
مدیر گروه مخاطرات هیدرولوژیکی و عضو هیأت علمی پژوهشکده سوانح طبیعی گفت: با استفاده از چهار ابزار جدید مانند هوش مصنوعی بلاک چین ماهواره ها و اینترنت اشیاء می توان در حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله میزان تلفات را به صفر رساند.
فاطمه فلاحتی در گفت وگو با مجله خانواده در توضیح بیشتر گفت: مجمع جهانی بوسای رویداد بین المللی است که به صورت دوره ای برگزار می شود و هدف از برگزاری آن تبادل اطلاعات و دانش درباره مدیریت مخاطرات و تاب آوری است و روش ها و استراتژی های نوین دنیا را در این زمینه مورد بررسی قرار می دهند. همچنین نقش فناوری های نوین و قانون های مورد نیاز در این عرصه مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرد.
وی افزود: چندی پیش آخرین مجمع این رویداد در سندای ژاپن برگزار شد و مهم ترین اهداف آن افزایش همکاری های بین بخشی فی مابین مؤسسات علمی دانشگاه ها نهادهای دولتی و خصوصی در کشورهای مختلف به منظور به کارگیری سریع فناوری های نوینی اعلام شد.
مدیر گروه مخاطرات هیدرولوژیکی و عضو هیأت علمی پژوهشکده سوانح طبیعی ادامه داد: از آنجایی که مخاطرات طبیعی روز به روز پیچیده تر می شوند و اثراتشان گسترش پیدا می کند و از طرفی موضوع تغییر اقلیم نیز به پیچیده تر شدن ابعاد مخاطرات افزوده و شهرها نیز توسعه های بیشتری پیدا کرده اند؛ ناگزیر هستیم که از فناوری های جدید در تمام مراحل مرتبط با مدیریت بحران از مرحله پیش بینی و پیشگیری گرفته تا آمادگی و پاسخ و بازیابی و بازتوانی استفاده کنیم تا در زمان وقوع حوادث طبیعی با خسارت و تلفات کمتری مواجه شویم.
استفاده از ابزارهای نوین در کاهش خطر حوادث و سوانح
فلاحتی درباره مهم ترین فناوری های مطرح شده در این مجمع گفت: در این مجمع چند فناوری مهم مطرح شد. اولین آنها هوش مصنوعی بود که می توانیم از آن در پیش بینی و شبیه سازی شرایط بحرانی و تحلیل داده ها استفاده کنیم. دومین ابزار سیستم های مبتنی بر ماهواره ها بود که به مدیران در دسترسی سریع به اطلاعات به منظور تصمیم گیری کمک می کند و برای پایش تغییرات محیطی و پیش بینی مخاطرات آبشاری استفاده می شود.
وی درباره فناوری های بعدی افزود: بلاک چین سومین فناوری بود که در این مجمع مطرح شده است. بلاک چین پایگاه ثبت داده و اطلاعاتی است که در آن ذخیره اطلاعات در سرورهای مختلف و به صورت اشتراکی انجام می شود تا همه کاربران بتوانند به آن دسترسی داشته باشند و کسی نمی تواند به تنهایی در داده ها تغییری ایجاد کند پس امنیت بالایی دارد و برای مدیریت منابع و توزیع کمک ها استفاده می شود. آخرین ابزار نیز اینترنت اشیاء است که همه دستگاه های فیزیکی قابل اتصال به اینترنت می تواند در جهت جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گیرند و این اطلاعات را می توانند به اشتراک بگذارند. بنابراین برای جمع آوری سریع اطلاعات استفاده می شود.
مدیر گروه مخاطرات هیدرولوژیکی و عضو هیأت علمی پژوهشکده سوانح طبیعی ادامه داد: تمام این ابزارها می توانند در پیش بینی و شبیه سازی به موقع بحران ها موثر باشند و با استفاده از این ابزارها می توان مدیریت ریسک مخاطرات را بسیار بهتر دقیق تر و سریعتر انجام داد.
چالش های استفاده از ابزارهای نوین در حوادث
فلاحتی گفت: متأسفانه در کشور ما استفاده از بیشتر این ابزارها بویژه در حوزه مدیریت ریسک و کاهش خطر حوادث و سوانح در سطح مطلوبی نیست؛ زیرا یا زیرساخت آن را نداریم و یا تجهیزات آن را. همچنین ممکن است در برخی موارد تعداد نیروهای آموزش دیده جهت استفاده از این ابزارها ناکافی باشد.
وی افزود: بر همین اساس این نوع رویدادها برگزار می شود تا ارتباط و همکاری مراکز علمی و دانشگاهی دولت ها و بخش خصوصی در این زمینه برقرار شود و افراد متخصص و دولت ها و تصمیم سازان در محیطی علمی دراین باره تبادل نظر و اطلاعات کنند.
بنگلادش با این ابزارها تلفات خود را به صفر رساند
مدیر گروه مخاطرات هیدرولوژیکی و عضو هیأت علمی پژوهشکده سوانح طبیعی درباره استفاده عینی از این ابزارها ادامه داد: در این مجمع بنگلادش به عنوان کشوری که از این ابزارها استفاده کرده است؛ تجربیات خود را مطرح کرد. نمایندگان این کشور مطرح کردند که در سال ۱۹۹۱ بیش از ۱۰۰ هزار نفر در مخاطرات این کشور کشته می شدند؛ در حالیکه این آمار در سال ۲۰۲۴ به صفر رسیده است و همچنان در تلاش است که از طریق سیاست های مرتبط با فناوری ملی و سرمایه گذاری بیشتر و جلب مشارکت های دولتی و خصوصی استفاده از هوش مصنوعی و بلاک چین را در حوزه کاهش خطر گسترش دهد.
وی در پایان اظهار کرد: مهم آن است که فناوری های نوین با نظام حکمرانی پویا سیاست های فراگیر توسعه ظرفیت ها و همکاری های بین المللی همراه شود تا میزان تلفات و خسارات به کمترین حد ممکن برسد.
انتهای پیام