مجله خانواده/لرستان لرستان و لرستانیها خاطره خوبی از وقوع سیل و سیلاب آن هم در فصل بهار ندارند.
سالیان سال است که نام سیل و خسارت آن پسوند و یار جداییناپذیر لرستان بوده و آن را یدک میکشد.
هنوز ۹۸ و فروردین بی رحمش را هیچ کس از یاد نبرده و چه شیون و داغهایی که کشکان بر دلهای لرستانیها بر تاریخ مثبت نکرد و … فراموش نشده.
حالا پس از گذشت چهار سال دوباره سیل، بهارانهای را برای لرستان به سوغات آورده بود و خساراتی را به یادگار گذاشت.
لرستان یکی از استانهای سیل خیز ایران است به طوری که سالانه خسارات زیادی به بخشهای مختلف از قبیل اراضی کشاورزی، ساختمانها، روستاها، شهرها، خطوط ارتباطی، صنایع و سایر بخشها وارد و باعث تلفات جانی هم میشود.
نکته حائز اهمیت این است که با اینکه واضح و مبرهن است که در این سالها لرستان قربانی سیل شده چرا اقدامات اساسی برای به حداقل رساندن آسیبهای این پدیده نشده هرچند اگر تلاشها و اقدامات گسترده مدیریت ارشد استان در بارندگیهای اخیر نبود شاید اتفاقات ناگوارتری از سیل ۹۸ رخ میداد.
اسکان موقت ۲۵۲ نفر در لرستان
در خصوص خسارت سیل اخیر در لرستان محمد قدمی مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان گفت: ۲۵۷ نفر در بارندگیهای استان امدادرسانی و ۲۵۲ نفر نیز اسکان موقت شدند.
وی اظهار کرد: به دنبال بارش شدید باران در شهرهای لرستان، تیمهای امدادی در حالت آمادهباش بودند و ۲۵۷ نفر را امدادرسانی و آب گرفتگی ۱۰ منزل مسکونی را تخلیه کردند.
قدمی بیان کرد: همچنین اهالی ۱۰ روستای دچار مشکل و ۶۶ خانوار مناطق شهری نیز امدادرسانی شدند.
این مسئول با اشاره به برپایی ۸۵ چادر برای اسکان اهالی روستاهای در معرض خطر گفت: ۲۰ چادر در روستای چمگز پلدختر، ۳۵ چادر در روستای کمندان ازنا، ۳۰ چادر در شهر دربگنبد و چمگنجعلی کوهدشت برپا و اقدامات لازم برای برپایی ۲۸۰ چادر در دورود و الیگودرز نیز انجام شد.
قطع برق ۲۶۷ روستای لرستان در اثر بارش/ خسارت شش میلیارد تومانی
مهران امیری مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان نیز از قطع برق ۲۶۷ روستای استان در اثر بارشهای اخیر خبر داد و گفت: بر اثر بارش و باد شدید برق ۲۶۷ روستا با ۱۵۷۹ خانوار قطع شد.
وی ادامه داد: باتوجه هشدارهای صادره از مدیریت بحران استانداری، شرکت توانیر و برنامهریزیهای انجام شده، پرسنل عملیاتی شرکت با ۶۴ اکیپ و ۱۹۲ نیروی انسانی در حالت آماده باش بودند و به محض دریافت گزارش خاموشی وارد عمل شدند.
امیری در ادامه گفت: در این سیل حدود شش میلیارد تومان خسارت دیدیم که عمده خسارت روی پایه های شبکه فشار متوسط و ضعیف بوده که برخی پایه ها را آب برد یا بر اثر بادهای لحظهای شدیدی که داشتیم دچار شکستگی شدند.
این مسئول افزود: مقداری کلید ترانسهای شبکه دچار مشکل شدند و کلیدهای قطع کننده به اضافه ترانس های شبکه که به استانداری اعلام خسارت کردیم.
مدیرعامل شرکت توزیع برق لرستان تصریح کرد: عمده خسارات ما مربوط به سپیددشت، الیگودرز و پلدختر بود.
خسارت ۷۵ میلیاردی به زیرساختهای عشایری لرستان
هوشنگ نورمحمدی مدیرکل امور عشایری لرستان نیز در خصوص خسارت سیل اخیر گفت: بر اثر بارندگیهای شدید و جاری شدن سیلاب در استان حدوداً ۷۵ میلیارد تومان به زیرساختهای عشایری و دامی استان خسارت وارد شد.
وی ادامه داد: این خسارات به راههای ارتباطی عشایری، شبکه آبرسانی، اسطبل نگهداری دام و تعدادی از دامهای عشایر وارد شده است.
نورمحمدی تصریح کرد: در شهرستان الیگودرز ۱۰۰ کیلومتر و در پلدختر ۶۰ کیلومتر و در دیگر شهرستانها نیز چندین کیلومتر از راههای عشایری آسیب دیدهاند و نیاز به بازسازی دارند.
مدیرکل امور عشایری لرستان بیان کرد: راههای عشایری را با استفاده از ماشینآلات سنگین راهداری امور عشایری باز کرده و اکنون تردد در آنها جریان دارد.
وی افزود: تاکنون تلف شدن ۱۰۰ رأس دام اعلام شده اما با توجه به صعبالعبور بودن مناطق عشایر نشین و گاهاً عدم دسترسی به شبکههای اینترنتی به مرور اطلاعات به دست ما میرسد و ممکن است تلفات بیشتر از این مقدار باشد.
نورمحمدی اضافه کرد: به شبکه آبرسانی آب شرب در ۱۵ کانون عشایری خساراتی وارد شده اما در حال حاضر آب این مناطق وصل است و در این مورد مشکلی وجود ندارد.
مدیرکل امور عشایری لرستان تصریح کرد: عشایر برای تأمین برق مورد نیاز خود از پنلهای خورشیدی استفاده میکنند که از این نظر مشکلی ندارند.
بیش از ۳۰ میلیارد تومان خسارت به زیرساخت و ماهی و تأسیسات وارد شده است
کیارش بیرانوند مدیرکل شیلات لرستان نیز به مجله خانواده گفت: استخرهای ماهیان استان در جریان سیل با توجه به اینکه آب گل آلود بود دچار خسارت شدند.
وی ادامه داد: همینطور در بحث سازهها نیز خسارتهایی به بخش سازههای استخرهای پرورش ماهی وارد شد، بند و کانال آنها خسارت جدی نداشتیم.
این مسئول افزود: برآورد ما خیلی دقیق نیست ولی پیشبینی ما این است بیش از ۳۰ میلیارد تومان خسارت به زیرساخت و تأسیسات بخش شیلات استان وارد شده است.
بیرانوند گفت: در حال جمع آوری خسارات هستیم و هنوز به جمع بندی نرسیدیم.
ماشین آلات بحران لرستان تعمیرات اساسی نیاز دارند
در خصوص سیل اخیر در لرستان احمدرضا دالوند معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری به مجله خانواده گفت: هواشناسی یک هفته قبل به ما اعلام کرد این سامانه در راه است و اولین کاری که کردیم این بود که ستاد مدیریت بحران استان را تشکیل دادیم و خیلی جدی ورود کردیم.
وی با بیان اینکه با تشکیل ستاد مدیریت بحران استان به موضوع عملیاتی ورود کردیم، ادامه داد: اولاً در چند شهرستان که احتمال دادیم میزان بارش و آسیب آنها بیشتر باشد حضور پیدا کردیم و اقدامات اجرایی انجام شد، به عنوان مثال در پلدختر در مسیر رودخانه کشکان تمامی موتورپمپها و موتورخانهها جمعآوری شد و اگر نمیشد به همه آنها آسیب وارد میشد، آسیب برای نظام است فرقی نمیکند، وقتی میگوییم خسارات آسیب برای نظام است.
دالوند با تاکید بر اینکه گلوگاههای آسیب را شناسایی کردیم، افزود: یکی از معضلات ما بحث عشایر بود که در آستانه ورود به استان بودند و بخشی نیز ورود کرده بودند خصوصاً بخشی از استان همدان، هماهنگی کردیم مدیرکل امور عشایری همدان با مدیرکل امور عشایر لرستان تمام عشایر را به یک مسیر امنی راهنمایی کردند.
باید دستورالعمل جامع مدیریت بحران تدوین کنیم
این معاون استاندار در خصوص اینکه لرستان سالیان سال است با پدیده سیل مواجه بوده و خسارات زیادی را نیز متحمل شده و در این رابطه چه اقدامات پیشگیرانهای انجام شده، گفت: باید در مدیریت بحران یک شیوه نامهای تدوین کنیم که این شیوه نامه حتی الگویی برای مراجع مربوطه کشوری شده و آن را به صورت کشوری ابلاغ کنند.
وی ادامه داد: باید چک لیستهایی در بخشهای مختلف مانند جادهها، روستاها، عشایر، بخش کشاورزی که خیلی مهم است را تهیه و نقاط بحرانی و آسیبزا را شناسایی کنیم تا در زمان بحران بیاییم آنها را کنترل کنیم.
دالوند در ادامه گفت: ماشین آلات بحران، ما متاسفانه چندین سال است اورهال نشدند و تعمیرات اساسی نیاز دارند و اعتبار کلانی برای بروزرسانی این ماشین آلات نیاز داریم که با ظرفیت ۱۰۰ درصدی در اختیار استان باشند.
این معاون استاندار گفت: بعضی جاها بولدوزر داریم ولی پول نداریم آن را تعمیر کنیم، جایی بیل زنجیری داریم که نیاز ضروری ماست ولی متأسفانه نیاز به تعمیر دارد، نیاز است در بحث تأمین اعتبار جهت تعمیرات و اورهال این ماشینآلات مرکز به ما کمک کند.
وی افزود: با یک دستورالعمل جامع مدیریت بحران با تهیه چک لیست و کنترل موارد آسیبزا و بحرانزا به صورت عملیاتی در بحث سیل میتواند تأثیرگذار باشند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان خواستار تأمین اعتبارات ماده ۱۷ شد و یادآور شد: در خصوص دیوارههای ساحلی رودخانهها همانند پلدختر اگر بتوانیم آنها را تکمیل کنیم استرس و نگرانی ما در بحث خانوادهها و منازلی که در حاشیه رودخانه ها قرار دارند کمتر میشود؛ موضوع بعدی تأمین اعتبار برای تملک منازل مسکونی حریم رودخانهها است، یک سری منازل مسکونی در حریم رودخانههای استان داریم ولی اعتبار نداریم آنها را تملک و آزادسازی کنیم که خیالمان راحت شود.
دالوند گفت: لایروبی رودخانهها در حریم شهرها و روستاهای لرستان را نیز داریم که باید سالانه انجام شوند.
میزان دقیق خسارات سیل هنوز جمعبندی نشده است
در خصوص میزان خسارات سیل اخیر مهدی پازوکی مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان به مجله خانواده گفت: بیشترین خسارات ما در سیل اخیر مربوط به بخشهای کشاورزی، راه، شیلات و … است.
وی ادامه داد: در بخش خانهها نیز خسارتهایی داشتیم ولی نه آنقدر که قابل اعتنا باشد، تخریبی نداشتیم و بیشتر خسارتهای آبگرفتگی بوده است.
پازوکی در ادامه با بیان اینکه برای اینکه در سیل و حوادث طبیعی میزان خسارتها کمتر و کمتر شود باید هماهنگی بیشتری بین دستگاهها باشد و از همه ظرفیتهای دستگاههای اجرایی استان استفاده شود، اضافه کرد: انتظار داریم اعتبارات مدیریت بحران استان اختصاص پیدا کند.
این مسئول بیان کرد: پروژههای نیمهتمام ما که از سیل ۱۳۹۸ بوده باید تمام شود، در بحث مدیریت بحران، آیتمهای مختلفی وجود دارد که باید روی آنها کار کنیم.
وی با تاکید بر اینکه باید اعتبارات سیل را به موقع ابلاغ کنند، اضافه کرد: اگر دستگاهها وظایف خود را انجام دهند و هماهنگی بین آنها وجود داشته باشد و از ظرفیت دستگاهها استفاده شود.
پازوکی اظهار کرد: زیرساختهایی که سال ۹۸ خراب شدند باید دوباره ترمیم شوند چون برخی الان موقت هستند، یک سری پل داریم موقت احداث شده و باید به صورت اصولی درست شوند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان افزود: اگر دیوارهای ساحلی احداث شود چنانچه اتفاقی هم بیفتد مانند این سری دیگر نگران پلدختر نیستیم.
وی یادآور شد: میزان خسارت سیل سال ۹۸ در دو مرحله فروردین و اسفند ماه نزدیک ۱۵ هزار میلیارد تومان بود.
بررسی سوابق تاریخی لرستان یادآور خشکسالیها، سیلابها و نوسانات متعدد بسیار شدید آب و هوایی است و با توجه به شرایط و موقعیت جغرافیایی استان قطعاً در آینده نیز روی میدهد و تا زمانیکه منابع طبیعی مورد دستاندازی و تجاوز قرار گیرد و خود را در برابر بلایای طبیعی مجهز و ایمن نسازیم، باید در انتظار چنین فجایع تلخی باشیم.
انتهای پیام