همه ما میدانیم که خوابیدن با معده پر، درست نیست. اما این کار دقیقا چرا نادرست است و چه آسیبی به ما میزند؟حتما برای همه ما پیش آمده که تازه غذا خوردهایم، سیر شدهایم اما باید برای باز نگه داشتن چشمانمان تلاش کنیم. چرا اینطور است و آیا اجازه داریم بخوابیم؟ برای خرید برنج دم سیاه کلیک کنید.
به طور کلی، کمی خواب آلودگی بعد از غذا خوردن کاملا طبیعی است و جای نگرانی نیست. عوامل متعددی در ایجاد این پدیده بعد از غذا نقش دارند. در این مطلب قرار است درباره خواب بعد از غذا صحبت کنیم و ببینیم بهترین کار در این مورد چیست. پس پیشنهاد میکنم تا آخر با ما بمانید!
چرا بعد از غذا خوردن خواب مان میگیرد؟
برخی اوقات نیاز بیشتری به خوابیدن با معده پر میکنیم. علت آن به نوع غذایی که میخوریم و مقدارش مربوط میشود. اکنون به طور مفصل درباره این دو مورد و تاثیرش بر خواب آلودگیمان خواهیم گفت.
نوع غذایتان خواب آور است
وعدههای غذایی حاوی کربوهیدرات و پروتئین میتوانند باعث ایجاد احساس خستگی در فرد میشوند. برخی از محققان بر این باورند که فرد بعد از غذا خوردن احساس خستگی میکند، زیرا بدنش سروتونین بیشتری تولید می کند. سروتونین یک ماده شیمیایی است که در تنظیم خلق و خو و چرخه خواب نقش دارد.
اسید آمینهای به نام تریپتوفان که در بسیاری از غذاهای غنی از پروتئین وجود دارد، به تولید در بدن کمک میکند. کربوهیدراتها هم جذب تریپتوفان در بدن را افزایش میدهند. به این دلایل، خوردن یک وعده غذایی غنی از پروتئین و کربوهیدرات ممکن است باعث ایجاد احساس خواب آلودگی در فرد شود.
تریپتوفان در غذاهای غنی از پروتئین وجود دارد. مثل ماهیها، تخم مرغ، لبنیات. همچنین غذاهای کربوهیدراتی نیز تریپتوفان زیادی دارد مثلا غذاهایی مثل ، برنج، کیک، کلوچه، دونات و غیره.
مقدار غذایتان باعث خواب آلودگی میشود
شما ممکن است بعد از یک وعده غذایی سنگین دچار خواب آلودگی شوید و نیاز شدیدی به خوابیدن با معده پر کنید. افرادی که ناهارهای سنگین و زیاد میخورند، نسبت به کسانی که در ظهر کمتر غذا می خورند، ممکن است که کسالت بعد از ظهر را بیشتر تجربه کنند. خوردن مقدار زیاد غذا باعث افزایش قند خون میشود و ممکن است به دنبال آن انرژی شما پایین بیاید. عوامل دیگری میتوانند در ایجاد خستگی بعد از غذا خوردن نقش داشته باشند:
- خواب ضعیف در شب که میتواند منجر به خستگی در طول روز شود
- همراه با غذا، به ویژه در طول روز
عوارض خوابیدن با معده پر
البته که شما میتوانید پس از غذا خوردن دراز بکشید و استراحت کنید. با این حال، بهتر است که استراحتتان طولانی نشود و به خواب نروید.
مشکل خوابیدن با معده پر، این است که بدن شما برای هضم و جذب غذا در حالت خوابیده راحت نیست. بدن، غذا را راحتتر در حالت عمودی هضم و آن را به راحتی جذب میکند. بنابراین، خواب بعد از غذا خوردن در روند هضم شما اختلال ایجاد خواهد کرد که میتواند منجر به تعدادی از بیماریهای گوارشی شود. شایعترین مشکلات خوابیدن با معده پر به این ترتیب است:
- بیماری رفلاکس معده به مری: این نام به زمانی اشاره میکند که غذای داخل معده به مری شما برمیگردد. این اتفاق به اسید معده اجازه میدهد تا بالا بیاید و احساس سوزشی را ممکن است در گلو تجربه کنید.
- سوء هاضمه
- سوزش سر دل
- کاهش کیفیت خواب
- بیدار شدن همراه با خستگی و کسالت
- به مرور زمان، خطر افزایش وزن ناسالم، چاقی و مشکلات سلامتی دیگر نیز افزایش مییابد.
چند ساعت بعد از غذا خوردن میتوانیم بخوابیم؟
برای این موضوع، یک قانون کلی وجود دارد. متخصصان تغذیه توصیه میکنند که بین آخرین وعده غذایی و زمان خوابتان حدود سه ساعت فاصله بیندازید و از خوابیدن با معده پر اجتناب کنید. این صبر اجازه میدهد تا مقداری از هضم انجام شود و محتویات معده به روده کوچک حرکت کنند.
غذا خوردن همچنین باعث ترشح انسولین میشود، هورمونی که به بدن شما کمک میکند تا از غذا برای انرژی استفاده کند. این فرآیند میتواند ریتم شبانه روزی یا چرخه خواب و بیداری بدن شما را تغییر دهد. بنابراین لازم است که به بدنتان فرصت دهید خواب و بیداری و هضم غذا را تنظیم کند و دچار تداخل زمانی نشود.
عوارض جدی خواب ناکافی در کودکان
رئیس بخش مغز و اعصاب بیمارستان مفید گفت: استرس سلولی از در کودکان است که کارکرد سلول های عصبی را از بین می برد.
به گزارش خبرگزاری فارس، دکتر محمد مهدی تقدیری رئیس بخش مغز و اعصاب بیمارستان کودکان مفید و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مصاحبه با رادیو گفت و گو پیرامون موضوع عوارض خواب ناکافی در کودکان گفت: در آینده نزدیک مطالب علمی بسیاری در مورد خواب خواهیم شنید.
وی با بیان اینکه مرکز تنظیم خواب و بیداری در قسمت هایپوتالاموس مغز است افزود: خواب برای رشد و نمو کودکان بسیار اهمیت دارد. از نه شب تا سه بامداد هورمون رشد به بیشترین میزان خود می رسد و بهترین زمان خواب در آن ساعت است که می تواند تاثیر زیادی در عملکرد های ذهنی و رفتار های هیجانی داشته باشد.
رئیس بخش مغز و اعصاب بیمارستان کودکان مفید در مصاحبه با رادیو گفت و گو با بیان اینکه خواب به هنگام و موثر و مناسب عامل بسیار مهمی در تکامل و سلامت است تصریح کرد: خواب مناسب در تکامل زبانی، تکامل علمی در آینده ، تکامل ارتباط با والدین و ارتباط کودک با هم قطاران خود در آینده تأثیر زیادی دارد.
خواب ناکافی به صورت کوتاه مدت اثر مخربی در رفتار کودک دارد اما اختلال خواب کودک به صورت مداوم عوارض جدی در تکامل او و عملکرد سلول های مغزی داشته و موجب اختلال جدی در عملکرد رفتاری کودک می شود.
تقدیری با اشاره به اینکه استرس سلولی از عوارض خواب ناکافی در کودکان است که کارکرد سلول های عصبی را از بین می برد اظهار کرد: اگر خواب ناکافی در کودکان به یک عادت تبدیل شود مشکلات فراوانی را برای آنها به وجود خواهد آورد.
مطالعات نشان می دهد خواب کمتر از نه ساعت در کودکان مشکل آفرین است.کمبود خواب عوارض و اثرات زیادی در قسمت مغز گذاشته و سبب کاهش حافظه،استرس و پایین آمدن خلق و خو می شود.
وی با ذکر این مطلب که برخی از موارد اختلال خواب به مسائل اجتماعی مربوط نمی شود گفت: به عنوان مثال کودکی که دچار اوتیسم است عدم اتصالات عصبی در او خواب را بر هم می زند. اما محرومیت از خواب باعث ترس و کابوس شبانه شده و حتی اضطراب و افسردگی و اختلالات دو قطبی را ایجاد می کند. والدین و پرستاران کودک در خواب کودکان بسیار نقش دارند.
تقدیری با بیان اینکه کنترل وسایل الکترونیکی نقش مهمی در خواب کودکان دارد افزود: والدین اکثر وقت خود را به فضای مجازی و دیدن تلویزیون و رسانه می گذرانند و کودکان نیز از آنها الگو گرفته و پا به پای آنها ساعات مفید خواب شبانه را از دست می دهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تأکید بر اینکه کودکان پایین تر از دو سال نباید تلویزیون ببینند و باید با والدین به پارک رفته بازی و فعالیت کنند گفت: شب گردی،کابوس و ترس شبانه همه از عوارض خواب ناکافی برای کودکان است.
والدین باید وسایل الکترونیک و وای فای را در ساعات خواب خاموش کنند. تلویزیون و بازی ها و وسایل الکترونیکی نباید در اتاق خواب کودکان باشد.مسائل و تعارضات خانوادگی نقش مخربی در خواب کودکان دارد.
رئیس بخش مغز و اعصاب بیمارستان کودکان مفید با بیان اینکه استراحت مغز در هنگام خواب انجام می شود و در هنگام بیداری مغز فعالیت زیادی دارد مطرح کرد: کودکان تا یک سالگی باید دوازده تا شانزده ساعت، یک تا دو سالگی ده تا چهار ده ساعت، سه تا پنج سالگی سیزده ساعت و از سیزده سالگی به بعد مانند بزرگسالان نه تا ده ساعت خواب کافی داشته باشند.
کانال عصر ایران در تلگرام دو الی سه ساعت فاصله بیندازید. پیشنهاد میکنم با خوابیدن با معده پر خداحافظی کنید و نکات طلایی خواب بعد از غذا را بخوانید و به کار ببندید تا خواب بهتری داشته باشید و در نتیجه سالمتر بمانید.
منبع: –