طرح برج خلیفه از چه چیزی الهام گرفته شده است؟

هرآنچه باید درباره برج خلیفه و اخذ اقامت با ثبت شرکت دبی بدانید

برج خلیفه بلندترین ساختمان جهان و یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی دبی است که ساخت آن ۶ سال به طول انجامید و در چهار ژانویه ۲۰۱۰ افتتاح شد. این سازه بتنی که ۸۲۸ متر ارتفاع دارد، اولین تلاش در تاریخ جهان برای سازه‌ای با این ارتفاع بوده است و در نتیجه طراحان و مهندسان از بهترین و جدیدترین فناوری و طراحی سازه برای آن استفاده کرده‌اند. این برج غول‌پیکر، نمونه‌ای بی‌بدیل از برتری معماری را به رخ دنیا می‌کشد.

با توجه به عظمت ساختمان برج، تعجب‌آور نیست که بسیاری آن را به یک شهر عمودی توصیف می‌کنند که صدها آپارتمان خصوصی، هتل، یک سالن بدن‌سازی بزرگ، استخر، رستوران‌های متعدد و حتی مسجد را در خود جای داده است. طراحی این برج ۱۶۳ طبقه با تلفیق تاثیرات فرهنگی و فناوری مدرن همراه بود تا سازه‌ای با بهترین عملکرد در شرایط آب‌وهوایی دبی ساخته شود. برای آشنایی بیشتر با برج خلیفه، با ما همراه باشید.

تاریخچه برج خلیفه دبی

برج خلیفه در ابتدا با نام برج دبی شناخته می‌شد؛ اما در زمان افتتاح رسمی آن در سال ۲۰۱۰ به برج خلیفه تغییر نام پیدا کرد. کلمه «خلیفه» از نام شیخ خلیفه بن زاید آل مکتوم، حاکم ابوظبی و امارات متحده عربی گرفته شده است. در زمان ساخت برج خلیفه و دیگر پروژه‌های عمرانی در دبی، بحران اقتصادی باعث شد که کارهای ساخت‌وساز در آستانه تعطیلی قرار بگیرند. در این زمان سخت، ابوظبی بود که به کمک دبی رفت و همین موضوع دلیل اصلی تغییر نام برج به حساب می‌آید.

دولت دبی تصمیم به ساخت بلندترین ساختمان جهان گرفت و اهداف متفاوتی را دنبال می‌کرد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱. دبی می‌خواست گردشگری را به دومین صنعت امارات تبدیل کند تا وابستگی به تجارت نفت کاهش یابد.

۲. ساخت برجی با این عظمت می‌توانست هویت شهر و شهرت آن را تا حد زیادی در جهان بهبود بخشد و توجه جهان را به خود جلب کند.

۳. عنوان بلندترین ساختمان جهان را به خاورمیانه بازگرداند؛ همان طور که هرم بزرگ جیزه در مصر برای بیش از ۴,۰۰۰ سال این عنوان را در اختیار داشت.

۴. حاکم دبی یک بار در توییتی گفته بود که ایده ساخت برج خلیفه در زمان بازدید از ساختمان امپایر استیت در شهر نیویورک در چند دهه در ذهنش ایجاد شد؛ سازه‌ای که در آن زمان بلندترین ساختمان جهان محسوب می‌شد. او که عمیقا تحت‌تاثیر این سازه قرار گرفته بود، به فکر ساخت بلندترین سازه جهان در سرزمین خود افتاد.

برج خلیفه توسط «آدریان اسمیت» (Adrian Smith) از شرکت معماری اسکیدمور، اوینگز، مریل (SOM) در شیکاگو طراحی شده است. پروژه‌های قابل‌توجه دیگری مانند برج جین مائو، مرکز گرینلند ووهان در چین و برج جده در عربستان نیز در کارنامه کاری او به چشم می‌خورند.

«شرکت اعمار» ( Emaar Properties) که یک شرکت املاک و مستغلات محلی است، توسعه‌دهنده این پروژه بود. این شرکت به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین توسعه‌دهنده‌های املاک در امارات متحده عربی، توسعه بسیاری از آسمان‌خراش‌های دبی را در دست داشته است و اکنون روی بلندترین سازه بعدی جهان موسوم به «برج کریک دبی» کار می‌کند. سامسونگ کانستراکشن، زیرمجموعه گروه سامسونگ، پیمانکار ساخت برج خلیفه بود. پیمانکاران دیگری که به ساخت برج کمک کردند، شامل گروه بلژیکی «Besix» و گروه امارتی «Arabtec» بودند؛ ضمن اینکه «شرکت ساخت‌وساز ترنر» (Turner Construction Company) به‌عنوان مدیر پروژه انتخاب شد.

برج خلیفه به‌طور عمده توسط کارگرانی از جنوب آسیا ساخته شد که به گزارش دیده‌بان حقوق بشر، در شرایط بسیار بدی زندگی می‌کردند و اغلب حقوقی به آن‌ها داده نمی‌شد. همچنین کارفرمایان، گذرنامه کارگران را نزد خود نگه می‌داشتند. آن‌ها در شرایط خطرناکی کار می‌کردند که باعث مرگ‌ومیر و جراحت بسیاری از آن‌ها شد.

هر سال نمایش آتش‌بازی یا نمایش لیزری در برج خلیفه در شب سال نو برگزار می‌شود که هزاران نفر را جذب می‌کند؛ ضمن اینکه میلیون‌ها نفر هم‌زمان به‌صورت آنلاین به تماشای آن می‌نشینند. علاوه بر این، در برخی رویدادها و جشنواره‌های دیگر دبی، از نمایش لیزری روی برج خلیفه استفاده می‌شود.

برج خلیفه کجاست؟

برج خلیفه در شهر دبی امارات متحده عربی و در بلوار شیخ محمد بن راشد یک، درست کنار دبی مال قرار دارد. در واقع این جاذبه دیدنی در مرکز شهر دبی خودنمایی می‌کند؛ ناحیه‌ای که در امتداد جاده شیخ زاید واقع شده و یکی از چندین منطقه شهر است که تعداد زیادی آسمان‌خراش را در خود جای داده است. برج خلیفه در فاصله ۳٫۳ کیلومتری از دریا قرار دارد و با اینکه مناظر طبیعی اطراف آن به‌اندازه مارینای دبی وسوسه‌انگیز نیستند، دریاچه‌ها و رودخانه‌های دست‌ساز زیادی در اطراف برج وجود دارد که تاحدودی این کمبود را جبران کرده‌اند.

مراحل ساخت برج خلیفه

کار ساخت برج خلیفه در سال ۲۰۰۴ کلید خورد و سازه آن در سال ۲۰۰۵ شروع به بالارفتن کرد. پس از آن ساخت‌وساز برج سرعت بیشتری گرفت و در مدت‌زمان کمتر از یک سال، ۳۰ طبقه آن ساخته شد. از ژانویه ۲۰۰۷، این برج به آسمان‌خراش فوق‌العاده‌ای تبدیل شد که بیش از ۱۰۰ طبقه آن ساخته شده بود؛ گرچه فقط یک ماه بعد، این برج جایگاه سازه‌ای با بیشترین طبقه در دنیا را از آن خود کرد. این آسمان‌خراش از برج تایپه ۱۰۱ پیشی گرفت که روزگاری بلندترین سازه جهان بود و تا ژوئیه ۲۰۰۷ بلندترین ساختمان جهان از نظر ارتفاع معماری شد.

با ادامه روند ساخت‌وساز، ارتفاع برج خلیفه، از برج سیرز با ارتفاع ۵۲۷ متر و همین طور برج CN فراتر رفت. اگرچه برج خلیفه تا اینجا به بلندترین سازه جهان تبدیل شده بود، ارتفاع آن همچنان سیر صعودی داشت. در سال ۲۰۰۸ سرعت کار ساخت‌وساز آسمان‌خراش به‌دلیل بحران اقتصادی کاهش یافت و اگر این مشکلات مالی نبود، برج خلیفه احتمالا تا پایان سال ۲۰۰۸ تکمیل می‌شد.

ضمن اینکه مشکلاتی در رابطه با دکوراسیون سنگ مرمر، کفپوش، سیستم بهداشتی طبقات بالا، شیشه‌های شکسته و نقاشی دیواری ضعیفی از سلطان عمان وجود داشت. تاریخ پایان کار دوم دسامبر ۲۰۰۹ اعلام شد که در نهایت این امر در چهار ژانویه ۲۰۱۰ اتفاق افتاد. کل پروژه ۱٫۵ میلیارد دلار هزینه داشت که یک میلیارد دلار آن صرف برج شد؛ هزینه‌ای که برای ساختمانی با این ارتفاع زیاد نیست و حتی بسیاری از ساختمان‌های ۳۰۰ متری در شهرهای آمریکا حدودا به همین اندازه هزینه برمی‌دارند.

ساختار و امکانات برج خلیفه دبی

برج خلیفه دارای کاربردهای مختلفی است که از آن جمله می‌توان به بخش‌های اداری، مسکونی، هتل‌، رستوران، سکوی تماشا و ارتباطات اشاره کرد.

طبقه ۳۹ و طبقات زیرین برای هتل آرمانی استفاده می‌شود؛ طبقات ۳۹ تا ۱۰۸ عمدتا به‌عنوان بخش‌های مسکونی به کار می‌روند که درمجموع شامل ۹۰۰ آپارتمان شخصی می‌شوند که بنا به گفته‌ مسئولان برج، فقط در عرض هشت ساعت از آغاز فروش، تمامی واحدها فروخته شدند. این آپارتمان‌ها شامل استودیوها و سوئیت‌های یک، دو، سه و چهار خوابه هستند. برج خلیفه دبی دارای مجموعه وسیعی از امکانات رفاهی و خدماتی است که تجربه‌ای بی‌نظیر از سبک زندگی را برای ساکنان و مهمانان فراهم می‌کند. لابی‌های اختصاصی اسکای در طبقات ۴۳، ۷۶ و ۱۲۳ شامل پیشرفته‌ترین امکانات تناسب اندام، استخرهای سرپوشیده و روباز، جکوزی و اتاق سرگرمی برای دورهمی‌ها و رویدادها است.

طبقات بالاتر از ۱۰۸ تا ۱۵۴ به فضاهای اداری اختصاص دارند؛ به استثنای طبقات ۱۲۴، ۱۲۵ و ۱۴۸ که سکوی تماشا برای گشت‌وگذار عمومی هستند. همچنین یک رستوران در طبقه ۱۲۲ فعالیت می‌کند. طبقات بالای ۱۵۴ تا ۱۶۳ همگی برای تاسیسات سازه در نظر گرفته شده است. استخرهای برج در طبقات ۴۳ و ۷۶ قرار دارند.

تعداد طبقات به‌حدی زیاد است که از طبقه همکف تا طبقه ۱۶۰ درمجموع ۲,۹۰۹ پله وجود دارد. با اینکه تعداد طبقات برج را عموما ۱۶۳ طبقه معرفی می‌کنند؛ اما سازه‌ای به ارتفاع ۸۲۸ متر نمی‌تواند فقط همین تعداد طبقه را داشته باشد. در واقع، طبقات بالای ۱۶۳ تا زیر منار مخروطی که مسکونی نیستند و برای بخش تاسیسات به کار نمی‌روند، شامل ۴۶ طبقه می‌شوند و بنابراین، از نظر فنی ساختمان دارای ۲۰۹ طبقه است. اطراف برج در روی زمین با آب‌نماها، فضای سبز و خیابان‌های عریض مناسب برای پیاده‌روی احاطه شده است.

به نقل از:

make my firm

 UAE Free Zones

دکمه بازگشت به بالا