ماستکتومی یا همان جراحی تخلیه پستان، یک روش برای درمان سرطان سینه است که از طریق آن یک بخش یا کل بافت پستان برداشته می شود؛ حتی در برخی از موارد بافت های مجاور را نیز تخلیه می کنند. در گذشته جراحی ماستکتومی رادیکال یک درمان استاندارد برای به شمار می آمد؛ در این روش پستان به صورت کامل برداشته می شود، علاوه بر آن غدد لنفاوی زیر بغل و تعدادی از عضلات زیر پستان نیز برداشته می شوند. خوشبختانه با پیشرفتی که در سیر روش های درمانی به وجود آمده است، امروزه روش های کم تهاجمی تری برای درمان سرطان پستان برای بانوان ارائه می شود کخ بعد از تخلیه آن باید مراقبت های لازم را به درستی انجام دهید. مانند مراقبت های بعد از تزریق چربی به باسن که در اثر درست رعایت نکردن شیوه های مراقبت ممکن است با مشکل مواجه شویم. در ادامه این مقاله به بررسی دقیق تر موارد تخلیه پستان می پردازیم.
این روش جراحی به منظور حذف تومور سرطانی و خارج کردن آن انجام می گیرد؛ چه تومور پستان خوش خیم باشد چه بدخیم. در این جراحی تلاش بر این است که تا جایی که ممکن است بافت پستان حفظ شود و تنها تومور خارج شود ولی بافت سالم پستان تخلیه نشود.
توجه کنید که برای انجام این جراحی لازم است که سرطان گسترش پیدا نکرده باشد و به سایر نقاط پستان پخش نشده باشد، چرا که در این صورت مجبور به تخلیه کامل بافت پستان هستیم.
در برخی از موارد لازم است که پس از انجام جراحی تخلیه سینه، بیمار از و یا به طور همزمان استفاده کند. در این صورت احتمال عود بیماری به مقدار زیادی کم می شود. هرچند که شیمی درمانی و رادیوتراپی می تواند برای بیمار مشکل ساز باشد؛ اما در برخی از موارد، انجام آن ها به منظور جلوگیری از پیشروی و انتقال سرطان به اندام های دیگر به ویژه شش، مغز و…. و همچنین جلوگیری از عود مجدد سرطان پستان ضروری است.
جراحی تخلیه پستان دارای انواع مختلفی است که برخی از آن ها عبارتند از:
در این نوع از ماستکتومی، پوست سینه، هاله نوک پستان و بافت داخلی پستان تخلیه می شود.
ماستکتومی رادیکال اصلاح شده
این روش به ماستکتومی کلی بسیار نزدیک است. علاوه بر بخش هایی که در ماستکتومی سنتی برداشته می شود، تعدادی از غدد لنفاوی زیر بغل و تعدادی از ماهیچه های زیر پستان نیز در این روش برداشته می شود.
در این روش که به ندرت انجام می شود، کل بافت پستان، پوست آن قسمت، هاله نوک پستان، عضلات قرار گرفته روی قفسه سینه و تمامی غدد لنفاوی زیر بغل تخلیه می شوند.
در این روش تلاش بر این است که بیش تر پوست پستان را حفظ کنند اما نوک پستان و هاله ای که اطراف آن قرار دارد حذف می شود.
- سن بیمار
- سلامت عمومی بیمار
- وضعیت یائسگی بیمار
- اندازه تومور
- مرحله گسترش تومور
- درجه تومور و تهاجمی بودن آن
- وضعیت گیرنده هورمون تومور
- درگیر بودن یا نبودن غدد لنفاوی
همانطور که گفتیم برخی از بیماران نیاز به تخلیه کامل پستان دارند. برای مثال:
- بیمارانی که ميكروكلسيفيكاسيون منتشر دارند
- بيماران جوانی كه تمام گيرنده ها در آن ها منفی می باشد و دارای خطر عود بیش تری نسبت به سایرین هستند
- کسانی که بیماری آن ها در پستان منتشر و یا درگيری چند كانونی است و جراح پستان چاره ای جز تخليه پستان ندارد
به منظور درمان سرطان پستان
ماستکتومی در درمان برخی از سرطان ها استفاده می شود که این سرطان ها عبارتند از:
- کارسینوم داکت های شیری غیر تهاجمی
- استیج 1 و 2 سرطان سینه
- استیج 3 یا مرحله پیشرفته سرطان سینه که پس از انجام شیمی درمانی صورت می گیرد
- سرطان سینه التهابی که پس از انجام شیمی درمانی صورت می گیرد
- سرطان پستان با بازگشت موضعی
- به منظور پیشگیری از سرطان پستان
در افرادی که ریسک بالایی در ابتلا به سرطان پستان دارند، ماستکتومی به منظور پیشگیری از ابتلا صورت می گیرد. در این روش بافت هردو پستان به طور کامل تخلیه می شود؛ در نتیجه ریسک ابتلا به سرطان به شدت کم می شود. معمولا کسانی که سابقه خانوادگی در سرطان پستان دارند برای این مورد داوطلب می شوند.
در واقع یک نوع عکسبرداری است که با اشعه X انجام میشود. این روش از حدود 30 سال پیش ابداع شده وخطرات ناشی از برخورد اشعه X با پستان در ان بسیار ناچیز است و می تواند نادیده گرفته شود در حقیقت فایده ناشی از تشخیص زودرس توسط این روش بسیار بیشتر از خطرات احتمالی آن است چراکه میزان اشعه لازم برای ایجاد سرطان از اشعه ای که توسط ماموگرافی به پستان تابانده می شود بسیار بیشتر است و البته میزان نفوذ این اشعه نیز ناچیز است.
تخلیه سینه
تخلیه سینه عملی است که بسیاری از خانم ها به واسطه بیماری های مختلف به انجام آن نیاز دارند. این جراحی شاید برای خیلی از افراد یکی از ترسناک ترین اتفاقاتی باشد که فکر می کنند تجربه خواهند کرد، اما واقعیت این است که در شرایطی که به آن نیاز باشد، اتفاقا مزیت های آن می تواند بیشتر از مضرات آن باشد.
گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:
با این وجود تخلیه سینه عملی است که می تواند تاثیر زیادی روی روحیات و اعتماد به نفس فرد داشته باشد. از این رو بسیاری از متخصصان ترجیح می دهند تا جای ممکن از انجام آن خودداری نمایند و از عمل های برداشتن موضعی سینه () استفاده کنند.
با این وجود علم پزشکی و مهارت های جراحی امروزه به جایی رسیده اند که حتی بعد از تخلیه سینه می توان به سادگی با یک عمل بازسازی سینه، حجم از دست رفته سینه ها را بازگرداند تا در تغییری در ظاهر سینه های فرد ایجاد نشود.
به صورت کلی افراد به دلایل زیر عمل تخلیه سینه را انجام می دهند:
- وجود توده بزرگ (تومور) در داخل سینه، به خصوص در سینه های کوچک
- وجود تومور در میانه سینه
- وجود توده های سرطان در بیشتر از یک ناحیه سینه
- فرد پیش از این تجربه رادیوتراپی سینه داشته است
در ادامه بیشتر در مورد جراحی تخلیه سینه صحبت می کنیم و به بررسی جنبه های مختلف آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
ماستکتومی و عمل بازسازی سینه
به عمل تخلیه سینه، جراحی یا برداشتن سینه می گویند. در کنار ماستکتومی، عمل بازسازی سینه هم وجود دارد که نوعی جراحی برای درست کردن سینه های جدید بعد از عمل ماستکتومی است. طی این عمل جراح با استفاده از بافت های برداشته شده از سایر نقاط بدن، یا با استفاده از بافت های مصنوعی به نام ایمپنت یا پروتز شکل جدیدی برای سینه های تخلیه شده ایجاد می کند.
جراح پیش از انجام عمل در مورد گزینه های مناسب برای بازسازی سینه با شما صحبت خواهد کرد.
اینکه تحت قرار بگیرید یا نه، کاملا به انتخاب خودتان بستگی دارد. برخی از خانم ها هستند که تمایلی ندارند بعد از عمل تخلیه سینه، جراحی بازسازی سینه انجام دهند.
جالب اینکه شما می توانید عمل بازسازی سینه را در همان زمان انجام جراحی ماستکتومی انجام دهید، که به آن بازسازی آنی می گویند. همچنین می توانید چند ماه یا حتی چند سال بعد از عمل تخلیه پستان، بازسازی سینه را انجام دهید، که به آن بازسازی سینه با تأخیر می گویند. بسته به انتخاب شما و امکان داشتن عمل، شما می توانید در این زمان ها جراحی بازسازی پستان را انجام دهید. بسیاری از خانم ها هستند که ترجیح می دهند این عمل را همزمان با ماستکتومی انجام دهند، و خیلی های دیگر هم ترجیح می دهند تا مدتی بعد، آن را صورت دهند.
از طرف دیگر نگران نباشید. شما وقت کافی برای اینکه با پزشک و جراح متخصص خود درباره این جراحی ها صحبت کنید و مزیت ها و ریسک هایشان را بسنجید، خواهید داشت. علاوه بر این جراح می تواند به شما عکس هایی از خانم هایی که قبلا جراحی بازسازی سینه را انجام داده اند، نشان دهند تا نمونه ای از نتیجه احتمالی عمل را ببینید.
اگر عمل بازسازی سینه را به صورت آنی انجام ندهید، پزشک به اندازه کافی وقت خواهد داشت تا گزینه های مختلف را در اختیار شما قرار دهد و در موردشان با شما مشورت کند. در مدتی که سینه شما تخلیه شده است و منتظر عمل بازسازی هستید، می توانید از سوتین های حجم دهنده مخصوص استفاده کنید، تا زمانی که نوبت عمل پروتزگذاری داخل سینه برسد.
انتخاب عمل ماستکتومی بدون بازسازی سینه
ممکن است با خودتان فکر کنید و تصمیم بگیرید که از پروتزهای حجم دهنده سینه استفاده نکنید، و بعد از جراحی ماستکتومی تحت عمل بازسازی سینه قرار نگیرید. خانم ها ممکن است به دلایل مختلفی این تصمیم را بگیرند:
- خیلی ها هستند که دوست ندارند یک جراحی دیگر را تجربه کنند
- خیلی ها هستند که مایلند هرچه زودتر به روند عادی زندگی خود بازگردند
- خیلی ها هم هستند که دوست ندارند داخل بدن خود پروتزهای مصنوعی بگذارند، چون با آنها راحت نیستند
پزشک متخصص شما در مورد گزینه های مختلفی که پیش روی شما وجود دارند با شما صحبت خواهد کرد. او معایب و مزیت هایی را برمی شمارد که به شما در گرفتن تصمیم درست کمک می کنند. هرکسی به زمان احتیاج دارد تا بتواند تصمیمش را بگیرد. حضور و مشورت با اعضای خانواده می تواند کمک زیادی در گرفتن این تصمیم به شما بکند.
پرتو درمانی بعد از جراحی تخلیه سینه
شما ممکن است بعد از جراحی تخلیه سینه یا همان ماستکتومی به پرتو درمانی احتیاج داشته باشید، تا ریسک و شانس بازگشت سرطان به حداقل برسد. پرتو درمانی روشی است که با استفاده از اشعه های متمرکز می تواند سلول های سرطانی را ضعیف و نابود کند. پرتو درمانی بعد از جراحی پستان باعث نابود شدن سلول هایی است که احتمالا هنوز در بافت سینه باقی مانده اند و می توانند دوباره سرطانی شوند. اما از آنجایی که اندازه و تعدادشان قابل توجه نیست، می توان بدون نیاز به جراحی مجدد آنها را حذف کرد.
البته در برخی از مواردی که آنقدر پیشرفته نیست و در مراحل اولیه به سر می برد، می توان بدون نیاز به جراحی، و صرفا با پرتو درمانی آن را برطرف نمود.
دلایل انجام عمل تخلیه سینه
این جراحی برای برداشتن تمام بافت پستان از سینه به عنوان راهحلی برای درمان یا پیشگیری از سرطان است. پزشکان عمل تخلیه سینه را برای درمان سرطان سینه انجام میدهند. در این عمل کل سینه یا بخشی از آن را با حذف غده سرطانی تخلیه میکنند. در صورتی که غده خوش خیم باشد، تنها غده را خارج میکنند. برای غدههای بدخیم، لازم است که کل بافت سینه را بردارند. به این مورد، عمل تخلیه پستان کامل میگویند. این عمل انواع مختلفی دارد.