مجله خانواده/اصفهان یک پیشکسوت مرمت و معماری با بیان اینکه مرحوم بهشتیان، جان، مال و زندگی خود را وقف شناسایی و حفظ آثار تاریخی و فرهنگی اصفهان کرد، گفت: سرگذشت، تلاش و علاقۀ مرحوم بهشتیان شباهت زیادی به مرحومپروفسور آرتور اپهام پوپ داشت.
سید مرتضی فرشته نژاد، پیشکسوت مرمت و معماری، در آیین بزرگداشت زندهیاد سیدعباس بهشتیان که دوشنبه (۷ اسفندماه) در موزه عصارخانه شاهی برگزار شد، اظهار کرد: مرحوم استاد بهشتیان را از سال ۱۳۵۱ شناختهایم. او یکی از افراد خودجوشِ علاقهمند به آثار تاریخی و فرهنگ ایران در قبل و بعد از اسلام بود و اصفهان را بسیار دوست داشت.
او اضافه کرد: استاد بهشتیان، جان، مال و زندگی خود را وقف شناسایی و حفظ آثار تاریخی و فرهنگی اصفهان کرده بود. اثر ارزشمند مکتوب او کتاب «بخشی از گنجینه آثار ملی» است که شامل شامل معرفی مسجدها، مدرسهها، بازارها، و تخت فولاد است. البته مرحوم عباس بهشتیان تحقیقات زیادی هم در زمینۀ خانقاهها و آرامگاههای اصفهان، کبوترخانهها، عصارخانهها و مادیها داشتند و مطالب مهمی دراینباره از او منتشر شد که مباحث مربوط به عصارخانهها، کبوترخانهها و تاریخ تخت پولاد را با همراهی اداره رادیو و اطلاعات در اصفهان منتشر کردند و مبحث معرفی کاروانسراها را همراهی با انجمن آثار ملی ایران انتشار دادند. ضمن اینکه مرحوم بهشتیان همچنین شرححالهایی هم از معماران و هنرمندان اصفهان نوشتند.
این پیشکسوت مرمت و معماری گفت: زندهیاد سیدعباس بهشتیان به دلیل کارنامه ارزشمندشان که نتیجۀ تلاش وافر و پژوهش برای حفظ آثار فرهنگی و تاریخی بود به عنوان «عضو اصلی و ثابت انجمن آثار ملی اصفهان» انتخاب شد، که اعضای انجمن آثار ملی اصفهان از فرهنگیان و به خصوص دانشمندانِ آن زمانِ اصفهان بودند.
فرشته نژاد ادامه داد: ازجمله خدمات مهم مرحوم بهشتیان، انتخاب بسیاری از اسامی از خیابانهای اصفهان بود و درواقع پیشنهاد تشکیل کمیته نام گذاری برای خیابانها توسط او داده شد. خیابانهای نشاط، هاتف، سروش، و صغیر اصفهانی، کمال اسماعیل، جمال اسماعیل، آذر، اردیبهشت، فردوسی، و بسیاری از اسامی خیابانها به پیشنهاد مرحوم بهشتیان بود.
او با بیان اینکه یکی از اقدامات تأثیرگذار زندهیاد عباس بهشتیان جلوگیری از تردد وسایل نقلیه بر روی پلهای تاریخی بود، ادامه داد: در گذشته، تانک و زره پوش و خودروهای جنگی از روی پلهای تاریخی عبور کرده و به سمت نقشجهان میرفتند؛ اما مرحوم بهشتیان در تاریخ ۲۱ آذرماه سال ۱۳۳۳ با خوابیدن روی سی و سه پل، از عبور تانکهایی جلوگیری کرد که درحال انجام رژۀ ارتش بودند تا از روی این پل عبور نکنند.
این معمار تأکید کرد: سرگذشت، تلاش و علاقۀ مرحوم بهشتیان شباهت زیادی به مرحومپروفسور آرتور اپهام پوپ داشت. پوپ هم دانشمندی بود که به بررسی و معرفی معماری و آثار هنری و فرهنگی اصفهان توجه ویژهای داشت و آنقدر به اصفهان و آثارش علاقه داشت که حتی بعد از فوت نیز بنا به وصیتش در کنار پل خواجو به خاک سپرده شد.
انتهای پیام