میوهها و سبزیجات همگی در زمینهای باز میرویند و در نتیجه هزار نوع آلودگی و گرد و غبار روی آنها میریزد. آنها همچنین با آب آلوده، حیوانات، خاک و کارگران کشاورزی در ارتباط بوده اند و از هر کدام آلودگی به خصوصی را گرفته اند. همچنین دست به دست چرخیده اند تا به ما رسیده اند، پس منبعی از آلودگی هستند.
پس برای شستن این دو ماده غذایی اول از همه دست خود را با دقت با آب و صابون بشوییید و سپس میوه را با دقت بشویید و هرگونه آلودگی را از روی آن پاک کنید. زمانی که شستشوی شما به پایان رسید، حتما با یک دستمال و یا حوله روی میوهها را خشک کنید. حال میتوانید بعد از خشک شدن کامل آن را پوست کنده، خرد کرده و میل کنید.
بعضی از میوهها و سبزیجات هستند که نیاز به توجه ویژه تری دارند که در این قسمت به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
بروکلی و گل کلم
بروکلی و گل کلم میتوانند هزاران نوع آلودگی را در خود جای بدهد که از دست شما خارج باشد. پس برای شستشوی آن، دو دقیقه این دو سبزی را درون یک کاسه با آب سرد قرار دهید و سپس دوباره زیر شیر آب سرد بگیرید و بشویید.
آووکادو
شاید تا به حال نمیدانستید که باید پوست آووکادو را هم بشویید. چون به خیال خودتان نمیخواستید آن را بخورید، اما پوست آووکادو به گونهای است که هر نوع آلودگی را به خود جذب میکند و در نتیجه این آلودگی به چاقو میچسبد و به داخل میوه نفوذ میکند. پس حتما پوست آن را شسته و دست بکشید تا آلودگیهای چسبنده جدا شوند. بهتر است که از فرچه مخصوص میوه استفاده کنید.
اشتباهات رایج در شستشوی سبزیجات
بدترین روش برای شستشوی سبزیجات استفاده از نمک و یا مایع ظرفشویی است، روشی غلط و بی فایده که در جامعه رواج پیدا کرده است.
به هنگام خرید باید ازسبزیجاتی را انتخاب کنیم که با آب آلوده آبیاری نشده باشند. در نهایت برای اطمینان از سلامت سبزیجات پس از شستشو باید از مواد ضدعفونی کننده و یا پرکلرین برای ضدعفونی نمودن استفاده کرد.
یکی از بیماریهای شایع فصل تابستان، بیماری حصبه یا تیفوئید است. عامل این بیماری حاد باکتریال، باکتری به نام سالمونلاتیفی میباشد که از طریق خوردن آب آلوده به مدفوع یا ادرار انسان، به بدن منتقل میشود.
به هنگام خروج این میکروب از بدن، اگر شستشوی دستها به درستی انجام نشود میتواند با تماس به آب و غذای دیگران انتقال یابد.
یکی از راههای دیگر انتقال این بیماری، استفاده از میوه و سبزیجات خامی است که کاملاً تمیز و ضد عفونی نشده باشند.
آبیاری سبزیجات با فاضلاب و یا دفع نامطمئن فاضلاب و سرایت آن به آب آشامیدنی از روشهای دیگر انتقال این میکروب بیماری زا به بدن است.
علایم بیماری حصبه یا تیفوئید
تب طولانی و مقاوم به درمان
احساس ناخوشی
خواب آلودگی
درد شکم
ممکن است در بالغین شروع علائم با یبوست و در اطفال شروع علائم با اسهال خفیف و درد شکمی همراه باشد
بی اشتهایی در صورت طولانی شده بیماری و در نتیجه لاغری و کاهش وزن
مهمترین روشهای جلوگیری از بیماری حصبه یا تیفوئید
شستشوی کامل و صحیح دست ها، پختن کامل موادغذایی، شناسایی افراد ناقل و برقراری محدودیت شغلی و درمان آنها را میتوان از مهمترین اقدامات بهداشتی و پیشگیری در این بیماری دانست.
سایر نکات اضافهتر برای شستشوی میوه و سبزیجات
حتما چاقو، پوست کن، میوه خرد کن، سبزی خرد کن و تمام لوازم این چنینی را به دقت شستشو دهید تا باکتری موجود روی سطوح آنها به میوه و سبزیجات شما نفوذ نکند.
اگر به تمیزی چاقوی خود شک دارید، بعد از پوست کندن میوه دوباره میوه بدون پوست را شستشو دهید.
هرگز میوه و سبزیجات را با مواد شویندهی شیمیایی مثل مایع ظرفشویی و … شستشو ندهید. تنها روش شستشو استفاده از آب سرد میباشد.
برای میوهها و سبزیجاتی که پوست ضخیم دارند، مثل کرفس حتما از فرچه مخصوص شستشوی مواد خوراکی استفاده کنید.
مرحله خشک کردن میوهها و سبزیجات را فراموش نکنید، زیرا یک راه نهایی برای از بین بردن باکتریهای باقیمانده روی سطح است.
اگر میوه یا سبزیجات را شستید و داخل یخچال گذاشتید، قبل از خوردن دوباره روی آن آب بگیرید.