ = ۱/۶۵۰

هر قالب ۲۵ * ۶۵ * ۱۰۰ با داسیته ۱۰ = ۱/۴۰۰

هر قالب ۲۵ * ۶۵ * ۱۰۰ با دانسیته ۹ = ۱/۲۰۰

هر قالب ۲۵ * ۶۵ * ۱۰۰ با دانسیته ۸ = ۱/۱۰۰

هر قالب ۲۵ * ۶۵ * ۱۰۰ با دانسیته ۷/۵ = ۱

هر قالب ۲۵ * ۶۵ * ۱۰۰ با دانسیته ۷ = ۹۰۰ گرم

دانسیته مناسب برای سقف 12 کیلوگرم است اما به دلیل این که از نظر هزینه و قیمت برای تولید کننده مناسب نمی شود در نتیجه بعضی از تولیدکنندگان از مواد بی کیفیتی استفاده می کنند.

دکمه بازگشت به بالا