موسیقی عملکرد شناختی شما را بهبود میبخشد
دمنوش لاغری آریانا دکتر بیز: مطالعات علمی ثابت کرده موسیقی پسزمینه، همان موسیقی که فرد هنگام روی انجام کاری دیگر به آن گوش میدهد، در بزرگسالان قادر به بهبود عملکرد وظایف شناختی (از حل مسئله گرفته تا انجام امور شغلی) است. در این زمینه پژوهشی خاص انجام شد که نتیجهی آن این بود: پخش موسیقی شاد منجربه بهبود سرعت پردازش اطلاعات در مغز میشود و رویهمرفته هم موسیقی شاد و تند و هم موسیقی آرام منجربه میشوند.
پس از این به بعد برای تقویت عملکرد ذهنی هنگام انجام کارهای گوناگون فراموش نکنید حتما یک موسیقی پسزمینهی ملایم پخش کنید. پیشنهاد میکنیم موسیقیهای بدون کلام را انتخاب کنید و از پخش موسیقیهایی که خواننده در آنها، زمینوزمان را بههم میدوزد، اجتناب کنید.
۲. موسیقی استرس را کمتر میکند
دمنوش شاهتره دکتر بیز: این باور در بین اکثر مردم رایج است که گوشدادن به موسیقی موجب یا مدیریت بهتر آن می شود. برای اثبات این مدعا کافی است به صنعت خانگی که حول ساخت موسیقیهای آرامبخش که با هدف و تمدد اعصاب شکلگرفته نگاهی بیندازید. خوشبختانه علم این باور را تصدیق میکند. گوشدادن به موسیقی شیوهای مؤثر برای مبارزه با استرس است.
در یکی از پژوهشهای انجامشده در سال ۲۰۱۳ از شرکتکنندگان خواسته شد که قبل از مواجه با یک محرک استرسزا در یکی از سه موقعیت پیشنهادی قرار بگیرند و بعد تست استرس روانی را انجام دهند. سه موقعیت پیشنهادی: بعضی از شرکتکنندگان به موسیقی آرامشبخش گوش دادند، عدهای دیگر به صدای امواج آب و دیگران هم هیچگونه محرک موسیقایی دریافت نکردند.
نتایج بررسی آزمایشها نشان داد گوشدادن به موسیقی روی واکنش انسان به استرس، خصوصا روی دستگاه عصبی خودمختار، تأثیرگذار است. آن دسته از کسانی که به موسیقی گوش داده بودند، بعد از مواجه با عامل استرسزا، آرامش خود را با سرعت بیشتری بهدست آوردند.
۳. موسیقی کمک میکند تا غذای کمتری بخورید
قیمت محصولات شرکت دکتر بیز: یکی از شگفتانگیزترین مزایای روانشناختی موسیقی تأثیر آن روی کاهش وزن است. اگر دوست دارید وزن کم کنید، احتمالا گوشدادن به موسیقی ملایم و دلنشین و کاهش نور محیط به شما در این زمینه کمک بسزایی خواهد کرد.
طبق نتایج یکی از مطالعات، افرادی که به رستورانهای کمنور با پخش موسیقی ملایم هنگام صرف وعدهی غذایی مراجعه کردهاند، در مقایسه با افرادی که به سایر مکانهای غذاخوری رفتهاند، ۱۸ درصد . اما چرا؟ پژوهشگران معتقدند موسیقی و نور کم محیط موجب آرامش محیط میشوند. از آنجایی که شرکتکنندگان در این پژوهشی را تجربه کرده بودند، غذای خود را آهستهتر نوش جان کردند؛ به همین دلیل هشیاری لازم را داشتند و متوجه احساس سیری شده بودند.
میتوانید این مورد را امتحان کنید؛ هنگام خوردن شام در محیط خانه موسیقی ملایم پخش کنید. با ایجاد فضایی آرامبخش احتمالا میتوانید و در نتیجه، احساس سیری را سریعتر از شبهای قبل متوجه خواهید شد.
۴. موسیقی موجب بهبود عملکرد حافظه میشود
بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان علاقهی بسیار زیادی به پخش موسیقی هنگام مطالعه دروس دارند اما آیا این کار درست است؟ برخی احساس میکنند گوشدادن به موسیقی موردعلاقه هنگام مطالعه موجب بهبود عملکرد حافظه میشود و البته عدهای دیگر مخالفاند و معتقدند در اینگونه مواقع، موسیقی صرفا عامل لذتبخش حواسپرتی است.
پژوهشها نشان میدهد که احتمالا موسیقی دارد، اما این امر به فاکتورهای متعددی بستگی دارد، ازجمله نوع موسیقی، لذتبردن فرد از آن موسیقی و حتی میزان آشنایی وی با دنیای موسیقی.
در یکی دیگر از پژوهشها مشخص شد دانشآموزان و دانشجویانی که دانش موسیقایی دارند، زمانیکه به موسیقیهای معمولی گوش میدهند، در آزمایشهای یادگیری عملکرد بهتری دارند؛ احتمالا این امر بهخاطر آرامبودن موسیقی و ایجادنکردن حجم بسیار زیاد حواسپرتی است.
از سوی دیگر، دانشآموزانی که دانش موسیقایی خاصی ندارند، زمانیکه به موسیقی مثبت گوش دادند، در زمینهی بهتر عمل کردند و علت این امر هم احتمالا ایجاد بدون ایجاد تداخل در شکلگیری حافظه است.
در یکی دیگر از تحقیقهای انجامشده مشخص شد، افرادی که درحال هستند، زمانی که واژهها و عبارتهای جدید را با آهنگ یاد میگیرند، درمقایسه با زمانیکه آنها را بهصورت ساده و هیچگونه ریتم و آهنگی تمرین میکنند، عملکرد بهتری دارند.
ازاینرو اگر چه موسیقی روی حافظه اثرگذار است، اما نتایج آن به شرایط افرادی بستگی دارد که به آن گوش میدهند. اگر احساس میکنید، گوشدادن به موسیقی هنگام یا حل مسئله موجب حواسپرتی شما میشود، پس بهتر است در سکوت کار کنید یا نهایتا به موسیقی بسیار ملایم گوش کنید.
۵. تأثیر موسیقی بر مدیریت درد و رنج
مطالعات نشان میدهد موسیقی نقش بسیار مهمی در زمینهی مدیریت درد و رنج دارد. در یکی از تحقیقات انجامشده روی مبتلایان به فیبرومیالژی (درد اسکلتی عضلانی شدید همراه با خستگی، مشکلات خواب و حافظه و بدخلقی) مشخص شد بیمارانی که روزانه یک ساعت به موسیقی گوش کردهاند، در مقایسه با گروه کنترل (که به موسیقی گوش نکردهاند) شاهد کاهش چشمگیر درد بودهاند.
در این تحقیق، بیماران فیبرومیالژی به دو گروه تقسیم شدند. گروه آزمایشی که در آن بیماران بهمدت چهار هفته هر روز یک ساعت به موسیقی گوش میکردند و گروه کنترل که در آن بیماران طی این مدت هرگز به موسیقی گوش نکردند. در پایان هفتهی چهارم آن دسته از کسانی که روزانه به موسیقی گوش کرده بودند، شاهد کاهش چشمگیر احساس درد، رنج و بودند. این نتایج نشان میدهد موسیقیدرمانی میتواند ابزاری مهم در درمان دردهای مزمن باشد.
بررسی تحقیقات انجامشده در سال ۲۰۱۵ روی مسئلهی تأثیرات موسیقی روی مدیریت درد و رنج نشان میدهد بیمارانی که قبل، در طی یا حتی بعد از عمل جراحی به موسیقی گوش دادهاند، درمقایسه با کسانی که به موسیقی گوش نکردهاند، درد و کمتری تجربه کردهاند. اگرچه گوشدادن به موسیقی در هر برههی زمانی مفید است، پژوهشگران متوجه شدهاند گوشدادن به آن قبل از عمل جراحی منجربه نتایج بهتری خواهد شد.
تحقیقات مذکور دادههای بیش از ۷۰۰۰ بیمار را بررسی کردند و دریافتند کسانی که به موسیقی گوش میدهند، به داروهای کمتری برای مدیریت دردهایشان نیاز دارند. ضمنا زمانیکه بیماران خودشان موسیقی را انتخاب میکردند، محققان شاهد افزایش جزئی نتایج مدیریت درد در آنها میشدند.
دکتر «کاترین میدز» از دانشگاه برونل در این رابطه توضیح میدهد: «سالانه بیش از ۵۱ میلیون عمل جراحی در آمریکا و ۴/۶ میلیون در انگلستان انجام میشود. در حقیقت موسیقی دارویی غیرتهاجمی، ایمن و ارزانقیمت است که باید در اختیار همهی کسانی باشد که قرار است عمل جراحی شوند.»
۶. موسیقی به خواب بهتر کمک خواهد کرد
یا مشکلی جدی است که تقریبا گروههای مختلف سنی با آن دستوپنجه نرم میکنند. اگرچه روشهای درمانی متعددی برای درمان این بیماری و سایر اختلالات مشابه مربوطبه خواب وجود دارد، پژوهشها نشان میدهد گوشدادن به موسیقیهای کلاسیک آرامبخش درمانی ایمن، مؤثر و ارزان برای این دسته از ناهنجاریها محسوب میشود.
در پژوهشی که روی دانشجویان انجام شد، عدهای از آنها به موسیقی کلاسیک و برخی به کتاب صوتی گوش کردند و دستهای دیگر هم کلا به موسیقی گوش ندادند. گروه اول ۴۵ دقیقه به موسیقی کلاسیک آرامبخش گوش کردند، گروه دوم بهمدت سههفته هنگام خواب شبانه به کتاب صوتی گوش دادند و گروه سوم هم از موسیقی محروم شدند.
پژوهشگران کیفیت خواب را قبل و بعد از این آزمایش ارزیابی کردند و متوجه شدند شرکتکنندگانی که به موسیقی گوش کرده بودند، در مقایسه با افرادی که به کتاب صوتی گوش کرده یا کلا به هیچچیز گوش نکرده بودند، کیفیت خواب بسیار بالاتری داشتهاند. ازآنجاییکه موسیقی، درمانی مؤثر برای مشکلات خواب محسوب میشود، میتوان از آن بهعنوان ابزاری آسان و ایمن برای درمان بیخوابی و کمخوابی استفاده کرد.
۷. افراد با گوشدادن به موسیقی
تابهحال به این مسئله دقت کردهاید، زمانیکه به موسیقیهایی با ریتم تند گوش میدهید، انگیزهتان برای انجام حرکات ورزشی بیشتر میشود؟
در یکی از آزمایشات طراحی شده برای بررسی این مسئله از ۱۲ دانشجوی مرد خواسته شد که روی یک دوچرخه ثابت با سرعت دلخواه پدال بزنند. این شرکتکنندگان در سه آزمایش متفاوت بهمدت ۲۵ دقیقه پدال زدند که طی این مدت به فهرست پخش که شامل ۶ قطعه موسیقی با ضرباهنگهای متفاوت بود، گوش میدادند.
دانشجویان از موضوع آزمایش بیخبر بودند و پژوهشگران هم تغییرات جزئی در موسیقیها اعمال و عملکرد دانشجویان را ارزیابی کردند. سرعت پخش موسیقی تقریبا ثابت باقی میماند و تنها ۱۰ درصد کمتر یا بیشتر میشد.
فکر میکنید تغییر جزئی ضرباهنگ موسیقیها چه تأثیراتی روی مسافت طیشده توسط دوچرخه، ضربان قلب دانشجوها و لذتبردن از موسیقی داشت؟ پژوهشگران متوجه شدند افزایش سرعت قطعههای موسیقی منجربه افزایش مسافت طیشده، افزایش سرعت پدالزدن و مصرف انرژی بیشتر دانشجوها شد. از سوی دیگر کاهش سرعت ضرباهنگ موسیقی منجربه کاهش همهی این متغیرها شد.
جالب اینجاست که مشارکتکنندگان نهتنها هنگام گوشدادن به موسیقیهای تند، سختتر کار کردند، بلکه لذت بیشتری هم از موسیقی بردهاند.
ازاینرو اگر قصد انجام حرکات ورزشی روزانهتان را دارید، بهتر است فهرستی پر از فایلهایی با ضرباهنگ تند آماده کنید تا هم با انگیزهی بیشتری ورزش کنید و هم لذت بیشتری از موسیقی ببرید