گروه بین الملل خبرگزاری آنلاین مجله خانواده- مهدی پورصفامعاون وزیر خارجه وندی شرمن از امروز یکشنبه مهمان مقامات چینی به مدت دو روز در تیانجین چین است. این سفر بسیاری از حوادث مرتبط بین چین و ایالات متحده را تحت تأثیر قرار خواهد داد ، اما به نظر می رسد دو موضوع اهمیت بیشتری دارند.
نخست موضوع خلع سلاح در شبه جزیره کره است که از زمان دولت ترامپ راکد بوده و دوم بحث در مورد احیای شورای امنیت سازمان ملل در وین و خرید گسترده نفت چین از ایران است و به نظر می رسد واشنگتن یکی از آنها باش او خواسته های غیرقانونی ایالات متحده ، دلیل اصلی لجبازی تهران را می داند.
آقای شرمن در زمان دولت اوباما و قبل از مذاکرات خلع سلاح کره شمالی بارها با مقامات چینی ملاقات کرده است ، اما این بار به نظر می رسد که او آماده می شود تا متفاوت از چین به نظر برسد.
* مکالمه هنگام رویارویی
امروز ، هیچ کس تردید ندارد که درگیری ایالات متحده و چین قرن بیست و یکم را شکل خواهد داد ، در حالی که تنها س questionال این است که درگیری واشنگتن و پکن چگونه شکل می گیرد.
شاید در میان تمام رهبران سیاست خارجی آمریکا ، هنری کیسینجر با شور و شوق بیش از شرارت این درگیری صحبت کرد و حال و هوای سالهای منتهی به جنگ جهانی اول بین آلمان و انگلیس را بیان کرد. حتی در مقایسه با رقابت دریغ نکنید. در واقع ، برخی شرایط خاص آن دوران نیست. چین در تلاش است تا محاصره دریایی ایالات متحده را بشکند و واشنگتن در تلاش است متحدان آسیایی خود را در یک توافق نامه چند جانبه با چین قرار دهد.
سرمایه گذاری در هند و تقویت اتحاد نظامی با ژاپن ، کره جنوبی و استرالیا بخشی از این هدف است. در همین حال ، چین سرمایه گذاری زیادی در پروژه های بلند پروازانه “کمربند و جاده” در سراسر جهان انجام داده است. امروز ، بخشهای مختلف این طرح در مناطق مختلف آسیا ، اروپا و آفریقا به ثمر می نشیند و کشورهای غربی در تلاشند تا برنامه های مشابهی را برای مقابله با آنها اجرا کنند.
در بحبوحه این رقابت چند جانبه ، مواردی وجود دارد که ما در خط مقدم این درگیری قرار داریم ، که به طور حتم پرونده خلع سلاح هسته ای در شبه جزیره کره و از سرگیری برجام است.
* شرمن هنوز در تلاش است تا مذاکرات با کره شمالی را احیا کند
از زمان شکست مذاکرات مشترک کیم جونگ اون و ترامپ ، اوضاع در شبه جزیره کره تغییر نکرده است. کره شمالی به آرامی اما پیوسته تعداد کلاهک های هسته ای خود را افزایش می دهد و البته در حال مقابله با مشکلات اقتصادی است که توسط اپیدمی ویروس کرونا افزایش یافته است.
یکی از مهمترین پیامدهای اپیدمی ویروس بسته شدن مرز با چین است که در حال حاضر تنها نقطه تنفس در اقتصاد پیونگ یانگ است. جلسات مختلف کیم جونگ اون با مقامات اقتصادی این کشور نیز بیانگر بحران کنونی این کشور در گسترش ویروس بیماری کرون است.
با این حال ، کره شمالی سرسختانه مقاومت می کند و برنامه هایی را که می تواند منجر به خلع سلاح هسته ای این کشور شود ، به شدت رد می کند. آمریکایی ها فقط می خواهند “او” را روی میز مذاکره در پکن ببرند.
از دیدگاه آمریکایی ، کره شمالی قبلاً نشان داده است که این ایده تا کجا فاصله دارد ، اما پیونگ یانگ اساساً مهره ای است که در آن پکن در واشنگتن و صفحه شطرنج حرکت می کند.
با این حال ، آقای شرمن مدتها نماینده ایالات متحده در مذاکرات چندجانبه بوده و افتخار می کند که مذاکره کننده ای است که بدون رضایت چین با کره شمالی تجارت نخواهد کرد.
در همین حال ، پکن قصد ندارد خود را به عنوان برادر بزرگ کره شمالی معرفی کند. با این کار کینه حاکمان پیونگ یانگ فدا می شود. بنابراین ، در مورد کره شمالی ، تنها نتیجه شمن نوعی تضمین برای کمک به آغاز مذاکرات است ، شاید کمی فشار بر همسایگان جنوبی بیرحم چین.
چینی ها ممکن است با به تأخیر انداختن جریان سوخت به کره شمالی توسط کشتی بدون نام ، مایل به مصافحه و مذاکره باشند ، اما بعید است که چارمانت چیز دیگری بدست آورد.
شاید حتی اخیراً ، او شاهد آزمایش موشکی دیگری توسط کره شمالی بوده است که به عنوان پاسخی غیرمستقیم به آنچه در بین شامیان و چینی ها در تیانجین اتفاق افتاده است.
* مسائل چالش برانگیز ایران
در مورد ایران نیز ، شرمان وظیفه دشواری پیش روی خود دارد و مشخص نیست این مذاکرات به کجا ختم می شود.
باراک اوباما یک بار در سال 2009 از چین بازدید کرد ، و نشان داد حمایت پکن از قطعنامه 1929 شورای امنیت سازمان ملل متحد و چشم انداز تهدیدآمیز برای توسعه برنامه هسته ای ایران است ، اما اوضاع مانند گذشته نیست.
خروج یک جانبه ایالات متحده از شورای امنیت سازمان ملل در دوران ترامپ ، واشنگتن را در موقعیتی قرار داد که دیگر نمی تواند انتظار حمایت بیجا از پکن را داشته باشد. بعید است حاکمان پکن علاقه مند به افزایش تنش ها بر سر برنامه هسته ای ایران باشند ، اما دلایل خوبی برای بدبینی نسبت به مقامات آمریکایی در مذاکرات وین وجود دارد.
اظهارات مقامات چینی درباره نتیجه نشست وین نشان می دهد که پکن از موضع ایران در این اجلاس در مورد لغو تحریم ها و ترتیبات آن حمایت می کند. این همراهی هم در رسانه ها و هم در میز مذاکره کاملاً مشهود است.
روس ها نیز حمایت واضحی از ایران نشان داده اند ، اما واشنگتن حمایت چین را بسیار م effectiveثرتر می داند. جالب اینکه مذاکرات وین نیز در سال 1400 زمانی آغاز شد که چین و ایران سند همکاری 25 ساله را در نوروز تکمیل کردند.
حتی امروز نیز ایالات متحده ادعا می کند که خرید گسترده و مخفیانه نفت ایران توسط چین ، به مقاومت تهران دامن زده است. ظاهراً آمار گمرک چین نشان می دهد که واردات از ایران صفر بوده است ، اما آمریکایی ها می گویند چین چندین واسطه برای ایجاد پالایشگاه های کوچک به نام سایر کشورها ایجاد کرده است.من معتقدم خرید نفت ایران برای.
آمریکایی ها تخمین می زنند صادرات نفت ایران به چین به 1 میلیون بشکه در روز برسد که این فقط نشانه شکست تحریم جامع نفتی آمریکا علیه ایران است.
با این حال ، هیچ کس این اعداد را تأیید نکرده است. این ممکن است درست باشد و ممکن است فقط بخشی از حقیقت باشد. اما این اعداد نشان می دهد که مذاکرات وین ممکن است راه را برای روابط چین و آمریکا باز کند.
آمریکایی ها ادعا می کنند که آنها سعی می کنند تحریم های شرکت های چینی را برای کاهش خرید واقعی نفت ایران بررسی کنند. قابل پیش بینی نیست که چقدر این تحریم ها م effectiveثر خواهد بود ، اما وضعیت فعلی نشان می دهد که در صورت تمایل پکن می توان تحریم های ایران را دور زد.
از سوی دیگر ، چینی ها در تلاش برای افزایش فشار بر اقتصاد ایران نیستند زیرا آنها می دانند که افزایش فشار بر ایران مسیرهای حمل و نقل به غرب آسیای غربی و چین را نامشخص و گسترده می کند. علی رغم سرمایه گذاری ، چین تشدید می شود اضطراب مشتاقانه آن در این منطقه نیست
در همین حال ، چین با ظهور دولت سیزدهم در ایران برنامه جامعی را برای همکاری با ایران طی 25 سال آینده ترسیم کرده است. این همکاری و تقویت روابط اقتصادی و تجاری فعالانه با طرف شرقی بیش از طرف شرقی است. دولت های یازدهم و دوازدهم ، مسلماً آنها علاقه ای برای به خطر انداختن این روابط ندارند. بنابراین در ایران به نظر نمی رسد شمن ها زیاد بازی کنند.
* استکبار چین در برابر بزرگ نمایی آمریکا
شاید برای پیش بینی سرنوشت این گفتگوها ، سخنان وزیر امور خارجه چین نیاز به بازبینی داشته باشد.
گزارش شده است که وانگ یی ، وزیر امور خارجه چین گفته است ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: “پکن هرگز کشوری را که به دنبال سلطه بر کشور دیگری باشد ، نمی پذیرد.” چین کشوری را قبول نمی کند که خود را در مقابل کشورهای دیگر به این شکل تصور کند.
وانگ یی در ادامه اشاره می کند که ایالات متحده دائماً با قدرت ادعایی خود به روشی استکباری بر دیگران فشار می آورد. اگر ایالات متحده هنوز یاد نگرفته است که چگونه با دیگران رفتار برابر داشته باشد ، پکن به همراه جامعه بین المللی مسئول آموزش آمریکایی ها هستند.
انتهای پیام /