چگونه یک ژنراتور بخریم که عمر طولانی تری داشته باشد؟

راهنمای کامل خرید موتور برق خانگی و صنعتی

امروزه با پیشرفت روزافزون دستگاه ها و تجهیزات مختلف، نیاز به برق بیش از پیش احساس می شود. در همین راستا دیزل ژنراتور و موتور برق، یکی از پرکاربردترین وسایل و تجهیزات الکترونیک به شمار می رود. اما موتور برق چیست و چه کاربردهایی دارد؟ انواع مختلف و نکات مهمی که در راهنمای خرید موتور برق باید به آن دقت کرد، کدامند؟ نصب، راه اندازی و نحوه استفاده از آن چگونه است؟ اگر شما هم علاقه مند به پاسخ این سؤالات، در واقع اگر دنبال صفر تا صد خرید موتور برق هستید، این مطلب را ازدست ندهید!

عمر طولانی

موتور برق چیست؟

به زبان ساده موتور برق یا موتور ژنراتور دستگاهی است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. درواقع انرژی مکانیکی که از منابع سوخت های قسیلی مختلف مثل بنزین یا گازوئیل یا گاز گرفته می شود، توسط عملکرد موتور برق به تولید برق می انجامد.

کاربردهای موتور برق و انواع آن

همان گونه که اشاره شد، با توسعه نیازهای بشر، استفاده از نیروی برق دوچندان شده است. امروزه موتور برق مصارف فراوانی در بخش های مختلف خانگی و صنعتی دارد. ژنراتورها را می توان بر حسب نوع کاربرد و عملکردی که دارند، دسته بندی کرد. در ادامه راهنمای خرید موتور برق به مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.

عمر طولانی

انواع موتور برق از لحاظ کاربرد:

·        موتور برق خانگی

تأمین نیاز الکتریکی منازل همچون هنگام قطعی برق و یا برق اضطراری یکی از مصارف موتور برق خانگی در مقیاس کوچک است. برق رسانی به پمپ آب، کف کش و پمپ شناور های آبیاری کشاورزی و سیستم روشنایی از دیگر مصارف خانگی محسوب می شود این موتوربرق ها میتوانند در روز ۵ تا ۸ ساعت بصورت مداوم برق را تولید کنند.

·        موتور برق صنعتی

در حوزه صنعت نیز، تأمین برق اهمیت ویژه ای دارد. کارخانه ها، بیمارستان ها، بانک ها، مراکز مهم امنیتی و سرورهای رایانه ای از این جمله اند. این امر با انواع موتور برق با توان بالاتر صورت می گیرد در این دسته نیز موتور ها به دو دسته دائم کار یعنی ۲۴ ساعت کار یا اضطراری کار یعنی ۸ تا ۱۶ ساعت کار تقسیم میشوند.

·        موتور برق کمپین

این دسته از ژنراتورها برای تأمین برق در مسافرت ها، مکان های کوچک و قابل حمل مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع دستگاه ها اغلب میزان آلایندگی کمتری دارند مصرف سوخت کمتری دارند و صدای کمتری نیز دارند.

·        موتور برق ثابت

این نوع موتورها به منظور تأمین انرژی الکتریکی یک مجموعه یا سازمان استفاده می شوند. توان و قیمت بالا از ویژگی های این نوع ژنراتورهاست.

راهنمای خرید موتور برق – انواع موتور برق از لحاظ سوخت

یکی از مهمترین نکات در راهنمای خرید موتور برق توجه به سوخت مصرفی ژنراتور است. در نتیجه بر اساس نوع سوخت مصرفی نیز می توان موتور برق ها را طبقه بندی نمود.

·        موتور برق بنزینی

بدون شک، موتور برق بنزینی ، پرکاربردترین نوع ژنراتور برقی محسوب می شود. بنزین به عنوان منبع تأمین انرژی مکانیکی جهت تولید برق مورد استفاده قرار می گیرد. نکته ویژه در این نوع دستگاه ها استفاده از آن ها در فضای باز است. زیرا سوخت بنزین موجب تولید گازهای سمی همچون دی اکسید کربن شده که می تواند سبب خفگی شود در زمان خرید موتور برق بنزینی خیلی باید دقت کنید که کیفیت رینگ و پیستون موتورها در چه حدی هست زیرا اینها هستند که قدرت موتور را نشان میدهند و شما با درک به میزان اینها میتوانید متوجه بشوید که توان برقی که روی آنها نوشته شده است واقعی هست یا نه به طور مثال یک موتور ۸ کیلووات باید پیستون ۴۶۰ سی سی داشته باشد اما میبینیم که خیلی موتورها با پیستون ۴۴۰ ادعا میکنند که موتورشان ۸ کیلووات برق تولید میکند .

·        موتور برق دیزلی

یکی دیگر از انواع ژنراتور برقی، موتورهای دیزلی هستند. این دستگاه ها حجم و همچنین صدای تولیدی به مراتب بالاتری نسبت به بنزینی دارند. اما از طرفی راندمان و بازدهی بالاتر، در نتیجه قدرت و توان خروجی دستگاه بیشتر خواهد بود. لذا، این نوع دستگاه ها در مواردی که انرژی زیادی نیاز است، مورد بهره برداری قرار می گیرند. صدای تولیدی بالا، سرویس نگهداری مخصوص و دود تولیدی از محدودیت های این نوع موتور به شمار می رود.

·        موتور برق گازسوز

این نوع موتور برق ها به نوعی دستگاهی کم مصرف و دوستدار محیط زیست محسوب می شوند. هزینه کم، توان پایین، کم خطربودن و طول عمر بالاتر از جمله ویژگی های برجسته برای خرید موتور برق گازسوز بشمار می رود.

موتور برق دوگانه سوز، دو راه حل برای یک مسئله!

موتور برق های دوگانه از دو منبع سوخت برای تأمین انرژی مکانیکی و تولید برق استفاده می کنند. در نتیجه بسته به شرایط برای تهیه سوخت دو گزینه پیش روی شماست. لذا ژنراتورهای دوگانه سوز می توانند کارایی به مراتب بیشتری داشته باشند. گازسوز بودن به دلیل هزینه کمتر نسبت به سوخت های دیزلی، مقرون به صرفه تر هستند. در دسترس بودن گاز شهری و کپسول های گاز نیز کارایی موتور برق دوگانه سوز را دو چندان می نماید.

در این راستا بسته به سوخت پایه، دو نوع موتور برق دو گانه سوز وجود دارد. به برخی از موتورهای بنزینی به صورت دستی سوخت گاز اضافه می شود. در این حالت هزینه تمام شده کمتر است، اما توان دستگاه کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی خواهد داشت. گروه دیگر نیز موتور برق های پایه دو گانه هستند. در این ژنراتورها سوخت اول گاز مایع یا گاز شهری است و سوخت جایگزین بنزین می باشد. این موتور برق ها، دارای قیمت بالاتر و تقریباً دو برابری نسبت به ژنراتورهای تک سوز بنزینی هستند. اما کارایی و عملکرد بهتری دارند.

راهنمای خرید موتور برق- مقایسه قیمت موتور برق و مصرف سوخت

از لحاظ کم مصرف بودن موتور برق گازسوز از دو نمونه دیگر مصرف سوخت کمتری دارد. دیزلی یا همان گازوئیلی نیز مصرف کمتری در قیاس با دستگاه بنزینی دارد. در زمینه قیمت نیز ژنراتور گازسوز، دیزلی و بنزینی به ترتیب قیمت بالاتری نسبت به سایر نمونه ها دارند.

راهکارهای کاهش مصرف سوخت موتور برق

به منظور کاهش مصرف سوخت در موتورهای برق مهم ترین عامل کاهش میزان برق خروجی است. چرا که میزان برق تولیدی با مصرف سوخت رابطه ای مستقیم دارد. در نتیجه با کاهش مصرف کنندگان می توان مصرف سوخت را کاهش داد. یکی دیگر از راهکارها سرویس به موقع است. از جمله افدامات این زمینه می توان به تعویض به موقع شمع، فیلتر هوا و روغن موتور اشاره نمود.

راهنمای خرید موتور برق -انواع موتور برق از نظر سیستم روشن و خاموش شدن

موتور برق ها بسته به نوع شروع به کار نیز به سه دسته هندلی، استارتی و اتومات طبقه بندی می شوند.

·        موتور برق هندلی یا دستی :

در این نوع موتورها، در زمان قطعی برق، یک اپراتور به صورت دستی دستگاه را روشن می نماید. نیاز به نیروی انسانی، هندل زدن و دورگیری موتور از اقدامات لازم برای شروع کار در این نوع ژنراتورها است.

·        موتور برق استارتی :

این نوع از موتورهای برق به کمک دکمه استارت یا سوئیچ طراحی شده  بر روی دستگاه روشن می شوند. برخلاف نوع دستی، نیاز به هندل زدن نبوده و با استارت الکتریکی و باتری فعالیت خود را آغاز می کنند.

·        موتور برق اتومات (خودکار):

سیستم جابجایی و سوئیچ خودکار توسط دستگاه و بدون نیاز به اپراتور مهم ترین مشخصه این نوع موتور برق است. در واقع با قطع شدن برق، ژنراتور به صورت خودکار روشن شده و با برگشت برق نیز خاموش خواهد شد.

چند نکته پیرامون موتور برق های مسافرتی

در ادامه راهنمای خرید موتور برق همان گونه که اشاره شد، یکی از انواع موتور برق ها، ژنراتور کمپین یا همان مسافرتی است. ژنراتورهای مسافرتی با توجه به نیازهای امروزی بسیار مورد توجه هستند. این نوع ژنراتورها، بسیار شبیه به کیف بوده و راحتی در جابه جایی به کمک یک دست، مهم ترین مشخصه آن هاست.

وزن پایین و بی سروصدا بودن آن استفاده از این موتور برق ها را دوچندان کرده است. بسیاری از طبیعت دوستان مانند کوهنوردان، تعمیرکاران و کارگاه داران مانند استفاده کنندگان از دریل و آزمایشگاه از طرفداران زنراتورهای مسافرتی هستند.

نوع سوخت و نحوه استارت موتور برق کمپین، آن ها را به گروه های مختلفی تقسیم می نماید. این ژنراتورها با توجه به ماهیت خود، اغلب بنزینی و گازسوز هستند. نوع رایج تر آن نیز بنزینی است. نوع استارت نیز هندلی یا ریموت دار است که تعداد دستگاه های هندلی به مراتب بیشتر از ریموت دار می باشد.

ژنراتورهای کمپین به دلیل تکنولوژی ساخت و کیفیت تولید، معمولاً گران تر از نمونه های معمولی هستند. اما عوامل مختلفی سبب شده تا استفاده از این دستگاه ها بسیار به صرفه باشد. عواملی چون، تولید برق بدون نوسان، طول عمر بالا، طراحی و ساختار بهینه به همراه مصرف سوخت پایین.

آَشنایی با ساختار موتور برق

برای راهنمای خرید موتور برق لازم است نسبت به اجزای آن شناخت کلی داشته باشید. لذا در ادامه سعی داریم به شکلی کوتاه و ساده با مهم ترین اجزای ساختار آن آشنا شویم.

    موتور، قلب تپنده دستگاه :

قسمت اصلی و تأمین کننده انرژی مکانیکی و تبدیل آن به الکتریسیته در این بخش انجام می شود. این بخش با سوخت بنزینی، دیزلی و یا گاز فعالیت می کند. هر چه قدر توان موتور دستگاه بیشتر باشد، برق تولیدی و خروجی دستگاه نیز بیشتر خواهد بود.

    پانل یا تنظیم کننده ولتاژ :

این بخش، وظیفه حفاظت از موتور ، کنترل ولتاژ و تجهیزات خروجی برق AC و DCرا برعهده دارد.

    دینام یا آلترناتور :

این قسمت با گردش رتور یا شفت خروجی آن به وسیله موتور روشن می شود. در ادامه نیز تبدیل انرژی مکانیکی به برق و تولید الکتریسیته در این بخش صورت می گیرد.

    پنل یا تابلوی کنترل :

اجزای مربوط به تنظیم و کنترل دستگاه در این بخش قرار دارد. کلید های روشن خاموش به همراه دکمه های کنترل امکانات، از این جمله اند.

    سیستم های روغن کاری و سردسازی:

روغن کاری به منظور جلوگیری از آسیب تجهیزات و افزایش کارایی یکی دیگر از توجهات مهم در موتور برق است. خنک کردن دستگاه برای جلوگیری از داغ شدن و کاهش عمر مفید از دیگر بخش های ژنراتور محسوب می شود. در اکثر اوقات این امر با جریان هوا صورت می گیرد.

    خروجی یا انتقال دهنده برق تولیدی:

این بخش از موتور برق به منظور انتقال نیروی الکتریکی به منبع تغذیه موردنظر طراحی شده است. لذا برق تولیدی را جهت مصرف به دستگاه تغذیه کننده منتقل می نماید.

مفهوم نگهداری ژنراتور

سرویس و نگهداری برنامه ریزی شده ژنراتور می تواند به عنوان انجام خدمات، بازرسی و آزمایش بر روی ژنراتور تعیین شده در یک محل از پیش تعیین شده تعریف شود. هر برنامه نگهداری ژنراتور باید شامل بازرسی هایی برای وضعیت های زیر باشد:

  •     برنامه زمانی یا چرخه تعمیر و نگهداری ژنراتور طبق ساعت کارکرد – بسته به توصیه های سازنده ، چرخه ها را می توان به هفتگی ، ماهانه ، سه ماهه ، نیمه سالانه و سالانه تقسیم کرد.
  •     بازرسی های عملیاتی – بازرسی هایی که هنگام کار بر روی ژنراتور انجام می شود. چکاپ اساسی طبق فرم چک لیست نگهداری ژنراتور تعیین می شود.
  •     انبار داری ژنراتور- از ژنراتور دیگر نمیخواهید استفاده کنید. طبق کاتالوگ مراحل و شرایط انبارداری ژنراتور مطالعه شود.

مثال: یک ژنراتور قابل حمل کانوپی دار جهت بازرسی و نگهداری انتحاب می شود.

 

منبع : تتاپاور

دکمه بازگشت به بالا